Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Koronlasku vai ei? Fed jätti keskiviikkona päättyneessä kesäkuun kokouksessaan ohjauskorkonsa vielä ennalleen, mutta väläytti laskun olevan mahdollista loppuvuonna, mikäli talouskasvu uhkaa hiipua edelleen.

Fed piti ohjauskorkonsa ennallaan – ovi laskulle jäi kuitenkin auki

Yhdysvaltain keskuspankki piti keskeisen ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan tänään päättyneessä kokouksessaan. Fed kuitenkin muutti linjaansa ja aikoo nyt ”seurata tarkasti” talouden tilaa.

Yhdysvaltain keskuspankki säilytti korot vielä 2,25-2,5 prosentin haarukassa. Kuitenkin viime kuukausina heikentynyt talouskasvu ja aktiivisuuden, kuten investointien, vaimentuminen huolettavat Fediä entistä enemmän ja keskuspankki ilmoittikin pitävänsä talouden kehitystä tarkasti silmällä.

Aiemmin Fedin lausunnossa oli todettu keskuspankin seuraavan kärsivällisesti talouden kehitystä, koska sen keskeisiin tavoitteisiin lukeutuva työllisyys on kehittynyt positiivisesti eikä inflaatiostakaan ole huolta. Fed ennakoi talouskasvun myös jatkuvan, mutta ”epävarmuustekijät” ovat viimeisen puolentoista kuukauden aikana voimistuneet.

- Avomarkkinakomitea pitää tarkasti silmällä tulevan datan vaikutusta talousnäkymiin ja toimii sopivalla tavalla tukeakseen talouskasvua, Fedin lausunnossa todetaan.

Korkopäätös ei ollut yksimielinen, vaan siitä jouduttiin äänestämään. Päätös syntyi äänin 9-1, St Louis Fedin johtajan James Bullardin antaessa äänensä 0,25 prosenttiyksikön koronlaskun puolesta.

Suurin osa keskuspankin komitean 17 jäsenestä kuitenkin olisi valmis laskemaan korkoja tänä vuonna. Seitsemän jäsentä oli sitä mieltä, että ohjauskorkoa voitaisiin laskea 0,5 prosenttiyksiköllä tämän vuoden loppuun mennessä, kun taas kahdeksan jäsentä oli 0,25 prosenttiyksikön höllentämisen kannalla.

Kahdeksan jäsentä pitäisi korkotason nykyisellään loppuvuoden, mutta yhdeksän mielestä yksi tai kaksi laskua voisi olla paikallaan. Vain yksi jäsen olisi valmis nostamaan korkoa kuluvana vuonna.

Fed laski näkemystään inflaatiosta. Keskuspankin mukaan inflaatio pysyy sen tavoitteleman kahden prosentin tason alapuolella vuoteen 2021 asti. Fed toisti arvionsa Yhdysvaltain talouskasvusta: bkt:n ennakoidaan kasvavan tänä vuonna 2,1 prosenttia, ensi vuonna 2,0 ja 1,8 prosenttia vuonna 2021.

Pääjohtaja Jerome Powell totesi korkopäätöstä seuranneessa tiedotustilaisuudessa, että avomarkkinakomiteassa ei ollut halukkuutta ryhtyä koronlaskuun tässä vaiheessa. Hän myös sanoi, että vaikka epävarmuus on lisääntynyt, keskuspankin ei pidä ryhtyä toimiin yksittäisten talouslukujen pohjalta, vaan pidettävä malttinsa: Powellin mukaan riski korkojen pitämisessä nykytasollaan on hyvin vähäinen.

Markkinoilla reaktiot Fedin päätökseen ovat olleet maltillisia. Dollari heikkeni hieman euroon nähden ja nopeimmin reagoiva Yhdysvaltain valtion kahden vuoden lainan tuottokorko painui lähelle 1,5 vuoden pohjiaan.

 Tunti korkopäätöksen jälkeen Wall Streetillä liikuttiin pikkuplussilla: kaikki kolme pääindeksiä eli Dow Jones, Standard & Poor’s 500 sekä Nasdaq olivat 0,3 prosenttia tiistain päätöstasojensa yläpuolella.

Lisää aiheesta "Markkinat"