Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kauppamäärät laskivat kaksinumeroisin luvuin kaikissa kaupungeissa.

Huhtikuussa asuntokauppa romahti – mökkikauppa kävi kiivaana

Huhtikuun kauppamäärissä koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne näkyi selvästi – laskua edellisen vuoden lukuihin tuli 33,7 prosenttia. 

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tilastojen mukaan huhtikuussa vanhoja asuntoja myytiin Suomessa 33,7 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Kumulatiivisesti tarkasteltuna tammi–huhtikuussa vanhoja asuntoja on myyty 5,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Huhtikuussa kerrostaloasuntojen myynti laski 37 prosenttia, rivitalojen myynti laski 32 prosenttia ja omakotitalojen myynti laski 29 prosenttia viime vuoden huhtikuuhun verrattuna.

– Huhtikuu oli poikkeuksellinen kauppakuukausi – vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat kaksinumeroisin luvuin kaikissa kaupungeissa, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa sanoo.

Helsingissä kauppamäärät laskivat vuoden takaisesta 31,7 prosenttia, Espoossa 33,3 prosenttia, Vantaalla 39,6 prosenttia, Tampereella 29,9 prosenttia ja Turussa 44,7 prosenttia. Kuopiossa lasku oli hiukan muita isoja kaupunkeja maltillisempaa. Vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat siellä vain 16,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Asuntokauppojen määrä edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan  verrattuna. Lähde: KVKL, HSP, 2020

Loma-asuntokauppa kävi vilkkaana

Koko maan tasolla mökkikauppa kasvoi tammi–huhtikuussa 21,7 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna.

– Olettamuksemme oli, että myös vapaa-ajanasuntojen kauppa hiljenisi epävakaassa taloustilanteessa, mutta toisin kävi. Vilkkaimmat mökkikauppakuukaudet ovat kuitenkin kesä-elokuu, joten vielä on liian aikaista sanoa, tuleeko tästä vuodesta ennätyksellinen mökkikaupan suhteen vai tasaantuuko kehitys kesän edetessä. Alku ainakin oli erittäin vilkas, Anu-Elina Hintsa sanoo.

– Välittäjiemme mukaan mökeistä on tällä hetkellä suuri kysyntä ja monet perheet, jotka ovat miettineet mökin hankintaa jossakin vaiheessa tulevaisuudessa, ovat nyt ryhtyneet aktiivisesti etsimään itselleen sopivaa loma-asuntoa.

Mökin tärkein kriteeri on monelle edelleen lyhyt etäisyys omasta kodista. Mökin toivotaan löytyvän enintään kahden tunnin ajomatkan päästä omasta kodista ja mieluummin vielä lähempää. Lisäksi suurin osa ostajista toivoo mökiltä melko hyvää varustelutasoa. Siitä huolimatta kysyntää on tällä hetkellä kaikenlaisille mökeille.

– Loma-asunnoista löytyy hyvinkin erilaisia vaihtoehtoja ja kysyntää on niin muutaman kymmenen tonnin hintaisille kuivanmaan mökeille kuin tasokkaille kakkosasunnon tasoisille kiinteistöille.

Neliöhinnat jatkoivat nousua

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat huhtikuussa keskimäärin 4,3 rosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Kaksioiden neliöhinnat nousivat Helsingissä 5,2 prosenttia, Espoossa 8,6 prosenttia, Tampereella 3,9 prosenttia, Turussa 1,4 prosenttia, Oulussa 1,4 prosenttia, Kuopiossa 9,5 prosenttia, Porissa 23,8 prosenttia, Lahdessa 0,6 prosenttia ja Kouvolassa 15,5 prosenttia. Neliöhinnat laskivat helmikuussa vuoden takaisesta Vantaalla 0,5 prosenttia ja Jyväskylässä 0,5 prosenttia.

Kerrostalokaksioiden neliöhinnat, juokseva 6 kuukauden keskiarvo. Lähde: KVKL, HSP, 2020

Uusia asuntolainoja nostettiin enemmän kuin viime vuonna

Suomen Pankin tilastojen mukaan kotitaloudet nostivat maaliskuussa 2020 uusia asuntolainoja 1,7 miljardin euron edestä, eli 250 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli maaliskuun lopussa 100,7 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,7 prosenttia. Kotitalouslainoista oli maaliskuun lopussa kulutusluottoja 16,7 miljardia ja muita lainoja 17,7 miljardia euroa.

Uudet asuntolainat ja keskikorko. Lähde: Suomen Pankki

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki vanhat kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.

Lisää aiheesta:

Asuntokauppa romahti, kohta hiipuvat hinnat - nousu voi silti olla nopeaa

Kesämökit menevät nyt kuin kuumille kiville

Yksityisiä asuntosijoittajia ei pelota hintojen lasku - kolmannes saattaa harkita uusia kauppoja

Vuokranantajat: "Pidä pää kylmänä ja kommunikoi ahkerasti"

Asuntomarkkinat saattavat päästä säikähdyksellä

TUTKIMUS: Yksityiset asuntosijoittajat ovat reiluja vuokranantajia

Lisää aiheesta "Markkinat"