Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Elisa on avannut 5G-verkkoja jo kolmelletoista paikkakunnalle Suomessa. Kuva: Elisa

Elisa paransi tulostaan – ei lupaa liikoja tälle vuodelle

Elisa paransi hieman tulostaan. Teleoperaattori toteaa kilpailutilanteen Suomen markkinoilla jatkuvan haasteellisena ja kertoo keskittyvänsä tuottavuutta lisääviin toimenpiteisiin.

Elisan viimeisellä neljänneksellä liikevaihto oli 487 miljoonaa, kun viime vuoden loka-joulukuussa se oli 471 miljoonaa euroa. Markkinat odottivat liikevaihdon kasvaneen 485 miljoonaan euroon. 

Vuoden 2019 viimeisen kvartaalin liikevoitto nousi 100 miljoonaan euroon viime vuoden vertailujakson 98 miljoonasta eurosta. Analyytikkojen ennuste odotti keskimäärin 95 miljoonan euron liikevoittoa. Osakekohtainen tulos oli analyytikkojen ennusteen mukainen 0,49 euroa.

Yhtiön koko vuoden 2019 liiketulos oli 395 miljoonaa euroa ja liikevaihto 1 844 miljoonaa. Liikevaihto kasvoi 0,7 prosenttia edellisvuodesta pääasiassa Polystar-kaupan sekä matkaviestintä- ja digitaalisten kuluttajapalvelujen kasvun, laitemyynnin ja Viron liiketoiminnan ansiosta.

– Roaming- ja yhdysliikennehintojen aleneminen, omistusten myynnit ja perinteisten kiinteän verkon käytön ja liittymämäärän väheneminen puolestaan heikensivät liikevaihtoa, kerrotaan yhtiön tiedotteessa.

Teleyhtiön kannattavuus oli parantunut, sillä vertailukelpoinen käyttökate oli noussut 4,4 prosenttia viime vuoteen verrattuna ja oli 668 miljoonaa.

– Sekä liikevaihto että vertailukelpoinen käyttökate kasvoivat vuonna 2019. Käyttökatetta paransivat IFRS 16 -muutos, liikevaihdon kasvu ja operatiivisen toiminnan tuottavuuden parantaminen, toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila kommentoi.

Elisan vuotta 2019 siivitti 5G-verkot, joita oli vuoden loppuun mennessä avattu kolmelletoista paikkakunnalle Suomessa.

– 5G Kotinetti on erinomainen tapa saada kotiin nopea, vakaa ja kustannuksiltaan kohtuullinen nettiyhteys, jos kuituyhteyden saaminen ei ole mahdollista, Mattila kertoo.

Lähde: Elisan tilinpäätöstiedote 2019

 

Kilpailuun vastataan tehostamalla ja kehittämällä

Elisa toteaa Suomen makrotaloudellisen ympäristön positiivisen kehityksen hidastuneen ja kilpailutilanteen televiestintämarkkinoilla jatkuvan haasteellisena.

Yhtiö arvioi vuoden 2020 liikevaihdon jäävän viime vuoden tasolle tai olevan hieman korkeampi. Matkaviestinpalveluiden ja digitaalisten palveluiden odotetaan kasvattavan liikevaihtoa. Vertailukelpoisen käyttökatteen arvioidaan olevan samalla tasolla tai hieman korkeampi kuin edellisenä vuonna. Käyttöomaisuusinvestointien odotetaan olevan enintään 12 prosenttia liikevaihdosta.

Pitkän ajan kasvua haetaan mobiilidatamarkkinoiden kasvusta ja uusista digitaalisista online- ja ICT-palveluihin.

Elisa kertoo jatkavansa tuottavuutta lisääviä toimenpiteitä, esimerkiksi lisäämällä automaatiota ja data-analytiikkaa eri prosesseissa, kuten asiakaskohtaamisissa, verkonhallinnassa ja jakelussa.

– Tuottavuuden lisääminen, digitaalisten liiketoimintojen kansainvälistäminen, arvon tuottaminen datalla sekä vahva investointikyky luovat hyvät lähtökohdat kilpailukykyiselle arvonluonnille jatkossakin, Mattila toteaa.

Lähde: Elisan tilinpäätöstiedote 2019

Hallitus ehdottaa varsinaiselle yhtiökokoukselle, että osinkoa vuodelta 2019 maksetaan 1,85 euroa osakkeelta. 

Hallitus päätti myös ehdottaa yhtiökokoukselle, että hallitukselle annetaan valtuutus enintään 5 miljoonan oman osakkeen hankintaan, mikä on 3 prosenttia osakekannasta.

Mobiililiittymien vaihtuvuus pysyi ennallaan

Elisan postpaid-mobiililiittymien määrä kasvoi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 36 800 liittymällä ja prepaid-liittymien määrä puolestaan väheni 10 800 liittymällä.  Mobiilin vaihtuvuus oli edellisen vuosineljänneksen tasolla ollen 20,1 prosenttia. Postpaid-puheliittymien käyttäjäkohtainen liikevaihto (ARPU) pysyi jokseenkin ennallaan ja oli 20,3 euroa, kun edellisneljänneksellä se oli 20,2 euroa.

Tilinpäätöstiedote 2019 (pdf)

Analyytikkotilaisuuden tallenne

Lisää aiheesta:

Nämä osakkeet saattavat hyötyä "stay-at-home" taloudesta

Naisten ja miesten salkut – totta vai legendaa

Lisää aiheesta "Markkinat"