Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Finnair lensi koronakevään kolmen prosentin kapasiteetilla. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun. Kuva: Finavia.

Finnair leikkaa kulujaan – Suomessa yt-neuvotteluiden piirissä 2 800 työntekijää

Lentoyhtiö päivitti tänään säästötavoitteensa 80 miljoonasta 100 miljoonaan euroon. ”Korona on lentoliikenteen historian syvin kriisi", toimitusjohtaja Topi Manner toteaa.

Finnair kertoi tänään aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut henkilöstönsä kanssa. Lentoyhtiö suunnittelee vähentävänsä noin 1 000 työpaikkaa ja toteuttavansa lisälomautuksia sekä tekevänsä muita rakenteellisia muutoksia koronapandemian vaikutusten vuoksi. Vastaavia prosessit käydään myös Finnairin ulkomaan yksiköissä. 

Suunnitellut henkilöstövähennykset ovat osa Finnairin säästötavoitetta, jonka Finnair päivitti tänään 80 miljoonasta 100 miljoonaan euroon. 

Säästöjä haetaan myös muun muassa kiinteistökuluista, lentokoneiden vuokrauskuluista, palkitsemisrakenteista, myynti- ja jakelukuluista, IT-kustannuksista sekä hallintokuluista. Yhtiö kertoo myös jatkavansa toimintojen tehostamista, eri asiakasprosessien digitalisointia ja automatisointia sekä neuvottelee uudelleen sopimuksia toimittajiensa ja kumppaniensa kanssa.

Yt-neuvotteluiden piirissä on Suomessa 2 800 työntekijää. Finnairilla on Suomessa yhteensä noin 6 200 työntekijää, joista lähes jokainen on ollut lomautettuna jossain vaiheessa kevättä tai kesää.

Nyt suunniteltujen irtisanomisten lisäksi lomautusten arvioidaan jatkuvan lähes kaikilla Suomessa työskentelevillä finnairilaisilla. Lomautukset voivat olla määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia.   

Koronapandemia aiheutti lentoliikenteen historian syvimmän kriisin

– Tavoitteena on turvata ydinliiketoiminnansujuvuus niin, että  matkustajia lennoilla palveleva henkilöstö ja lentäjät voivat palata vaiheittain töihin heti, kun markkinat alkavat toipua ja lentojen määrä kasvaa. Tästä syystä Finnair ei tässä vaiheessa suunnittele lentävän henkilöstön pysyviä vähennyksiä Suomessa, yhtiön tiedotteessa kerrotaan.

– Korona on lentoliikenteen historian syvin kriisi. Koronapandemia ja Suomen poikkeuksellisen tiukat matkustusrajoitukset ovat vaikuttaneet lentojen kysyntään niin, että lennämme vain pienen osan viime vuoden lentolentomäärästä. Pikaista muutosta parempaan ei koronatilanteessa valitettavasti ole näkyvissä. Tulomme ovat supistuneet merkittävästi, ja siksi meidän on yksinkertaisesti pakko sopeuttaa kulumme uutta kokoamme vastaaviksi,  toimitusjohtaja Topi Manner sanoo.

– Haluamme rakentaa kilpailukykyisen tulevaisuuden ja säilyttää mahdollisimman monen finnairilaisen työpaikan. Haluamme myös tulevaisuudessa tarjota suomalaisille ja suomalaiselle elinkeinoelämälle taas hyvät yhteydet maailmalla. Tämä vaatii myös tänään ilmoitetun kaltaisia ikäviä toimia. Koska lentoliikenteen toipumisen aikataulu on epävarma, toteutamme merkittävän osan henkilöstösopeutuksista suunnitelmiemme mukaan lomautuksin.

Finnair kertoo tarjoavansa henkilöstölleen sosiaalisen tuen kokonaisuuden, jonka yksityiskohtaista sisältöä se parhaillaan suunnittelee. Kokonaisuuteen tulee sisältymään erilaista työstä työhön -apua käytännön tasolla, kuten opastusta työnhakuun, yrittäjyyteen tai mahdollisuuksia oppisopimuskoulutukseen.  

 

Finnair solmi myynti- ja takaisinvuokraussopimuksen yhdestä omistamastaan A350-lentokoneesta

Finnair kertoo tehneensä myynti- ja takaisinvuokraussopimuksen yhdestä omistamastaan A350-lentokoneesta Nomura Babcock & Brown Co., Ltd:n kanssa. Järjestelyssä BBAM Aircraft Management LP toimi NBB:n puolesta järjestelijänä.

Finnair myi helmikuussa 2020 vastaanottamansa Airbus A350 -lentokoneen NBB:lle ja takaisinvuokrasi sen käyttöönsä. Vuokrakausi on 12 vuotta, ja siihen liittyy lisäksi jatko-optioita.

Järjestelyllä ei ole Finnairin vuoden 2020 kolmannen vuosineljänneksen liiketulokseen merkittävää vaikutusta. Sillä on kuitenkin Finnairille välitön yli 100 miljoonan euron positiivinen kassavaikutus.

Finnair on tilannut yhteensä 19 Airbus A350-900 XWB -lentokonetta Airbusilta, ja se on vastaanottanut niistä tähän mennessä 15.

Finnairin operoimien ja/tai omistamien koneiden luettelo löytyy yhtiön verkkosivuilta.

 

Lisää aiheesta:

Finnair teki päivässä tappiota 2 miljoonaa - sumun hälvenemistä kiitoradalta saadaan odottaa

Finnair neuvottelee lisälomautuksista - koskee 6100 työntekijää Suomessa

Finnair laskeutui 91,1 miljoonan tappioon – tulossa 500 miljoonan osakeanti

Hallitus tukee Finnairia - tulossa 600 miljoonan valtiontakaus

BLOGI // Henri Häkkilä: Finnair, merkintäoikeudet ja tehokkaat markkinat

Lisää aiheesta "Markkinat"