Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Ennuste: Wall Streetin jättien tulokset putoavat noin 10 prosenttia

Kauppasota rouhii kylmällä kädellä globaalien amerikkalaisyhtiöiden toisen neljänneksen tuloksia, arvioi talousanalyysiyhtiö FactSet.

Tuleva toisen neljänneksen tuloskausi näyttää heikolta suurille, ylikansallisille amerikkalaisyhtiöille. FactSetin mukaan yhtiöiden, joiden liikevaihdosta puolet syntyy ulkomailta, tulokset putoavat 9,3 prosenttia kuluvalla neljänneksellä kiihtyneen kauppasodan sekä talouskasvun pehmenemisen myötä.

Tällaisia yhtiöitä ovat muun muassa Wall Streetin raskassarjalaiset Apple, Intel ja Boeing. Liikevaihdon ennustetaan heikkenevän 1,2 prosenttia.

 

 

Vuonna 2017 Applen myynnistä lähes 58 prosenttia tuli Yhdysvaltain ulkopuolelta. Nyt teknologiafirman tuloksen ennakoidaan laskevan 14,6 prosenttia tammi-maaliskuusta ja 10,3 prosenttia vuodentakaisesta.

Lentokonevalmistaja Boeingin liikevaihdosta vajaat 55 prosenttia on kansainvälistä myyntiä. Lisäksi yhtiön 737 Max -koneet ovat olleet maadoitettuina maaliskuusta lähtien kaikkialla maailmassa, joten ei ihme, että sen tuloksen uumoillaan notkahtavan 43,7 prosenttia neljännestasolla ja 45,6 prosenttia vuodentakaisesta.

Siruvalmistaja Intelillä liikevaihdosta peräti 80 prosenttia tulee ulkomailta, joten tuloksen arvioidaan painuvan 14,4 prosenttia viime vuoden kakkosneljännekseltä. 

 

Kotimarkkinoiden jäteillä menee paremmin

Vastaavasti pääasiassa Yhdysvaltain kotimarkkinoilla toimivien suuryritysten tulosten arvioidaan nousevan 1,4 prosenttia, koska ne ovat paremmin suojassa tuonti- ja vastatulleilta. Niiden liikevaihdon ennakoidaan kohoavan vahvemmin eli kuusi prosenttia.

Keskimäärin suurimpien jenkkiyhtiöiden eli Standard & Poor’s 500 -indeksiin kuuluvien yritysten tulosten ennakoidaan laskevan 2,3 prosenttia. 

Kuitenkin suurimman pudotuksen ennakoidaan kohdistuvan S&P 500 -indeksin toimialoista informaatioteknologiaan, jonka tulosten FactSet ennustaa heikkenevän peräti 11,8 prosenttia. Myös raaka-ainetuottajien sekä kulutustavaroita tekevien tulosten ennakoidaan putoavan selvästi.

Parhaimmat tulosodotukset kohdistuvat energiasektoriin (+3,0 %), yhdyskuntapalveluihin (+2,3 %) ja terveydenhuoltoon (+2,0 %).

Toisen neljänneksen raportointikausi alkaa noin kuukauden päästä. Analyytikot ovat jo nyt laskeneet arvioitaan useiden kansainvälisten suuryhtiöiden tuloskunnosta.

– Politiikka luo suurta epävarmuutta, etenkin kauppapolitiikka. Olemme laskeneet tulosennusteitamme vastaamaan pitkittyvän kauppasodan mahdollisuutta. Olemme silti edelleen optimistisia sovun synnystä kesän kuluessa, vaikka sitä tuskin syntyy, ennen kuin sekä Yhdysvaltain että Kiinan taloudet ovat kärsineet selvästi nykyistä enemmän, LPL Financialin päästrategi John Lynch kommentoi CNBC:lle.

 

Näkyy myös vähittäiskaupassa 

Tulokset ovat rapautumassa myös kaupan sektorilla. Tuontitullit iskevät varsinkin vähittäiskauppaan, jolla on vain vähän mahdollisuuksia siirtää kohonneita kustannuksia edelleen asiakkaiden maksettavaksi.

– Useimmilla brändeillä ei ole sellaista hinnoitteluvoimaa, jolla voitaisiin kompensoida kustannusten nousua. Jos kauppasopua ei synny ja vaatteisiin tulee täydet tullimaksut, etenkin erikoistuotteiden myyjät ovat vaikeuksissa, Bank of America Merrill Lynchin analyytikko Lorraine Hutchinson kirjoitti tuoreessa katsauksessaan.

Suurimmat riskit kohdistuvat hänen mukaansa Chico’s, American Eagle Outfitters ja Abercrombie & Fitch -ketjuihin.

– Nykyisessä hitaan inflaation ympäristössä vähittäiskaupalla on vaikeuksia nostaa hintojaan edes kahdella prosentilla, saati sitten 25 prosentin tullimaksujen verran. Vaatekaupassa kilpailu on laskenut kuluttajahintoja aina vain alemmaksi jo 20 vuotta, Hutchinson muistutti.

Lisäksi kiinalaisten turistien määrän väheneminen Yhdysvalloissa voi kutistaa edelleen vähittäiskaupan myyntiä. Ostovoimaisen ja -intoisen turistiryhmän puuttuminen voisi leikata esimerkiksi koruyhtiö Tiffany’sin tuloksesta 28 prosenttia, analyytikko arvioi.
 

Lisää aiheesta "Markkinat"