Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kuvakaappaus: CNBC

Ed Yardeni näkee osakemarkkinoilla vielä nousua

Kun amerikkalainen S&P500 -indeksi putosi vuoden 2018 loppupuolella yli 20 prosenttia, tunnettu osakemarkkinoiden kommentoija ja Yardeni Researchin päästrategi Ed Yardeni toteaa tämä olleen vain pieni notkahdus. 

Osakemarkkinoiden luisu oli hänen mukaansa seurausta Fedin (Federal Reserven) puheenjohtaja Jerome Powellin viime lokakuisesta toteamuksesta että korot ovat "kaukana neutraalista tasosta". Kun Fed on nyt laittanut koronnostonsa tauolle, Yardeni toteaakin osakemarkkinoiden jatkavan aiempaa nousuaan. Hän näkeekin S&P500 -indeksin tavoittavan 3100 pisteen lukeman vuoden 2019 loppuun mennessä ( 2888 pistettä viikolla 15/2019 )  ja jatkavan nousuaan 3500 pisteen tasolle tätä seuraavan vuoden aikana.


Fedin nykyinen maltillinen korkopolitiikka tukee osakemarkkinoiden nousua ja talouskasvua, Yardeni toteaakin. "Tyypillisesti osakemarkkinoiden nousu katkeaa taantumaan eikä ikääntymiseen ja taantumat ovat historiallisesti olleet seurausta tiukkenevasta rahapolitiikasta ja lainahanojen kiristymisestä". Tällöin lainansaannin vaikeutuminen koskee paitsi ongelmallisia lainanottajia, myös niitä jotka ovat hoitaneet lainansa moitteettomasti eivätkä saa rahoitusta uusiin investointeihinsa.


Pitkän noususuhdanteen lopulla, vuosien talouskasvun jälkeen, on tavallista nähdä inflaation valuvan niin tuotteiden hintoihin kuin osakkeiden kurssien nousuun. Tämä johtaa Fedin vastatoimiin nostaa korkoja. "Takavuosina tämä jatkui niin kauan kunnes jotain särkyi", Yardeni toteaa. Mutta vuoden 2018 loppupuolella Powell ja Fed kuuntelivat markkinoiden viestiä ja lopettivat koronnostot ennen kuin lainansaanti kiristyi.


Tilanne on samanlainen kuin alkuvuodesta 2016 jolloin Fed luopui aikeistaan nostaa korkoja neljä kertaa tuona vuotena. Edellisenä vuonna 2015 öljyn hinta laski voimakkaasti, yhtiöiden tulokset heikkenivät, lainamarkkinoiden riskilisät kohosivat ja S&P500 -indeksi putosi yli 15 prosenttia. "Silloin uhkat poistuivat kun Fed luopui aikeestaan nostaa korkoja kuten olemme nähneet kuluvanakin vuotena" toteaa Yardeni  edelleen.


Taloudella on nyt mahdollisuus sopeutua jo alkaneeseen Fedin kiristyvään rahapolitiikkaan ja inflaation pysyessä  maltillisena, Fed voi odottaa niin kauan kuin on tarpeellista. Kun talous jälleen osoittaa kykynsä sulatella lisää koronnostoja, Yardeni mielellään näkisi näin myös tapahtuvan  jotta muodostuisi riittävästi pelivaraa tulevia koronlaskuja varten sitten kun seuraava taantuma joskus tulee.
 

Lisää aiheesta "Markkinat"