Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Ekonomisti laski: Hintojen nousu söi 1,5 kuukauden tulot – näin kauan kestää kavuta ylös kuopasta

Hintojen ja korkojen nousu on pudottanut erityisesti velalliset kotitaloudet ostovoimakuoppaan.

Hintojen nousu on vienyt suomalaisen palkansaajan elintasosta noin puolentoista kuukauden tienestit. Tilastokeskuksen mukaan kotitalouksien ostovoima nousi vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä prosentin vuodentakaisesta. Surkean alkuvuoden takia koko vuoden ostovoima jäi kuitenkin alle vuoden 2022 tason.

− Hintojen nousu pudotti kuluttajien ostovoiman 14 vuoden takaiselle tasolle vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä. Sitten palkkojen keväinen vastaisku käänsi elintason uuteen nousuun, joka jatkui myös loppuvuonna, kun hintapaineet samalla helpottivat, sanoo LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro.

Hän on laskenut, että 14 vuoden kuoppa vei keskituloisen suomalaisen elintasosta noin 5 200 euroa.

− Keskivertopalkansaajalle hintojen nousu on siis vastannut miltei puolentoista kuukauden palkan menetystä.

Ostovoimakuoppa on kaikkein syvin velallisille. Nummiaron laskelmien mukaan velattomat kotitaloudet ovat enää 3,2 prosenttia jäljessä vuoden 2021 toisella neljänneksellä saavuttamaansa elintasoa, kun kotitaloudet keskimäärin ovat siitä 5,8 prosenttia jäljessä. Eron syynä ovat kohonneet korot.

Nummiaro laskeekin, että kotitalouksilla kestää kolmesta neljään vuotta kivuta ylös ostovoimakuopasta. Velattomilta aikaa menee puolet vähemmän.

− Nopeampikin nousu on mahdollista, jos inflaatio laskee alle kahden prosentin tavoitteen tai jopa kääntyy ajoittaiseen deflaatioon. Näinkin voi käydä, jos talous ajautuu pahaan taantumaan.
 

Lisää aiheesta "Markkinat"