Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Finnair tiedotti tänään leikkaavansa 90 prosenttia lennoistaan toistaiseksi ja ylläpitävänsä vain kriittiset yhteydet kotimaassa ja maailmalla. Kuva: Finnair

Finnair leikkaa 90 prosenttia lennoistaan - Tulosvaroitus: edessä tappiollinen vuosi

”On selvää, että koronavirus on suurin kriisi lentoliikenteen historiassa", toimitusjohtaja Topi Manner sanoo.  Aikaisempi 0,20 euron osinkoehdotus vuodelta 2019 ei myöskään toteudu.

Finnairin päivitti helmikuun lopussa julkaistussa tulosvaroituksessaan taloudellisia näkymiään ja ilmoitti, että yhtiön vuoden 2020 vertailukelpoisen liiketuloksen olevan olennaisesti edellisvuotta heikompi. Lisäksi Finnair perui ennusteensa, jonka mukaan kapasiteetti olisi tänä vuonna kasvanut noin 4 prosenttia, ja ilmoitti sopeuttavansa verkostoaan ja kapasiteettiaan vastaamaan lentoliikenteen kysyntää.

Koronavirusepidemian vaikutuksista johtuen lentoyhtiö päivitti jälleen tänään taloudellista näkymäänsä. Kysynnän huomattavan heikkenemisen vuoksi Finnair leikkaa 90 prosenttia normaalikapasiteetistaan huhtikuun 2020 alusta alkaen siihen asti, kunnes tilanne on parantunut.

– Tämä johtaa huomattavaan vertailukelpoiseen liiketappioon tilikaudella 2020, kerrotaan yhtiön pörssitiedotteessa.

Osingonjaosta pidättäydytään

– Yhtiön hallitus on harkinnut osingonjakoehdotustaan ja on olosuhteiden nopean heikkenemisen vuoksi todennut, että osingonjaosta tulisi pidättyä. Myös Suomen valtio on ilmoittanut yhtiölle, että se aikoo äänestää 0,20 euron osakekohtaista osinkoehdotusta vastaan muuttuneiden olosuhteiden takia. Ehdotettu osinko vuodelta 2019 ei siten toteudu. 

– On selvää, että koronavirus on suurin kriisi lentoliikenteen historiassa, Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner sanoo.

– Taloudellisten näkymiemme huomattava heikentyminen johtuu kokonaisuudessaan koronavirustilanteesta. Samanaikaisesti Finnairin kilpailukyky on edelleen vahva normaalissa liiketoimintaympäristössä. Haluaisin kiittää kaikkia asiakkaitamme kärsivällisyydestä ja uskollisuudesta. Olen kiitollinen ja ylpeä koko henkilöstömme vahvasta sitoutuneisuudesta ja yhteishengestä tänä poikkeuksellisena aikana. Keskitymme jatkossakin pitkän aikavälin tavoitteidemme saavuttamiseen ja erityisesti siihen, että tulemme vahvoina ulos tästä poikkeustilanteesta, Manner jatkaa.

– Finnairilla on koronakriisin alkaessa vahvat kassavarat ja terve tase. Varmistaakseen yhtiön tulevaisuuden pitkittyneessäkin koronavirustilanteessa Finnair on toteuttamassa kokoluokaltaan merkittävän lisärahoitussuunnitelman. Suunnitelma sisältää olemassa olevan valmiusluottolimiitin käyttöönoton, kiinnittämättömien lentokoneiden myynti- ja takaisinvuokrausjärjestelyjä sekä merkittävän suuruisen, markkinaehtoisen TyEL-takaisinlainausjärjestelyn. Suomen hallitus on vahvistanut yhtiölle tukevansa Finnairia aktiivisesti tämän poikkeuksellisen ajanjakson aikana.

Finnair päivittää seuraavan kerran näkymiään vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen osavuosikatsauksen yhteydessä.

Jäjelle jää parikymmentä lentoreittiä

Finnair operoi huhtikuun alusta lähtien toistaiseksi ainoastaan noin kahtakymmentä lentoreittiä, joilla varmistetaan Suomelle tärkeimmät yhteydet sekä kriittinen lentorahti myös tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Normaalisti Finnair operoi 110 lentoreittiä ja lentää noin 12 000 lentoa kuukaudessa, mutta kapasiteetin leikkaus laskee lentojen määrän arviolta 1600 lentoon kuukaudessa. Finnair aloittaa asteittaisen siirtymisen kohti rajattua liikenneohjelmaa välittömästi, ja peruu 16.-31.3. väliseltä ajalta arviolta 1500-2000 lentoa.  

– Koronavirustilanne vaikuttaa lentomatkustukseen dramaattisesti, mutta haluamme tässäkin vaikeassa tilanteessa varmistaa yhteiskunnan toiminnan kannalta joidenkin kriittisten lentoyhteyksien ylläpidon. Seuraamme tilanteen kehittymistä tarkasti ja lisäämme reittejä ja vuoroja liikenneohjelmaamme kysynnän mukaan. Toivomme voivamme palata normaaliin operointiin mahdollisimman pian koronavirustilanteen laannuttua, Manner toteaa. 

 

Näihin kohteisiin lennetään

Finnair operoi 1.4.2020 lähtien ainoastaan alla lueteltuihin kohteisiin rajoitetulla viikkovuoromäärällä, edellyttäen että viranomaiset eivät aseta uusia matkustusrajoituksia. Lennot kaikilta muilta reiteiltä perutaan.  

Kotimaa:  

Kuopio  

Maarianhamina 

Oulu 

Rovaniemi 

Pääsiäisen ympärillä Finnair lentää kuitenkin myös seuraaviin kohteisiin: Ivalo, Kittilä, Kuusamo  

Eurooppa:  

Amsterdam  

Berliini  

Bryssel 

Frankfurt 

Lontoo  

München  

Pariisi  

Tukholma  

Zurich  

Finnair aikoo lentää myös Kööpenhaminaan, Osloon, Moskovaan, Pietariin, Riikaan ja Tallinnaan näiden kohteiden matkustusrajoitteiden päätyttyä.   

Kaukolennot:  

Tokio  

Lisätietoja asiakkaille löytyy Finnairin infosivuilta. 

 

Lisää aiheesta:

Finnair antoi tulosvaroituksen - koronaviruksen aiheuttama lentojen peruminen alkaa tuntua

Nämä osakkeet saattavat hyötyä "stay-at-home" taloudesta

Inderes: Helsingin pörssissä odotettavissa joukko negatiivisia tulosvaroituksia

Nordea: koronavirus vie Suomen taantumaan – kylmäpäisyys palkitaan sijoittamisessa

Viisi vinkkiä sijoittajalle: Älä hätäile, vaan pysy sijoitussuunnitelmassasi

 

 

Lisää aiheesta "Markkinat"