Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Etla: Suomen teollisuus romahti vähiten muihin EU maihin verrattuna

Suomen teollisuustuotannon määrä jäi toukokuussa vain neljä prosenttia vuodentakaisesta. Kaikissa muissa EU-maissa tilanne oli huonompi. Tutustu normaalisti maksulliseen Etlan kuukausiraportiin. Linkki jutun lopussa.

Etlan elokuun kuukausiraportin mukaan Suomen teollisuustuotanto on tänä keväänä koronan kolhiessa ollut Euroopan himmeitä valopilkkuja.

Toukokuussa Suomen teollisuustuotannon määrä oli  neljä prosenttia alempi kuin vuotta aiemmin. Muissa EU-maissa tilanne on ollut selvästi huonompi ja keskimäärin laskua kertyi koko EU:ssa 21 prosenttia. Autoteollisuusvaltaisessa Slovakiassa jopa reilusti yli 30 prosenttia.

Kemianteollisuus sekä sähkö- ja elektroniikkateollisuus olivat Suomessa maalis-toukokuussa selvässä kasvussa vuoden takaiseen. Heikoimmin kehittyivät elintarvikkeiden, kulkuneuvojen sekä kone- ja metallituoteteollisuuden tuotanto.

Suomen tavaraviennin määrä kuitenkin aleni selvästi huhti-toukokuussa: kausitasoitettuna viennin määrä oli lähes 11 prosenttia pienempi kuin helmi-maaliskuussa, vaikka helmikuun lukuja heikensi metsäteollisuuden lakko. 

Myös uusien tilausten arvo Suomen teollisuudessa on heikentynyt – toukokuussa laskua oli 28 prosenttia vuoden takaisesta. Paperi- ja kemianteollisuudessa miinusta kertyi 30 prosenttia, metalliteollisuudessa noin puolet tästä. Paperiteollisuudessa tilausten trendi alitti jo vuoden 2009 heikoimman tason.

 

Monilla yksityisillä palvelualoilla huonot ajat, kaupalla ei

Palvelualoilla tuotannon menetykset ovat olleet yleisesti suurempia kuin teollisuudessa.

Maalis-toukokuussa tuotannon kausitasoitettu määrä oli majoitus- ja ravitsemisalalla 57 prosenttia pienempi kuin joulu-helmikuussa. Samoin heikkenivät mmuun muassa kuljetus ja varastointi (-20%), matkatoimistot (-74%), radio- ja tv-toiminta (-19%) sekä niiden ohjelmatuotanto (-35%) sekä mainostoiminta (-22%).  

Sen sijaan vähittäiskauppa on keskimäärin pärjännyt verrattain hyvin, ja henkilöautojen ensirekisteröinnit toipuivat koronakuopasta heinäkuussa.

Euroopan komission keräämät maakohtaiset luottamusindikaattorit elpyivät hieman lisää heinäkuussa – heikoimmillaan indikaattorit kävivät huhtikuussa ja yleisindeksi kävi samalla tasolla kuin finanssikriisissä vuonna 2009.

– On kuitenkin mahdollista, että kun COVID 19 -virus nostaa uudelleen päätään, useissa EU-maissa nähdään elo-syyskuussa luottamuksen paranemisen pysähtyminen tai jopa hienoinen heikkeneminen. Epävarmuutta aiheuttavat koronaviruksen lisäksi myös maailman talouskehityksen jyrkkä hidastuminen, velkaantuminen laajemminkin sekä Brexit, Etlan tutkija Ville Kaitila arvioi.

Etlan Kuukausiraportti on normaalisti maksullinen julkaisu, joka tulkitsee tärkeimmät talousluvut sekä kertoo kuukausittain päivitetyn talouden tilan ja lähikuukausien suunnan. Etla julkaisi elokuun raportin poikkeuksellisesti maksutta ladattavaksi.

Avaa Etlan kuukausiraportti (pdf)

 

Lisää aiheesta "Markkinat"