Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Turussa asuntoindeksin nousu 131 pisteen ennätykseen johtuu hintojen nopeasta noususta. Viime vuonna rikottiin myös jo toisen kerran 2000 uuden asunnon rajapyykki.

HYPO: Asuntomarkkinoilla jatkuu voimakas isojako - joka toisen asunnon arvo laskee

HYPO:n tuoreen markkinakatsauksen mukaan koko maan hintakehitys hiipuu kohti nollaa ja ensi vuonna mennään jo miinuksella. Asuntomarkkinoiden vahva veto jatkuu vain kasvukeskuksissa. 

Hypon julkaiseman tuoreen markkinaselvityksen mukaan, asuntomarkkinoiden vahva veto jatkuu talouskehityksen riskeistä huolimatta, mutta vain kasvukeskuksissa. Helsinki, Espoo, Tampere ja Turku -akselilla uudisasuntojen hinnat nousevat voimakkaasti.

Uuden, omalla tontilla sijaitsevan kerrostaloasunnon keskihinta ylitti Helsingissä jo 8200 euroa neliöltä. Vantaalla runsas rakentaminen näyttää tasaavan hintakehitystä. Etelä-Savossa vanhan asunnon neliökeskihinta sen sijaan oli 1 200 euroa ja suunta on alaspäin.

– Kasvukeskuksissa kysyntä jatkuu ja sen ansiosta koko maan luvut ovat vahvat. Kasvukeskusten ulkopuolella hinnat hiipuvat ja myyntiajat pitenevät. Käyttöarvo nousee yhä tärkeämmäksi isossa osassa maata, mutta asunnon hinnan pieni hiipuminen ei kaada kotitalouden taloutta, jos kaikkia munia ei ole laitettu samaan koriin, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.

Hintaennuste kääntyy miinukselle ensi vuonna

Hypon asuntomarkkinakatsaus ennustaa jopa joka toisen asunnon arvon laskevan. 

– Koko maan keskiarvo on kuitenkin kasvukeskusten takia plussalla. Koko maan hintakehitys hiipuu kohti nollaa ja ensi vuonna mennään miinukselle, katsauksessa todetaan.

Asuntojen hintaennuste lupaa tälle vuodelle 0,3 prosentin kasvua ja vuodelle 2021 -0,5 prosentin laskua.

Muuttotappioalueiden hintojen lasku jatkuu samalla, kun isojen kaupunkien kovin hintojennousu tasoittuu tarjonnan ansiosta.

– Rakennusbuumi näkyy toivotulla tavalla hilliten hintarallia. Vuokrapuolella kilpailu kasvaa ja uusia ammattimaisia toimijoita tulee Suomeen.

Kysyntä keskittyy kasvukolmion kärkeen

Pääkaupunkiseudulla asuntoindeksi nousi uuteen ennätykseen eli 126 pisteeseen. Kysynnän kasvu näkyi hinnoissa ja kauppamäärissä. Vuoden lopun vilkas asuntokauppa lupaa hyvää alkuvuodelle. Koko vuoden osalta odotetaan hintanousun hiipuvan hitusen viime vuodesta kohti puoltatoista prosenttia.

– Mikäli Helsinki saa pidettyä kaavoituksen käynnissä, voi riittävä rakentaminen tasoittaa hintanousua toivotulla tavalla. Mikromanageeraus kaavoituksessa ja esteet tiiviille rakentamiselle eivät tosin ole kadonneet minnekään. Kovin kysyntä kohdistuu parhaimpiin paikkoihin, minne tarjontaa täytyy lisätä.

Hypon asuntoindeksi yhdistää asuntojen hinta- ja kauppamäärätiedot kertoen vanhojen asuntojen kysynnän kehityksestä.

Turussa indeksin nousu 131 pisteen ennätykseen johtuu hintojen nopeasta noususta. Ne ovat nousseet Helsinkiäkin nopeammin. Viime vuonna rikottiin myös jo toisen kerran 2000 uuden asunnon rajapyykki.

– Nousun nopein vaihe on kuitenkin takana, kun uudistuotantoa tulee vahvasti ja kauppamäärät jo hiipuvat. Turun osalta uusi huoli liittyy alueen telakkateollisuuteen – vaikka tilauskirjat ovat täynnä ja työllisyys korkealla, voi koronavirus levitessään muuttaa mielialan nopeasti.

Tampereella Hypo-indeksi hieman hiipui vahvan syksyn jälkeen 121 pisteeseen, mutta taso on yhä selvästi edellistä vuotta korkeammalla.

– Mansessa meno raitiolinjan osalta edistyy, mutta myös Kansi ja Areena tulee saada maaliin onnistuneesti. Lupailtu nopeampi junayhteys Helsinkiin ja lentoasemalle varmistaisi Tampereen tulevaisuutta, mutta Suomiradan osalta valmistuminen näyttää venyvän. 

Useampi kuin joka toinen asunto sijaitsee vuokratontilla

Useampi kuin joka toinen uusi asunto sijaitsee nykyään vuokratontilla. Tampereella ja Oulussa jopa kahdeksan kymmenestä uudesta asunnosta rakennetaan jo vuokratontille. Ilmiö on uusi. Pääkaupunkiseudun tilanne asettuu koko maan keskiarvoon eli noin puoleen. Turussa ja Jyväskylässä vuokratontit ovat sen sijaan harvinaisia.

– Vuokratonttien yleistymisen takaa löytyy kolme tekijää: kaupunkien kova kasvu, into kaavoittaa kaupungin omalle vuokratontille ja suuri sijoittajakysyntä turvalliselle tulovirralle, Brotherus sanoo.

– Suuntaus alentaa asuntojen hintoja vain näennäisesti, mikä voi pysyä tilastoilta ja kotitalouksilta piilossa, koska tontin hinta ja vuokra jäävät helposti laskelmien ulkopuolelle. Asunnonostajan onkin yhä tärkeämpää tutustua vuokratontin ehtoihin ja muistaa, että tontin joustava lunastusoikeus tuo turvaa, hän lisää.

Lisää aiheesta:

”Asuntosijoittajan pikavoittojen aika on ohi”, sanoo salkunhoitaja

VM:n kaavailema velkaraja iskisi etenkin pk-seudulla ja ensiasunnon ostajiin – OP: Pienten asuntojen kysyntä voisi laskea

”Asuntomarkkinoiden piristyminen voi jäädä väliaikaiseksi iloksi”, varoittaa Nordea

 

Lisää aiheesta "Markkinat"