Lehti suomalaiselle sijoittajalle

– Kun vuoden 2021 aikana koronakriisi alkaa jäädä taakse ja toivottavasti myös brexitiin on löydetty ratkaisu, odotamme talouden kääntyvän noususuhdanteeseen, joka nostaa etenkin Euroopan osakemarkkinoiden syklistä osaa, Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen arvioi.

Eurooppalaisten ja teollisuussektorin osakkeiden näkymät kirkastuvat

Danske Bank kertoi muuttaneensa sijoitusnäkemystään. "Jäämme paitsi liian paljosta, jos eurooppalaiset osakkeet yhtäkkiä alkavat nousta”, Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen kertoo.

Danske Bank kertoi tänään sijoitusneuvonnan mallisalkkujen päivityksestään.

Vaikka päiväkohtaisten koronatartuntojen määrät lyövät ennätyksiä niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin, rokotteen valmistuminen lähestyy nopeasti. 

– Se voi tuoda etenkin eurooppalaisille osakkeille lisää myötätuulta lähitulevaisuudessa. Euroopan talous on kärsinyt rajoitustoimista Yhdysvaltoja ja Kiinaa enemmän, minkä vuoksi Eurooppa ja eurooppalaiset osakkeet voivat hyötyä paljon tulevasta rokotteesta. Lisäksi rokote voi vauhdittaa sektoreista teollisuutta, joka reagoi hyvin herkästi talouden suhdanteiden kehitykseen, pankin tiedotteessa todetaan.

– Näiden syiden vuoksi olemme juuri nostaneet sekä eurooppalaisten että teollisuusosakkeiden osuutta sijoitusneuvonnan mallisalkuissamme, Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen toteaa pankin tiedotteessa.

Pessimismi eurooppalaisten osakkeiden suhteen laantuu

Eurooppalaiset osakkeet ovat jääneet paljon jälkeen kiinalaisten ja yhdysvaltalaisten osakkeiden kehityksestä.

"Se johtuu sekä Euroopan talouskasvun rajusta hidastumisesta että maanosan osakemarkkinoiden rakenteesta, jossa painottuvat teollisuuden, rahoituksen ja energian kaltaiset sykliset toimialat. Juuri nämä alat menestyvät tyypillisesti parhaiten talouden noususuhdanteessa ja vastaavasti kärsivät eniten laskusuhdanteessa."

– Kun vuoden 2021 aikana koronakriisi alkaa jäädä taakse ja toivottavasti myös brexitiin on löydetty ratkaisu, odotamme talouden kääntyvän noususuhdanteeseen, joka nostaa etenkin Euroopan osakemarkkinoiden syklistä osaa, Kemppainen arvioi.

Pankki kertoo vähentäneensä sekä eurooppalaisten osakkeiden alipainotusta että yhdysvaltalaisten osakkeiden ylipainotusta.

– Se tarkoittaa, että emme enää pidä amerikkalaisia osakkeita suuressa vaan maltillisessa ylipainossa, ja vastaavasti eurooppalaisten osakkeiden alipainotuksemme on nyt vain maltillinen. Päätös heijastaa sitä, että yhdysvaltalaisosakkeet tarjoavat arviomme mukaan yhä parhaat tuottomahdollisuudet seuraavan vuoden aikana.

–  Olemme kuitenkin myös vähemmän pessimistisiä eurooppalaisten osakkeiden suhteen, ja sen vuoksi haluamme tasapainottaa näiden maanosien osuuksia salkuissamme. Muuten jäämme paitsi liian paljosta, jos eurooppalaiset osakkeet yhtäkkiä alkavat nousta, Kemppainen toteaa.

Hän muistuttaa myös, että Euroopan keskuspankki on ilmaissut, että joulukuussa on tulossa lisää rahapoliittisia elvytystoimia.

– Myös se voi auttaa vähentämään Euroopan rajoitustoimien kielteisiä vaikutuksia sekä rajaamaan eurooppalaisten osakkeiden downside-riskiä.

"Nostimme teollisuuden ylipainoon"

Toimialoista sykliset toimialat ovat menestyneet huonoiten tänä vuonna, sillä ne kärsivät eniten talouskasvun heikentymisestä.

– Viime viikkoina on nähty toimialarotaatiota, jossa sijoittajat ovat yhä suuremmassa määrin kääntäneet katseensa syklisiin osakkeisiin ja alkaneet varautua parempiin aikoihin, jolloin talouskasvu on nopeampaa ja epävarmuutta vähemmän, Kemppainen sanoo. 

– Odotamme tämän suuntauksen jatkuvan, minkä vuoksi olemme nostaneet teollisuuden ylipainoon, eli meillä on neuvontasalkuissamme tällä hetkellä pitkän aikavälin keskiarvoa enemmän teollisuusosakkeita. Ylipainotamme jo valmiiksi rahoitusalaa, sillä se tarjoaa ennusteemme mukaan houkuttelevia mahdollisuuksia talouden päästessä jälleen jaloilleen.

Sen sijaan viestintäpalvelualan painotuksen pankki on laskenut ylipainosta neutraaliin, vaikka se onkin tarjonnut hyvää tuottoa tänä vuonna.

– Viestintäpalveluala sisältää digitaalisen kulutuksen, ja se tarjoaa kiinnostavia pitkän aikavälin mahdollisuuksia, minkä lisäksi toimialalla on myös yhtiöitä, joiden näkymät ovat lähitulevaisuudessa houkuttelevat. Lyhyellä aikavälillä siitä voi kuitenkin tulla yksi toimialoista, joita sijoittajat vähentävät salkuistaan vapauttaakseen varoja syklisten osakkeiden hankintaan.

IT-ala on toistaiseksi tarjonnut toimialoista korkeinta tuottoa vuonna 2020.

– Toimialalla saadaan nauttia talouden suhdanteista riippumattomasta vakaasta rakenteellisesta kasvusta, ja lisäksi osa toimialasta on hyötynyt koronakriisin aikana muun muassa kotitoimistoissa ja verkkokaupassa tarvittavan teknologian kysynnän kasvusta.

– Myös IT-ala voi joutua kärsimään toimialarotaatiosta, mutta siitä huolimatta jatkamme sen ylipainottamista. Yritysten IT-puolella on arviomme mukaan patoutunutta investointitarvetta, joten monien yhtiöiden voidaan odottaa lisäävän IT-investointejaan talouskasvun jälleen virkistyessä.  

Omaisuuslajitasolla pankki ylipainottaa salkuissaan yhä hiukan osakkeita ja vastaavasti alipainottaa joukkolainoja.

Lisää aiheesta:

OP: Suomen talous elpyy koronapandemian toisesta aallosta huolimatta

Koronarokotteen kehitys ja erikoissairaanhoidon saatavuus vaikuttavat asuntomarkkinoihin

Lisää aiheesta "Markkinat"