Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Helsingin pörssiyhtiöiden konkurssit ovat harvassa – muistatko nämä nurinmenneet?

Pörssistä on viimeisten 50 vuoden aikana poistunut yli tusina yhtiötä konkurssin vuoksi.

Listayhtiöiden konkurssit ovat harvinaisia, mutta viimeisen puolen vuosisadan aikana niitä on Helsingissä nähty 13 kappaletta. Tämä selviää Nasdaq Helsingin tilastoista.

Näistä ensimmäinen oli Hyvinkäällä sijainneen Villayhtymä Oy:n konkurssi vuonna 1969. Yhtiö oli perustettu vuosikymmenen alussa sulauttamalla pienempiä kotimaisia villa- ja tekstiilitehtaita yhteen. Tarkoituksena oli parantaa suomalaisen tekstiiliteollisuuden kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla.

Vuosi ennen konkurssiaan Villayhtymällä oli 2 400 työntekijää ja 62 miljoonan markan liikevaihto. Omat pääomat kuitenkin loppuivat ja yhtiö ajautui konkurssiin. Pesä jäi pääomistaja Yhdyspankin haltuun, mutta koska tuolloinen laki ei mahdollistanut pankille yli viidenneksen omistusta, lakia muutettiin vuoden 1971 Lex Hyvillan myötä.

1990-luku

Vierähti 20 vuotta ennen kuin nähtiin seuraava pörssiyhtiön konkurssi. Vuonna 1990 pörssistä poistui Porissa 1978 perustettu Gustav Rosenlewin kehitysyhtiö Mancon. Sen perusideana oli ostaa osuuksia muista yhtiöistä ja nostaa niiden arvoa kehittämällä toimintaa. Konkurssista tehtiin poliisille tutkintapyyntö, ja vaikka yhtiön kirjanpito- ja tiedotuskäytännöistä löytyi paljon sanomista, näyttöä syytteen nostamiseksi ei löytynyt.

Myös kolme muuta yhtiötä poistui pörssistä 1990-luvulla konkurssien takia.

Nobiscum oli sijoitusyhtiö, jonka muistetaan erityisesti sanomalehti- ja finanssiomistuksistaan. Yhtiö omisti muiden muassa Finanssimeklarit oy:n (FIM), Suomen Suoramainonnan sekä isoja osuuksia Aamulehdestä, Pohjolan Sanomista ja Pohjalaisesta. Sijoittajana tunnettu Kai Mäkelä oli yhtiössä mukana. Nobiscumin kohtaloksi koitui lopulta liian suuri velkataakka ja yhtiö poistui listoilta 1992.

Vuonna 1998 kaksi listayhtiötä poistettiin konkurssin takia. Alcom oli vuonna 1981 perustettu helsinkiläinen tietokoneohjelmistojen maahantuoja. Yhtiö teki pitkään tappiota. Apollo puolestaan oli vuonna 1988 Turussa perustettu henkivakuutusyhtiö, joka ajautui konkurssiin jo 1993. Konkurssipesän selvittely vei yli vuosikymmenen useine oikeusjuttuineen, joista kaksi henkilöä tuomittiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ja yhtiön hallituksen jäsenet sekä tilintarkastajat maksamaan korvauksia.

2000-luku

Tällä vuosituhannella pörssistä konkurssin vuoksi pudonneet yhtiöt muodostavat joukon enemmistön. Näitä yrityksiä on peräti kahdeksan kappaletta.

Ensimmäisen vuosikymmenen mittaan konkurssin vuoksi poistui kolme yhtiötä. Vuonna 2002 hävisi vain muutaman kuukauden ajan listoilla ollut Reach-U Holding, jonka omistama Reach-U Solutions keskittyi mobiiliteknologian ja paikantamispalvelujen kehittämiseen sekä myyntiin. Yhtiö syntyi vuonna 2001 Donen jakautumisesta. Reach-U:n konkurssin taustalla olivat Britannian tytäryhtiön tappiot ja lykkääntyneet myyntituotot.

Vuonna 2008 poistumisvuorossa oli Juankoskella toiminut kartonkivalmistaja Stromsdal. Jo vuonna 1746 perustettu yritys oli Pohjois-Savon vanhin yhtiö ja se oli listautunut Helsinkiin vuonna 1989. Yhtiön kohtaloksi koitui paperi- ja kartonkimarkkinoiden romahdus, kun Stromsdalin erikoiskartongille ei riittänyt enää kysyntää.

