Lehti suomalaiselle sijoittajalle

– Tasoltaan kuluvan vuoden huhtikuun vastaa karkeasti tilannetta reilut neljä vuotta sitten, Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvist toteaa.

Danske: Pelättyä vähemmän julma huhtikuu

Tilastokeskuksen tuoreet luvut kertovat: Suomen talous laski 2,1 prosenttia maaliskuuhun verrattuna ja oli 7,9 prosenttia alemmalla tasolla kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Tilastokeskus julkisti tänään kokonaistuotannon suhdannekuvaajan huhtikuulta. 

Suomen talous laski 2,1 prosenttia maaliskuuhun verrattuna ja oli 7,9 prosenttia alemmalla tasolla kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Samalla maaliskuun lukemaa korjattiin alaspäin: tarkennetun tiedon mukaan tuotanto oli silloin 5,7 prosenttia viime vuotta vähäisempää, eli laskua oli 3 prosenttiyksikköä enemmän kuin mitä ensimmäisessä tilastoennakossa kerrottiin.

Huhtikuun tiputus saattaa siis myös jyrkentyä tulevissa tilastojulkistuksissa. 

Tuotannon suhdannekuvaaja 2020, huhtikuu. Lähde: Tilastokeskus

Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan Suomen talouskehitys oli huhtikuussa vahvempaa kuin ennusteissa.

– Suomessa koronaepidemia ei ehtinyt missään vaiheessa kiihtyä kovin laajaksi, mikä mahdollisti ensimmäisen tautiaallon nujertamisen ilman, että koko talouden toimintaa olisi tarvinnut sulkea samassa laajuudessa kuin monissa Euroopan maissa, Appelqvist kommentoi.

– Siksi tappiotkin jäivät pienemmiksi ja ne rajoittuvat lähinnä kulutuskysynnän supistumiseen rajoitetuilla toimialoilla, kuten ravintoloissa ja erikoiskaupassa. Sen sijaan teollisuudessa ja rakentamisessa huhtikuu meni vielä siedettävästi, eikä laajoihin tehtaiden tai työmaiden sulkemisiin jouduttu turvautumaan. Myöskään matkailun supistuminen ei vaikuta Suomeen yhtä kielteisesti kuin Etelä-Euroopan verrokkimaihin.

Luottamus romahti 1990-luvun laman tasolle

Kotimaisten yritysten luottamuskyselyissä tunnelmat romahtivat huhtikuussa 1990-luvun lamavuosien tasolle.

– Huhtikuun tuotannon suhdannekuvaajan valossa heikot kyselytulokset kertovat vallinneesta paniikkitunnelmasta ja epävarmuudesta, joka ei kuitenkaan koko voimalla heijastunut tuotantomäärissä. Toki Suomessakin huhtikuun lukemat ovat heikompia kuin mitä vielä muutama kuukausi sitten kukaan olisi voinut aavistaa: tasoltaan kuluvan vuoden huhtikuun vastaa karkeasti tilannetta reilut neljä vuotta sitten ennen kuin viime vuosina koettu talouden kasvujakso oli Suomessa kunnolla käynnistynyt.

Nyt talous on jo elpymisvaiheessa koronarajoitusten poistuessa, mutta tilanne ei ole ohi.

– Koronaviruksen ensimmäisen aallon vaikutukset ovat jäämässä lyhytaikaisiksi, mutta epävarmuus ja useiden eri talousalueiden samanaikainen heikkous synnyttävät negatiivista kierrettä, mikä tulee heijastumaan suomalaisten investointihyödykkeiden kysyntään vielä pitkään. Vientikysynnän heikkous on todennäköistä jopa siinä tapauksessa, että koronatilanne pysyy hallinnassa palvelualojen osalta, mikä ei sekään ole lainkaan selvää.

Lisää aiheesta:

Vienti sukelsi jälleen 20 prosenttia – "Suomella on mahdollisuus tässä kisassa"

Olli Rehn: "Pahin ei toteutunut, mutta turnauskestävyyttä tarvitaan"

Suomen Pankki: talous supistuu rajusti ja elpyy hitaasti

Lisää aiheesta "Markkinat"