Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Yhtiö pitää ohjeistuksensa ennallaan, eli odottaa liikevoiton paranevan selvästi viime vuodesta. Kuva: HKScan.

HKScan parantaa kuin sika juoksuaan

HKScan on parantanut tulostaan selvästi vuoden toisella neljänneksellä.

Vertailukelpoinen liiketulosprosentti on huhti-kesäkuussa edelleen pakkasen puolella (-0,6 prosenttia), mutta viime vuoden vastaavana ajanjaksona liiketulos näytti miinusta 3,8 prosenttia. Euroissa vertailukelpoinen liikatappio pieneni 16,6 miljoonasta 2,5 miljoonaan. 

Tammi-kesäkuussa yhtiö teki liikevaihtoa 841,2 miljoonaa eli pyörein luvuin samaa suuruusluokkaa kuin viime vuoden vastaava 844,5 miljoonaa euroa.  Vertailukelpoisin valuuttakurssein liikevaihto jopa hieman parani. Liiketappio on puolen vuoden kuluessa kuitenkin pienentynyt kolmannekseen viime vuoden vastaavasta 34,6 miljoonasta tämän vuoden 12,5 miljoonaan euroon. Vastaavat liikevoittoprosentit ovat tänä vuonna -1,5 ja viime vuonna -4,1.

Kesäkuun osakeannillaan HKScan keräsi noin 79,1 miljoonan euron bruttovarat, mikä parantaa huomattavasti yhtiön rahoitusasemaa ja helpottaa hengittämistä. Velkaa yhtiöllä on vielä yli 300 miljoonaa euroa, mutta nettovelkaantumisaste saatiin osakeannin ansiosta pudotettua alle sadan prosentin 88:aan. 

 

Lähde: Puolivuosikatsaus Q2

 

Merkittävimmäksi tekijäksi operatiivisen liiketoiminnan tuloksen kannalta yhtiö raportoi siipikarjaliiketoiminnan Suomen markkinoilla. Myös sianlihan vienti Kiinaan on edennyt suunnitellusti. Toimitusjohtaja Tero Hemmilä muistuttaa kuitenkin, että sen vaikutus konsernilukuihin on vielä rajallinen.

Tuloskäänteen taustalla on myös sisäisiä, johtamiseen liittyviä parannuksia. Aiempaa yhteispohjoismaista matriisihässäkkää on ryhdytty purkamaan ja palattu kohti tulosyksikköorganisaatiota. Tero Hemmilä muotoilee asian näin:

– Olemme vahvistaneet markkina-aluekohtaista tulosjohtamista kaikilla arvoketjun osa-alueilla. Aiempaa selkeämmät vastuut nopeuttavat päätöksentekoa ja parantavat toimintamme tuottavuutta merkittävästi. 

Yhtiö pitää ohjeistuksensa ennallaan, eli odottaa liikevoiton paranevan selvästi viime vuodesta. HKScan parantaa kuin sika juoksuaan, mutta matkaa menestykselliseen käänteeseen vielä riittää.

 

 

 

HKScan sijoittajille

Lisää aiheesta "Markkinat"