Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Ahlstrom-Munksjön valmistaa kuitukangasmateriaalia Tampereella. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun. Kuva: Ahlstrom-Munksjö.

 

Inderes: Ahlstrom-Munksjön ostotarjous yllätti

Inderesin analyytikko Antti Viljakainen ruotii Ahlstrom-Munksjöstä eilen esitettyä julkista ostotarjousta. Katso video.

Ahlströmin perheen sijoitusyhtiö Ahlström Capital teki eilen julkisen käteisostotarjouksen kaikista Ahlstrom-Munksjön osakkeista. Mukana tarjouksessa ovat sijoitusyhtiöt Bain Capital, Viknum ja Belgrano Inversions.

Inderesin analyytikko Antti Viljakaisen mukaan tarjous oli yllättävä.

– Mielestämme ostotarjous Ahlstrom-Munksjöstä tässä vaiheessa oli hieman yllättävä lopputulema, sillä olemme arvioineet viime vuosina useita yritysjärjestelyitä tehneen yhtiön pyrkineen mieluummin olevan ostopuolella konsolidoimassa hajanaisia erikoispaperi- ja kuitumateriaalimarkkinoita, Viljakainen toteaa analyytikon kommentissaan.

– Tarjoustiedotteen perusteella pääomistajat ja hallitus ovat kuitenkin ilmeisesti todenneet, että Ahlstrom-Munksjön rahkeet eivät tähän pitkässä juoksussa riitä ilman leveämpiä harteita omistajarakenteessa. Kasvu sekä kiristyvään kilpailuun vastaaminen vaikuttaa myös vaativan uutta pääomaa, jonka hakemiseen pörssi ei välttämättä ole optimaalinen kanava.

– Tarjoushinta hinnoittelee Ahlstrom-Munksjön osakkeen rullaavan 12 kuukauden oikaistulla käyttökatteella EV/EBITDA-kertoimella 9x ja kuluvan vuoden ennusteellamme kaupan arvostus on samalla tasolla. Mielestämme taaksepäin katsottuna arvostus yhtiön nykyisten omistajien kannalta kohtuullisen hyvä, mutta toisaalta yhtiön tuloskunto on mielestämme vielä kaukana potentiaalistaan (vrt. taloudellinen tavoite saavuttaa yli syklin yli 14 %:n oikaistu EBITDA-% vrt. 11,4 %).

– Vuoden 2023 ennusteillamme kauppahinta vastaa jo melko maltillista alle 7x EV/EBITDA-kerrointa. Siten yhtiön potentiaaliin suhteutettuna emme pidä tarjoushintaa huomattavan hyvänä (vuoden 2023 ennusteillamme kannattavuus on myös hieman yhtiön tavoitetason alapuolella), mutta tämän potentiaalin saavuttamiseen liittyy toki oleellisia riskejä.

Ostotarjouksen väsänneet sijoittajat uskovat, että yhtiöstä saadaan täysi potentiaali irti paremmin pörssin ulkopuolella. Analyytikko Antti Viljakainen kommentoi vídeolla. (Kesto: 6:30)

Lisää aiheesta:

Ahlstrom-Munksjö ostetaan pois pörssistä – 24 prosentin preemio

Ahlstrom-Munksjön liikevaihto hieman ennusteita pienempi – Käyttökatteen lasku jatkunee Q3:lla

Lisää aiheesta "Markkinat"