Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Fiskarsin tulos heikkeni kautta linjan – Yhdysvaltain myynti ja tullikorotukset painoivat

Kuluttajatuoteyhtiöllä oli valopilkut harvassa kolmannella neljänneksellä.

Fiskarsin liikevaihto laski heinä-syyskuussa 248,7 miljoonaan euroon eli lähes kolme prosenttia vuodentakaisesta. Vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna myynti oli jäänyt 3,5 prosenttia viime vuoden tasolta.

Pudotuksen taustalla oli heikko myynti sekä Functional- että Living-segmenteissä. Myynnin sakkaus Functionalissa on Fiskarsille myrkkyä, sillä liiketoimintayksikkö vastaa yli puolesta konsernin liikevaihdosta.

- Neljännestä rasitti laimea suoritus koulunaloitussesongilla, joka on tyypillisesti vahvaa myyntikautta koulu-, toimisto- ja askartelukategoriassa Yhdysvalloissa. Odotuksia alhaisempi myynti näkyi tuloksissa, joihin vaikuttivat myös tullitariffit sekä varasto- ja logistiikkakustannukset, toimitusjohtaja Jaana Tuominen kertasi loppukesän tapahtumia osavuosikatsauksessa.

Vaikka Functional-liiketoiminnan tulos olikin yhtiölle pettymys, Tuominen näki Living-liiketoiminnassa jonkin verran positiivista kehitystä.

- Living-liiketoiminnan muutostoimet ovat tuottaneet tulosta, mikä näkyy erityisesti liikevaihdon kasvuna tietyissä maissa, joihin keskitymme, sekä toiminnan tehostumisena koko liiketoiminnassa. Vuosi sitten käynnistetty muutosohjelma etenee hyvin, ja tiimimme vie sitä määrätietoisesti eteenpäin.

Fiskarsin vertailukelpoinen EBITA-liikevoitto sukelsi 50,2 prosenttia vuodentakaisesta 27 miljoonasta ollen nyt 13,4 miljoonaa. Raportoitu EBITA laski peräti 73 prosenttia ja oli 7,2 miljoonaa.

Vertailukelpoinen EBITA laski Functionalissa ja kasvoi Livingissä. Functional-segmentissä laskun takana oli Yhdysvaltain pienemmät volyymit sekä kasvaneet tuotekustannukset, mikä johtui muun muassa tullitariffien korotuksista. Living-segmentissä kasvua tuki English & Crystal Living -liiketoiminta. Scandinavian Living -liiketoiminnassa liikevoitto pysyi lähes viime vuoden tasolla.

Tulos ennen veroja holahti 2,3 miljoonaan verrokkikauden 31,0 miljoonasta.

Fiskars teki kolmannella neljänneksellä 0,04 euroa tulosta osakettaan kohti. Viime vuonna samaan aikaan tulosta oli 0,34 euroa per osake.

Toisti näkymät

Fiskars toisti raportissaan kaksi viikkoa aiemmin tulosvaroituksen yhteydessä annetut näkymät. Yhtiö ennakoi vertailukelpoisen liikevaihdon ja vertailukelpoisen EBITAn laskevan viime vuoden tasoiltaan. Aiemmin odotuksissa oli, että liikevaihto olisi ollut tänä vuonna viime vuoden tasolla.

- Alensimme aiemmin lokakuussa vertailukelpoisen liikevaihdon ohjausta koko vuodelle, sillä liikevaihdon kehitys Functional-segmentissä Yhdysvalloissa oli odotettua heikompi.

- Viimeinen neljännes on meille vuoden tärkein sesonki, erityisesti Living-liiketoiminnassa. Keskitymme myynnin tukemiseen yhdessä kauppakumppaneidemme kanssa sekä omien myyntikanaviemme edistämiseen, Tuominen toteaa.

Fiskarsin näkymiin vaikuttavat myös kasvupanostukset, joiden odotetaan luovan kestävää arvoa pitkällä tähtäimellä. Kasvua yhtiö hakee Tuomisen mukaan muun muassa verkkokaupasta sekä Kiinasta.

- Kiina on yksi Living-liiketoiminnan keskeisistä kasvualueista. Siellä on jo nähty hyvää kehitystä, ja Wedgwood-brändi saa jalansijaa Kiinassa. Vaikka maa on Fiskarsille toistaiseksi vielä verrattain pieni markkina, uskon, että meille on siellä hyviä mahdollisuuksia. Kasvusuunnitelmamme edellyttää sitoutumista, panostuksia ja investointeja tulevina vuosina.

Lisäksi toimintaympäristön muutoksessa on edelleen merkittäviä riskejä, kuten esimerkiksi Brexit ja mahdolliset uudet korotukset Yhdysvaltain tullimaksuihin.

- Näiden riskien epäsuotuisalla kehityksellä voi olla merkittävä negatiivinen vaikutus vertailukelpoiseen liikevaihtoon ja vertailukelpoiseen EBITAan. Myös valuuttakurssien muutoksilla voi olla merkittävä vaikutus vertailukelpoiseen EBITAan, Fiskars kertoo.

Pettymys sijoittajille

Fiskarsin odotuksiakin vaisummiksi jääneet luvut olivat sijoittajille pettymys ja osake painui tulospäivänä Helsingin pörssissä. Kello 12.58 kurssi oli 3,1 prosentin laskussa 11,96 eurossa.

Viimeisen vuoden aikana Fiskarsin kurssista on lohjennut pois yli neljännes.

Samaan aikaan Helsingin pääindeksi OMXH oli 0,7 prosenttia miinuksella.

 

Fiskarsin koko kolmannen neljänneksen osavuosikatsaus

Fiskars sijoittajille

 

Lisää aiheesta "Markkinat"