Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Inderes Nokiasta: ”Uusi johto putsasi pöydän”

Inderes nosti Nokian suosituksensa osta-tasolle. "Sijoittajat ovat heittäneet pyyhkeen kehään, vaikka uusi johto vasta aloitti pelin."

Inderes nosti Nokian suosituksen osta-tasolle ja tarkisti tavoitehinnan 3,4 euroon.

Toimitusjohtaja, analyytikko Mikael Rautanen ja analyytikko Atte Riikola ruotivat Inderesin aamukatsauksessa Nokian eilen julkaisemaa strategiauudistusta ja uutta ohjeistusta.

"Nokiassa alkaa nyt tapahtua näkemyksemme mukaan täysin oikeita asioita ja uusi johto toteuttaa juuri odottamiamme rohkeita uudistuksia. Yhtiössä nyt käynnistyvä iso remontti tulee viemään aikaa vähintään 1-2 vuotta ja epäonnistumisen riski on korkea."

"Näemme tästä huolimatta hyvän hetken ostoille, koska sijoittajien luottamus yhtiötä kohtaan on nyt totaalisen menetetty ja osakkeen arvostus poljettu pohjiin, vaikka ongelmat on nyt viimein lausuttu ääneen ja oikeita toimenpiteitä on laitettu käyntiin niiden ratkomiseksi."

Aiemmassa Rajeev Surin aikaisessa “End-to-end” -strategiassa yhtiön tavoitteena oli tarjota asiakkaille koko verkkoratkaisujen tuoteketju toimituksen päästä päähän.

Nyt yhtiön toiminnot yhdistyvät neljään tulosvastuulliseen liiketoimintaryhmään: Mobile Networks, IP and Fixed Networks, Cloud and Network Services ja Nokia Technologies. Lisäksi perustetaan Customer Experience -yksikkö, jonka tarkoituksena on vahvistaa asiakassuhteita läpi liiketoimintojen.

"Myös aiemmin puuttunut fokus palautetaan, eli investoinnit kohdennetaan alueille, joissa pääomalle saadaan riittävä tuotto ja Nokia voi olla teknologiajohtaja. Muilta alueilta odotettavissa on vetäytymisiä, ja näitä ovat arviomme mukaan ainakin Optical, Fixed ja Submarine."

Rautasen ja Riikolan mukaan Nokian ongelmat ovat syviä, mutta korjattavissa.

"End-to-end -strategian varjolla on investoitu kannattamattomiin alueisiin, organisaatiota ei olla rakennettu vastaamaan asiakkaiden ostokäyttäytymistä, tuotekehitys on ollut liian kaukana asiakkaista ja organisaatiorakenteet ovat olleet tehottomia ja monimutkaisia."

"Edessä on siten mittava remontti sekä merkittäviä lisäinvestointeja kilpailukyvyn palauttamiseen, minkä odotamme painavan tuntuvasti ensi vuoden tuloskuntoa ja kassavirtaa. Lyhyen aikavälin tuloksen optimoinnin sijaan nyt tehtävillä muutoksilla Nokia kuitenkin rakentaa mielestämme täysin oikein perustaa pitkän aikavälin menestykselle."

Uusi johto putsasi pöydän

"Nokian uuden johdon oli helppo laittaa eilen kerrotut ongelmat aiempien valintojen piikkiin, mutta seuraavista pettymyksistä johto joutuu itse ottamaan vastuun."

Rautasen ja Riikolan mukaan oli taktisesti järkevää tuoda kaikki ongelmat esiin kerralla ja asettaa samalla ensi vuoden tulosohjeistus hyvin varovaiselle tasolle.

Nokian uuden ohjeistuksen mukaan vuoden 2021 liikevoitto jää 7-10 prosenttiin. Markkinaodotukset olivat 10,9 prosenttia.

"Arviomme mukaan pöytä on nyt putsattu eikä odotuksiin nähden massiivisia rimanalituksia enää nähdä. Tämä siitäkin huolimatta, että Nokia tulee väistämättä kohtaamaan merkittäviä haasteita vielä ensi vuonna."

Inderes leikkasi Nokian tulosodotuksia kolmanneksella ja arvioi yhtiön tuloksen elpyvän vuodesta 2022 alkaen.

"Nokian nykyinen arvostus (velaton arvo 14 mrd. EUR) huokuu täydellistä epäluottamusta yhtiötä kohtaan, minkä näemme ostopaikkana. Nykyisellä tasolla näemme yritysostospekulaatioiden kannattelevan kurssia, kun taas uuden johdon onnistuessa on osakkeessa lähivuosille merkittävä nousupotentiaalia."

Lue Indersin aamukatsaus

Lisää aiheesta:

Nokian Lundmark: Meidän on tehtävä lisää muutoksia

NASA valitsi Nokian toimittamaan 4G-verkon Kuuhun

Nokia solmi 5G-sopimuksen Telefónica UK:n kanssa

Nokia ja Wärtsilä ylivoimaisesti netto-ostetuimpia syyskuussa

Nokia kiri ohi ennusteiden – antoi positiivisen tulosvaroituksen

Nokia ylitti odotukset – näkymiä viilattiin alaspäin

Nokia nappasi toimitusjohtajan Fortumista - Rajeev Suri lähtee

Lisää aiheesta "Markkinat"