Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Neleksen uusi venttiiliteknologiakeskus Kiinan Jiaxingissa aloitti toimintansa heinäkuussa. Kuva: Neles

Ennakkotulos: Irrottaako ruotsalainen Alfa Laval otteensa suomalaisesta Neleksestä

Alfa Laval kertoo ennakkotietojen mukaan olevansa saamassa vain 33 prosenttia Neleksen osakkeista. Ostotarjouksen ehtona on ollut vähintään 50 prosentin omistusosuuden saaminen.

Alfa Lavalin ostotarjous Neleksen osakkeista päättyi viime perjantaina 30.10.2020. Tänään yhtiö antoi alustavan tuloksen ostotarjouksen toteutumisesta.

Alfa Laval kertoo olevansa saamassa 33 prosenttia Neleksen osakkeista ostotarjouksen sekä suorien ostojen kautta. Viime viikolla yhtiö kertoi ostaneensa markkinoilta 8,5 prosentin osuuden Neleksestä.

Ostotarjouksen toteuttamisen ehtona on ollut vähintään 50 prosentin omistusosuuden saaminen. Ostotarjouksen lopullinen tulos julkistetaan keskiviikkona 4. marraskuuta. Kovin suuria muutoksia on tuskin odotettavissa.

”Tarjouksentekijä vahvistaa ja julkistaa ostotarjouksen lopullisen tuloksen arviolta 4.11.2020. Mikäli ostotarjouksen lopullinen tulos vahvistaa, että niiden osakkeiden lukumäärä, joiden osalta ostotarjous on pätevästi hyväksytty, eikä hyväksyntää ole pätevästi peruutettu, yhdessä Tarjouksentekijän muutoin hankkimien osakkeiden kanssa, pysyy ostotarjouksen alustavan tuloksen mukaisella tasolla, tarjouksentekijä ei toteuta ostotarjousta”, Alfa Laval tiedottaa.

Vastasyntynyt, haluttu Neles 

Heinäkuun alussa Metson ja Outotecin yhdistyessä Metson venttiililiiketoiminnasta eriytyi itsenäiseksi yhtiöksi Neles Oyj, jonka  pörssitaival oli kestänyt vasta 12 päivää ennen maaottelun alkamista.

13.7.2020 ruotsalainen Alfa Laval ja Neles allekirjoittivat yhdistymissopimuksen, jonka mukaan Alfa Laval tekee vapaaehtoisen käteisostotarjouksen kaikista Neleksen liikkeeseen lasketuista ja ulkona olevista osakkeista, jotka eivät ole Neleksen tai minkään sen tytäryhtiön hallussa. Ostotarjouksessa Neleksen osakkeenomistajille tarjotaan 11,50 euron käteisvastike jokaista Neleksen liikkeeseen laskettua ja ulkona olevaa osaketta kohden, jolloin Neleksen osakkeiden yhteenlaskettu arvo on noin 1 727 miljoonaa euroa.

– Ehdotetulla yrityskaupalla on vahva teollinen logiikka: Liiketoimintamme täydentävät toisiaan hyvin, ja niillä on vain vähän päällekkäisiä toimintoja, Alfa Lavalin toimitus- ja pääjohtaja Tom Erixon sanoo yhtiöiden tiedotteessa.

– Alfa Lavalilla on resursseja investoida Nelekseen ja tukea sen kehitystä tulevina vuosina, samalla kun maailmanlaajuinen palveluverkostomme tarjoaa Nelekselle ”plug and play” -tyyppisen alustan. Omistajana Alfa Laval olisi sitoutunut Neleksen strategiaan ja liiketoimintasuunnitelmaan tarjoten samalla tehokkaan alustan tulevan kasvun mahdollistamiseksi. Yhtiöt sopivat toisilleen lähes täydellisesti, Erixon jatkaa.

Viimeksi Alfa Laval on ostanut tanskalaisen Aalborg Industriesin (2011) ja norjalaisen Frank Mohnin (2014).

29.9.2020 Valmet tiedottaa ehdottaneensa Neleksen hallitukselle Valmetin ja Neleksen sulautumista.

– Valmetilla ja Neleksellä on suurelta osin samanlainen asiakaskunta, yhteistä historiaa ja niitä tukevat pitkän aikavälin megatrendit. Näemme että näiden kahden yhtiön sulautuminen olisi erittäin hyödyllistä sekä Valmetin että Neleksen osakkeenomistajille. Se loisi globaalisti johtavan yhtiön, jolla olisi hyvät mahdollisuudet kannattavaan kasvuun ja erinomaiseen omistaja-arvoon, Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine sanoo yhtiön tiedotteessa.

