Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Työntekijämäärän kehitys on jatkunut positiivisena jo neljä kuukautta. Kuva: iStock

Ilmarisen suhdanneindeksi: työntekijämäärä nousee

Työntekijämäärä nousi elokuussa eniten henkilöstövuokrauksen, viestinnän ja tietotekniikan aloilla.

Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yli 40 000 yrityksessä työntekijämäärä nousi elokuussa 0,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Indeksin piirissä on noin puoli miljoonaa työntekijää.

Elokuu oli neljäs peräkkäinen kasvukuukausi. Heinäkuussa kasvua oli 1,6 prosenttia.

– On hienoa, että työntekijämäärän kehitys jatkuu jo neljättä kuukautta positiivisena, vaikka kasvu hivenen elokuussa hidastuikin. Plussan puolella toimialoista pääsivät viestinnän ja tietotekniikan (+4,5 %), henkilöstövuokrauksen (+3,8 %), kaupan (+2,2 %) ja teollisuuden (+0,8 %) alat, sanoo Ilmarisen data-analyytikko Aleksi Kinnunen.

Osassa Ilmarisen seuraamista toimialoista kehitys kulki kuitenkin elokuussa päinvastaiseen suuntaan.

– Kuljetus (-3,5 %), rakentaminen (-3,3 %) ja sekä majoitus- ja ravitsemusala (-2,3 %) olivat laskusuunnassa. Edessä häämöttävä yhteiskunnan avaaminen ja koronarajoituksista luopuminen voi kuitenkin kiihdyttää etenkin majoitus- ja ravitsemusalan sekä muun palvelusektorin kasvua, Kinnunen pohtii.

 

Muutoskäyrä suhdanneindeksistä vuosina 2018-2021.

Ilmarisen suhdanneindeksin mukaan työntekijämäärä nousi edellisvuodesta 0,6 prosenttia.

Alueellisesta kehitystä tarkasteltaessa etenkin Etelä-Suomen tilanne näytti kasvavan vauhdilla.

– Alueellisista tuloksissa Etelä-Suomen kehitys (+1,6 %) oli elokuussa voimakkaampaa kuin muualla Suomessa. Hyvässä tuntumassa tuli Itä-Suomi (+1,0 %), jossa positiivinen vire työntekijämäärän kehityksessä on jatkunut jo yli puolen vuoden ajan.

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 40 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Koronavuonna 2020 työntekijämäärä supistui 4,8 prosenttia. Edellinen miinusmerkkinen vuosi oli 2015, jolloin vähennys oli 1,6 prosenttia.

Lisää aiheesta "Markkinat"