Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Fiskars selvisi säikähdyksellä koronakeväästä

Keväällä tulosvaroituksen antanut Fiskars teki tulosta, vaikka myymälät suljettiin. Vain luksustuotteet eivät menneet kaupaksi.

Fiskarsin vertailukelpoinen liikevaihto nousi huhti-kesäkuussa 5,7 prosenttia viime vuoden vertailujaksosta ja oli 280,0 miljoonaa euroa.

Vertailukelpoinen EBITA kasvoi 77,3 prosenttia vertailujaksosta ollen 28,6 miljoonaa euroa.

Osakekohtainen tulos nousi vertailujakson 0,12 eurosta 0,14 euroon.

Tammi-kesäkuussa vertailukelpoinen liikevaihto nousi vuodentakaisesta 0,4 prosenttia ollen 536,2 miljoonaa euroa.

Vertailukelpoinen EBITA kasvoi 13,0 prosenttia ja oli 47,6 miljoonaa euroa.

Osakekohtainen tulos jäi 0,20 euroon.

– Covid-19-pandemia vaikutti edelleen negatiivisesti liiketoimintaamme vuosineljänneksen alussa, vähentäen näkyvyyttä ja lisäten epävarmuutta, kun myymälöitä suljettiin ja asiakasvirta kutistui, Fiskars Groupin väliaikainen toimitusjohtaja Sari Pohjonen kommentoi tulosta yhtiön tiedotteessa.

– Vertailukelpoinen EBITA parani selvästi pääasiassa siksi, että ryhdyimme tilanteen vuoksi nopeisiin ja määrätietoisiin toimiin vähentääksemme kuluja ja toteuttaaksemme muita väliaikaisia säästötoimenpiteitä.

– Vaikean huhtikuun aikana liikevaihto ja vertailukelpoinen EBITA laskivat merkittävästi. Tilanne parani selvästi vuosineljänneksen loppua kohti.

Luksustuotteiden myynti kärsi eniten

Liiketoimintayksiköt Terra ja Crea kirjasivat vankat tulokset, jota tuki vahva kysyntä erityisesti Amerikassa ja Saksassa.

Terra-liiketoimintayksikkö koostuu puutarha, kastelu- ja ulkoilukategorioista. Sen tärkeimmät brändit ovat Fiskars, Gerber ja Gilmour.

Crea-liiketoimintayksikkö koostuu ruuanlaitto- sekä askartelu- ja saksikategorioista, joita myydään pääosin Fiskars-brändin alla.

– Nämä liiketoimintayksiköt menestyivät hyvin, sen sijaan Vitan liikevaihto kärsi merkittävästi Covid-19:n aiheuttamista rajoitustoimista ja myymälöiden sulkemisista.

Vita-liiketoimintayksikkö tarjoaa premium- ja luksustuotteita kattaus-, lasi- ja sisustuskategorioissa. Tunnetuimpia brändejä ovat Iittala, Royal Copenhagen, Waterford ja Wedgwood.

Koronakeväänä yhtiön oman verkkokaupan myynti yli kaksinkertaistui edellisvuoden tasosta.

– Terävöitämme nyt panostuksiamme kahdella alueella: Vita-liiketoimintayksikön muutosohjelmassa ja digitaalisten toimintojen kehittämisessä.

– Pandemian vuoksi toimintaympäristössämme on edelleen merkittäviä riskejä, ja näkyvyys on normaalia heikompaa. Vuoden viimeinen neljännes on yhtiölle tärkeä sesonki, erityisesti Vita-liiketoimintayksikössä. Jatkamme määrätietoista kustannusten hallintaa ja panostuksia niihin kanaviin, joissa kuluttajat ovat läsnä.

Fiskars perui näkymänsä vuodelle 2020 maaliskuussa, eikä antanut uutta ohjeistusta edelleenkään.

Fiskars Oyj Abp on perunut 5.2.2020 antamansa näkymät vuodelle 2020. Covid-19 pandemian leviämisen takia on epätodennäköistä, että vertailukelpoinen EBITA kasvaa vuonna 2020. Koska tilanne muuttuu edelleen nopeasti, perusteltua arviota mahdollisista vaikutuksista koko vuoden 2020 osalta ei tällä hetkellä voida tehdä. Fiskars pyrkii täsmentämään näkymiään vuodelle 2020 sitten, kun vaikutuksia voidaan luotettavammin arvioida. 

Fiskars Groupin puolivuosikatsaus tammi-kesäkuu 2020 (pdf)

Fiskars sijoittajille

Lisää aiheesta:

Fiskarsin uudeksi toimitusjohtajaksi Nathalie Ahlström Fazerilta

Fiskars aloittaa Fortumin kevään innovaation Vipu-kahvan tuotannon

Fiskarsin tulosvaroitus: tilanne muuttuu nopeasti, arvioidut riskit ovat toteutumassa

 

 

 

Lisää aiheesta "Markkinat"