– Olemme menestyksekkäästi vieneet Valmetia eteenpäin vuodesta 2013. Tänään Valmet on vahva, jatkuvasti kehittyvä yhtiö, jolla on vankat näytöt arvonluonnista osakkeenomistajilleen, asiakkailleen ja työntekijöilleen. Menneiden vuosien aikana olemme tehneet harkittuja ja menestyksekkäästi integroituja yritysostoja, jotka ovat istuneet hyvin Valmetin strategiaan, Laine jatkaa.

12.10.2020 Neleksen hallitus julkaisee kielteisen vastauksen Valmetin ehdotukseen.

– Neleksen hallitus suosittelee edelleen yhtiön osakkeenomistajille Alfa Lavalin tekemän julkisen käteisostotarjouksen hyväksymistä. Valmet teki syyskuun lopussa hallitukselle ehdotuksen Valmetin ja Neleksen sulautumisesta. Siitä lähtien olemme osakeyhtiölain mukaisen huolellisuus- ja lojaliteettivelvollisuutemme mukaisesti työskennelleet ahkerasti pyrkiäksemme käymään dialogia ja selkiyttämään Valmetin lähestymistä. Yrityksestämme huolimatta Valmetin hallitukselta ei ole ollut saatavilla Nelekselle konkreettista ehdotusta, jota voisimme perustellusti arvioida Neleksen osakkeenomistajien kannalta, Neleksen hallituksen puheenjohtaja Jukka Moisio sanoo yhtiön tiedotteessa.

12.10.2020 Valmet vastaa tavoittelevansa edelleen Valmetin ja Neleksen sulautumista.

Valmetin näkemyksen mukaan Valmetin ja Neleksen sulautuminen loisi erinomaista pitkän aikavälin arvoa molempien yhtiöiden osakkeenomistajille.

– Yhdistyminen muodostaisi vahvan alustan liiketoiminnan kasvulle jatkossa erityisesti automaatiojärjestelmissä ja venttiileissä. Lisäksi sulautuminen olisi mielenkiintoinen mahdollisuus Neleksen ja Valmetin työntekijöille, sekä molempien yhtiöiden asiakkaille, jotka hyötyisivät yhteenliittymän ja sen tarjooman vahvuudesta. Sulautuminen loisi Pohjoismaisen globaalin johtajan, jolla olisi 16 000 työntekijää, 4 miljardin euron liikevaihto ja johtavat markkina-asemat segmenteissään, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

15.10.2020 Alfa-Laval ilmoitti tyytyvänsä siihen, että yli puolet Neleksen osakkeenomistajista suostuu tarjoukseen. Osakkeenomistajat saivat myös lisää harkinta-aikaa lokakuun loppuun. Ostotarjouksen toteutuminen edellytti aiemmin, että vähintään kaksi kolmasosaa Neleksen osakkeenomistajista suostuu tarjoukseen 22. lokakuuta mennessä.

– Omistajana Alfa Laval olisi sitoutunut Neleksen strategiaan ja liiketoimintasuunnitelmaan, nojautuen jatkossakin Neleksen työntekijöiden osaamiseen ja Neleksen tutkimus- ja kehitysalustaan. Yhdistetty teknologiaosaamisemme ja maailmanlaajuinen verkostomme mahdollistaisivat vertaansa vailla olevan tuotetarjooman ja markkina-aseman teollisen virtauksensäädön markkinalla, Alfa Lavalin toimitus- ja pääjohtaja Tom Erixon toteaa yhtiön tiedotteessa.

2.11.2020 Alfa Laval kertoo olevansa saamassa 33 prosenttia Neleksen osakkeista ostotarjouksen sekä suorien ostojen kautta.

Lisää aiheesta:

Maaottelu sai jatkoajan – Alfa Laval muuttaa Neleksestä tekemänsä tarjouksen ehtoja

Valmet vastaa tavoittelevansa edelleen Valmetin ja Neleksen sulautumista

Neles torjuu Valmetin esityksen sulautumisesta – suosittelee edelleen Alfa Lavalin tarjouksen hyväksymistä

Valmet ehdottaa Neleksen sulautumista Valmetiin

NÄKÖKULMA// Timo Rothovius: Suomen teollisuus kuuluu ruotsalaisille?

Ruotsalainen Alfa Laval ostaa vastasyntyneen Neleksen – käteisostotarjous 11,50 euroa osakkeelta

 

Lisää aiheesta "Markkinat"