Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Hinnoitteluvoima paransi Kemiran kannattavuutta

Kemianyhtiö toisti koko vuoden tulosohjauksensa.

Kemiran liikevaihto kasvoi heinä-syyskuussa kolme prosenttia vuodentakaisesta ja oli 689,8 miljoonaa euroa. Kasvu johtui yhtiön mukaan valuuttakurssimuutosten positiivisen vaikutuksen ansiosta. Liikevaihto paikallisissa valuutoissa yritysostot ja -myynnit pois lukien oli edellisvuoden tasolla, kun alhaisemmat myyntimäärät kumosivat myyntihintojen nousun vaikutuksen.

Yhtiö ylitti odotukset hienokseltaan, sillä analyytikot olivat odottaneet Kemiralta 686 miljoonan euron liikevaihtoa.

Operatiivinen käyttökate kasvoi vuodentakaisesta peräti 33 prosenttia ollen 118,1 miljoonaa euroa. 29 miljoonan euron kasvu tuli pääasiassa korkeampien myyntihintojen ja alempien muuttuvien kustannusten ansiosta, mutta 9,1 miljoonaa juonsi juurensa IFRS 16 -standardin käyttöönottoon.

Analyytikot olivat odottaneet keskimäärin 109 miljoonan operatiivista käyttökatetta.

Kolmannen neljänneksen operatiivinen liikevoitto hyppäsi 42 vertailukauteen nähden ja oli 71,1 miljoonaa euroa. Markkinaodotukset oli viritetty 63,5 miljoonan euron operatiiviselle liikevaihdolle. Raportoitu liikevoitto lähes kaksinkertaistui vuodentakaisesta 35,9 miljoonasta nyt 69,2 miljoonaan.

 Myös Kemiran laimennettu osakekohtainen tulos lähes kaksinkertaistui viime vuoden 0,14 eurosta nyt 0,27 euroon korkeamman liikevoiton siivillä. Tässäkin yhtiö ylitti odotukset, jotka oli ladattu 0,25 euroon.

Vuoden paras jakso

Kemiran toimitusjohtaja Jari Rosendal kiitteli kannattavuuden paranemista yhtiön kausiluontoisesti parhaalla vuosineljänneksellä.

- Tavoitteenamme on keskittyä kannattavuuden parantamiseen, mikä näkyy selvästi tuloksessamme: operatiivinen käyttökateprosentti oli 17,1 prosenttia, Rosendal totesi raportissa.

- Kemiran operatiivinen käyttökateprosentti oli tammi–syyskuussa 16,0 prosenttia eli selvästi keskipitkän ja pitkän aikavälin 15–17 prosentin tavoitteemme sisällä. Liiketoimintojemme kehitys etenee strategiamme mukaisesti.

Pulp & Paperin operatiivinen käyttökateprosentti nousi heinä-syyskuussa 16,0 prosenttiin myyntihintojen nousun myötä. Markkinakysyntä kuitenkin heikkeni jonkin verran, ja epävarmuus lisääntyi.

- Jatkamme kapasiteetin lisäämistä kasvavan kysynnän tuotteissa. Investointi AKD-vahan tuotantolaitokseen Kiinassa on saatu päätökseen, ja olemme jo aloittaneet käyttöönoton. Tuotantolaitos otetaan käyttöön neljännen neljänneksen aikana, ja odotamme sen tulosvaikutuksen nousevan asteittain ensi vuonna, Rosendal ennakoi.

Industry & Waterin liikevaihdon orgaaninen kasvu oli kuusi prosenttia, vaikka liuskeöljyn ja -kaasun markkinoiden hidastuminen voimistui kolmannen neljänneksen mittaan.

- Kemiallisesti tehostettu öljyn talteenotto -liiketoimintamme ja öljyhiekan vedenkäsittely -liiketoimintamme menestyivät hyvin. Keskittymisemme kannattavuuden parantamiseen tuottaa tulosta. Segmentin operatiivinen käyttökateprosentti oli poikkeuksellisen korkea: 18,5. Valmistaudumme öljyn talteenotossa käytettävien polymeerien tuotantokapasiteetin lisäykseen Alankomaissa, mistä aiheutuu käynnistyskustannuksia viimeisellä neljänneksellä, toimitusjohtaja huomioi.

Näkymäohjaus ennallaan

Kemira toisti arvionsa koko vuoden tuloksestaan. Yhtiö odottaa edelleen operatiivisen käyttökatteen kasvavan vertailukelpoisesti tänä vuonna viime vuoden 323,1 miljoonasta, ilman IFRS 16 -standardin vaikutusta.

Kun Kemiran operatiivinen käyttökate oli tammi-syyskuun osalta jo 319,9 miljoonaa euroa, niin tavoite vaikuttaisi olevan täysin saavutettavissa.

Kemianyhtiö toisti myös pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteensa eli tähtäimessä on liikevaihdon kasvu ja operatiivinen käyttökateprosentti 15-17 prosenttia. Velkaantumisastetavoitteena on alle 75 prosenttia.

Tulosparannus palkittiin

Kemiran kurssi on lekotellut pitkin tulospäivää selvässä nosteessa Helsingin pörssissä. Kello 17.30 osake oli noussut 5,3 prosenttia 14,63 euroon. Kun kemianyhtiön osake on viimeksi liidellyt vastaavissa korkeuksissa, silloin elettiin lokakuuta 2007.

Samaan aikaan pörssin pääindeksi OMXH oli 1,8 prosenttia miinuksella.

 

Kemiran koko kolmannen neljänneksen osavuosikatsaus

Katso Kemiran osavuosikatsauksen jälkeinen webcast täältä (englanniksi).

Kemira sijoittajille

 

Lisää aiheesta "Markkinat"