Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Saksan talouskasvu on tänä vuonna euromaista toiseksi hitainta.

Euroopan ykköstalous yskii pahasti – bkt-ennuste laski taas

Tilannekuva Saksan taloudesta synkkeni jälleen, mutta EU-komissio ennakoi loppuvuodesta jo parempaa. Suomessa huippuvaihe jää tähän vuoteen.

Saksan teollisuuden saamien uusien tilausten määrä jäi maaliskuussa odotettua vähemmäksi. Globaalitalouden kasvun hidastuminen, kysynnän hiipuminen sekä Brexitin ja kauppasotien kaltaiset poliittiset epävarmuudet ovat iskeneet maan vientiteollisuuteen pahasti.

Maan tilastokeskuksen tiistaina julkistamien lukujen perusteella uusien tilausten määrä kasvoi 0,6 prosenttia, kun ekonomistit olivat odottaneet 1,5 prosentin nousua. Maaliskuussa kasvu oli tullut tukkutilauksista, sillä niistä puhdistettuna tilaukset olivat kutistuneet 1,9 prosenttia edelliskuusta.

Maaliskuu oli silti parempi kuin kaksi edelliskuuta: helmikuussa uusien tilausten määrä oli tarkistuksen jälkeen laskenut 4,0 prosenttia aiemmin kerrotun 4,2:n sijaan. Tammikuussa tilaukset olivat vähentyneet 2,1 prosenttia.

-Teollisuuden aktiivisuuden voidaan tilaston perusteella ennakoida pysyvän vaisuna lähikuukaudet, Saksan talousministeriö kommentoi.

Koko ensimmäisen neljänneksen osalta teollisuuden uusien tilausten määrä oli kutistunut 4,1 prosenttia.

 

Talousmoottori yskii

Saksan hallitus ennakoi talouskasvun jäävän tänä vuonna ainoastaan 0,5 prosenttiin. Se on selvä jarrutus viime vuoden 1,4 prosentista tai verrattuna vuoden 2017 2,2 prosenttiin.

Myös EU-komissio pudotti tänään arvionsa Saksan kuluvan vuoden bkt:sta 0,5 prosenttiin eli alle puoleen helmikuisesta 1,1 prosentista. Jo tuolloin kasvuennustetta leikattiin selvästi alkuperäisestä 1,8:sta. Komission mukaan Saksaa heikommin talous olisi kehittymässä vain Italiassa, missä päästäisiin ennusteen mukaan 0,1 prosentilla nippanappa kasvun puolelle.

EU:n mukaan aallonpohja jää kuitenkin tähän vuoteen ja Saksan bkt:n odotetaan ponnahtavan ensi vuonna jälleen 1,5 prosentin kasvuun.

Saksassa vientiteollisuuden vaisuutta kompensoi kotimaan talouden hyvä tilanne – yksityinen kulutus ylläpitää kysyntää, sillä työllisyys on pysynyt ennätyskorkealla, reaalipalkat nousussa ja lainakorot matalalla. Myös julkinen sektori on kasvattanut investointejaan virvoittaakseen taloutta.

Komission mukaan Saksan budjettiylijäämä kohoaa 1,0 prosenttiin tänä vuonna, mutta laskee ensi vuonna 0,8 prosenttiin. Valtion velan odotetaan laskevan 58 prosenttiin bkt:sta tänä vuonna ja edelleen 56 prosenttiin ensi vuonna.

Jos verotulot kuitenkin laskevat merkittävästi, Saksan hallituksen elvytysvara on rajallinen. Angela Merkelin  hallitus on sitoutunut olemaan ottamatta uutta velkaa tai nostamasta veroja. Valtiovarainministeri Olaf Scholtzin on määrä esitellä valtion budjettiesitystä seuraaville neljälle vuodelle torstaina.

 

Vuoden jälkipuolisko parempi?

Euroalueen talouden ennakoidaan kasvavan Saksan yskimisestä huolimatta 1,9 prosenttia tänä vuonna, mutta vain 1,2 prosenttia ensi vuonna. Suomen osalta ennuste on 2,3 prosentin kasvussa kuluvana vuonna, mistä hidastetaan 1,6 prosenttiin ensi vuonna.

EU:n 27 jäsenmaan bkt:n ennakoidaan kasvavan tänä vuonna 2,1 prosenttia ja 1,4 prosenttia ensi vuonna. Jos Britannia lasketaan mukaan, tämän vuoden kasvu olisi EU-tasolla 2,0 prosenttia ja ensi vuonna 1,4.

-Talouskasvu hidastui selvästi viime vuoden jälkipuoliskolta tämän vuoden alkuun, mutta sen odotetaan toipuvan vankkana pysyvän kotimaisen kysynnän, tuotannon tilapäisten ongelmien poistumisen sekä vähitellen elpyvän kansainvälisen kysynnän myötä loppuvuonna, komissio totesi tänään.

-Julkisen talouden ylijäämä pysyy korkealla, vaikkakin kutistuu, ja rahapolitiikan odotetaan olevan kohtalaisen elvyttävällä tasolla katsauskauden aikana.

Komissio oli optimistinen myös työmarkkinoiden suhteen.

-Europpassa on nyt työssäkäyviä enemmän kuin koskaan ja työllisyysasteen kasvun odotetaan jatkavan nousuaan, joskin aiempaa hitaammin. Tämä yhdessä palkkojen nousun, vaimean inflaation, suotuisien rahoitusolojen sekä eräiden maiden julkisen talouden tukitoimien kanssa vahvistaa kotimarkkinakysyntää, mikä tukee taloutta tänä vuonna.

 

Lue EU-komission kevään ennuste täältä.

Lisää aiheesta "Markkinat"