Markkinointiviestintäkonserni Evia poistettiin listoilta vuonna 2009. Ylivelkaantuminen GSM Suomi -operaattoriliiketoiminnan oston myötä ja korkeat kiinteät kulut ajoivat sen konkurssiin.

Ensimmäinen FN-puolelta

Kuluvalla vuosikymmenellä Helsingin päälistalta on pudonnut neljä yhtiötä konkurssin vuoksi. Lisäksi on nähty ensimmäinen vastaava poistuminen First North -kauppapaikalta.

Viimeisten vuosien poistujien listalla on isoja nimiä: Elcoteq, Tiimari, Takoma sekä Ahtium eli entinen Talvivaara.

Elektroniikan sopimusvalmistaja Elcoteq jätti pörssin vuonna 2011. Kännykkäbuumin huippuvuosina kahden miljardin euron liikevaihtoa pyörittänyt yhtiö listautui Helsinkiin vuonna 1997. Loppuvuosinaan Luxemburgissa kotipaikkaansa pitänyt yhtiö ei lopulta selvinnyt lainalyhennyksistä eikä kyennyt sovittelemaan maksuja velkojiensa kanssa.

Askartelutarvikkeista ja lahjatavaroista tuttu kauppaketju Tiimari poistui listoilta vuonna 2013. 1970-luvun alkupuolella Lahdessa alkunsa saanut konserni jäi vähittäiskaupan murroksen jalkoihin. Lopulta yhtiöltä loppui rahoitus investointien ja tappiollisen toiminnan nieltyä pääomat.

2017 vuorossa oli voimansiirtokomponentteja valmistanut Takoma. Panostajan vuonna 2007 muodostaman parkanolaisyhtiön tappiot kasvoivat ylivoimaisiksi, kun offshore- ja meriteollisuuden kysyntä haihtui.

Viimeisin Helsingin pörssin päälistalta konkurssin kautta poistunut yhtiö on viime vuodelta. Vaikka kaikki listayhtiöiden konkurssit ovat olleet sijoittajille kitkerä pala purtavaksi, päälistan tusinasta Ahtium lienee se, josta yksityissijoittajille jäi kaikkein eniten hampaankoloon – olihan yhtiöllä nurin mennessään peräti 80 000 omistajaa.

Ahtiumin, joka tunnettiin vuoteen 2017 saakka Talvivaarana, bisnestä oli kaivostoiminnan pyörittäminen Sotkamossa. Yhtiö oli vuodesta 2013 lähtien yrityssaneerauksessa ja kaupankäynti Talvivaaran osakkeella oli keskeytetty jo vuonna 2014. Osake poistui kuitenkin listoilta vasta kolme vuotta myöhemmin emoyhtiön konkurssin myötä. Tuolloin Ahtiumilla ei ollut enää tekemistä Sotkamon nikkelikaivoksen kanssa, vaan yhtiö yritti hankkia rahoitusta muuta liiketoimintaa varten.

Tamperelainen bioteknologiayhtiö FIT Biotech pääsi kirjoittamaan historiaa, kun yhtiöstä tuli tämän vuoden maaliskuussa ensimmäinen First North -kauppapaikalta konkurssin takia poistunut yritys. Vuonna 2015 listautunut yhtiö kehitti erilaisia lääkkeiden aihioita, mutta läpimurto jäi saavuttamatta. Lopulta FIT Biotechiä loppuaikoina rahoittanut brittiläinen pääomasijoitusyhtiö päätti laittaa rahahanat kiinni ja yhtiö ajautui konkurssiin.

FIT Biotechin viimeiseksi noteeraukseksi jäi 0,0002 euroa, jolla yhtiön markkina-arvo oli noin 700 000 euroa.  Helsingin pörssissä voidaan käydä kauppaa 0,0001 euron osakekohtaisella hinnalla, mutta tätä alemmas hinta ei voi enää laskea.

 

Pörssiyhtiöiden konkurssit - viimeiset lähes 50 vuotta – 13 kpl:

Villayhtymä Oy (1969)

Mancon Oy (2.2.1990)

Nobiscum Oy (13.11.1992)

Alcom Oy (1.7.1998)

Apollo Oy (1.7.1998)

Reach-U Holding Oyj (27.2.2002)

Stromsdal Oyj (10.12.2008)

Evia Oyj (1.7.2009)

Elcoteq (7.11.2011)

Tiimari (30.9.2013)

Takoma Oyj (5.4.2017)

Ahtium Oyj (14.3.2018)

FIT Biotech (8.3.2019) – First North -yhtiö

Lähde: Nasdaq Helsinki, HUOM: päivämäärä listalta poistamisen päiväys

Lisää aiheesta "Markkinat"