Lehti suomalaiselle sijoittajalle

– Vetoan pankkeihin, että he nyt hoitavat oman osuutensa, elinkeinoministeri Mika Lintilä totesi hallituksen tiedotustilaisuudessa. Kuva: Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia

Hallitukselta 15 miljardin tukipaketti yrityksille

Hallitus julkisti 15 miljardin euron tukipaketin työpaikkojen ja yritysten pelastamiseksi. Mittava kriisipaketti rahoitetaan ottamalla valtiolle lisää velkaa. Business Finland tekee ensimmäiset tukipäätökset jo tänään.

Ensisijainen yritysten toiminnan jatkamista tuetan takaamalla luottoja, jossa pankit myöntävät. 

– Vahvistamme voimakkaasti yritysten tukea koronavirusepidemiassa. Suuntaamme Finnveran, Business Finlandin ja ELY-keskusten lisärahoitusta siten, että parannamme yritysten mahdollisuuksia selviytyä hankalasta tilanteesta, elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoo.

Finnveran kautta 12 lisämiljardia yritysrahoitukseen

Hallitus on valmistellut esityksen Finnveran kotimaan rahoitusvaltuuksien nostamisesta nykyisestä 4,2 miljardin euron enimmäismäärästä 12 miljardiin euroon.

Finnvera  kykenee nykyvaltuuden puitteissa lisäämään yritysrahoitusta kahdella miljardilla eurolla, joten valtuuden korotus 12 miljardiin euroon mahdollistaa 10 miljardin euron lisärahoituksen yrityksille. Lisäksi nostetaan valtion Finnveralle maksama luotto- ja takaustappioiden korvausosuus 50 prosentista 80 prosenttiin. Noston myötä Finnvera pystyy kasvattamaan riskinottoaan epävarmassa tilanteessa.

Myös Business Finland saa 150 lisämiljoonaa

Business Finlandin avustusvaltuutta lisätään 150 miljoonalla eurolla, joka on tarkoitettu käytettäväksi nopeisiin yrityksiä tukeviin toimiin.

Business Finland avasi 19.3.2020 kaksi uutta rahoituspalvelua, joilla pyritään lieventämään koronavirusepidemian aiheuttamia talousvaikutuksia. Rahoituspalvelut on tarkoitettu Suomessa toimiville pk- ja midcap-yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta.

Tuen kohteena ovat ainakin matkailu, matkailun oheispalvelut, luovat ja esittävät alat sekä kaikki toimialat, joiden alihankintaketjujen toimivuuteen koronavirustilanne on vaikuttanut tai vaikuttamassa. Rahoitus on tarkoitettu yritykselle uusien liiketoimintojen selvittämiseen ja kehittämiseen poikkeusoloissa. Ensimmäiset rahoituspäätökset tehdään jo tänään.

ELY-keskusten yritysten kehittämishankkeiden myöntämisvaltuutta lisätään myös 50 miljoonaa euroa. Tämä käytetään erityisesti palvelualojen, mutta tarpeen mukaan myös muiden toimialojen pk-yrityksille koronaviruksesta aiheutuvien vaikutusten hallintaan ja ehkäisemiseen myönnettäviin avustuksiin.

Samalla yrittäjille suunnatun Talousapu-neuvontapalvelun toimintakykyä vahvistetaan 500 000 eurolla ja toteutetaan valtakunnallinen toimintamalli talous- ja maksuvaikeuksiin joutuneille yrittäjille.

– Nämä ovat nyt tämänhetkiset toimet yritysten tukemisessa koronaviruksen kanssa. On aivan selvää, että lisää tukea tarvitaan. Seuraamme tilannetta jatkuvasti ja teemme tarvittavia päätöksiä nopeasti, ministeri Lintilä kertoo.

Finanssiala kiitti ratkaisua tuoreeltaan

– Talouden rattaat eivät pyöri ilman pankkeja, vakuutusyhtiöitä ja työeläkeyhtiöitä. Nyt tehdyt hallituksen päätökset antavat vahvan tuen finanssialalle kantaa oma merkittävä vastuunsa. Ratkaisut turvaavat sen, että pankit pystyvät jatkossakin luotottamaan myös maksuvaikeuksiin joutuneita kotitalouksia ja yrityksiä, Finanssiala ry:n hallituksen puheenjohtaja Timo Ritakallio toteaa.

– Finanssivalvonnan  johtokunta päätti aiemmin alentaa pankkien lisäpääomavaatimuksia. Samoin Euroopan keskuspankki ja Euroopan pankkiviranomainen ovat ilmoittaneet helpotuksista pankkisääntelyyn. Yhdessä tänään ilmoitettujen hallituksen päätösten kanssa ne tukevat merkittävällä tavalla pankkien luotonannon jatkumista. Myös Suomen Pankin ja Valtion eläkerahaston päätökset ostaa markkinoilta yritystodistuksia helpottavat osaltaan yritysten maksu- ja kassavaikeuksien selättämistä. Suomen Pankki on tänään laajentanut alun perin 500 miljoonan euron maksimiostot miljardiin euroon.

Tutustu tilaisuuden esitysmateriaaleihin (pdf)

Lisää aiheesta:

Hallitus tukee Finnairia - tulossa 600 miljoonan valtiontakaus

Suomen Pankin 2 laskelmaa: Kuinka syvälle talous vajoaa?

Etla: Suomen BKT sukeltaa jopa 5 prosenttia – uutta finansskriisiä ei kuitenkaan odoteta

 

Katso tallenne hallituksen tiedotustilaisuudesta:

 

Lisää aiheesta "Markkinat"