Lehti suomalaiselle sijoittajalle

– Pidämme todennäköisimpänä, että talouden kasvuvauhti on seuraavan vuoden aikana yhä vahvaa ja että koronakriisiä edeltävä taso lähestyy vähitellen, Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto sanoo. Kuva: Danske Bank

Danske: Osakkeet yhä paras vaihtoehto sijoittajille

Danske Bank ennustaa osakkeille maailmanlaajuisesti noin 6–11 prosentin tuottopotentiaalin seuraavien 12 kuukauden aikana. Pankin sijoitusnäkemyksen mukaan koronakriisin lisäksi yksi suurimmista riskeistä on tällä hetkellä poliittisten riskien nouseminen.

Danske Bankin tuore sijoitusnäkemys pitää osakkeet maltillisesti ylipainossa.

– Odotamme, että talouden ja rahoitusmarkkinoiden mahdolliset heilahdukset alaspäin ovat vain tilapäisiä. Pitkäaikaisina sijoittajina olemme varovaisen optimistisia ja näemme osakkeissa edelleen houkuttelevampia mahdollisuuksia kuin joukkolainoissa, senioristrategi Kaisa Kivipelto sanoo.

Puoli vuotta sitten osakemarkkinat olivat jyrkässä laskussa globaalien osakkeiden pudotessa reilun kuukauden aikana yli 30 prosenttia – nopeammin kuin koskaan aiemmin. Nyt osakemarkkinat ovat nousseet lähelle pudotusta edeltävää tasoaan, ja yhdysvaltalaisosakkeet ovat jo ylittäneet sen. Eurooppalaiset osakkeet sen sijaan eivät ole vielä toipuneet täysin.

– Näemme yhä osakkeissa noin 6-11 prosentin tuottopotentiaalin seuraavien 12 kuukauden aikana.  On kuitenkin pidettävä mielessä, että näköpiirissä on yhä lukuisia riskitekijöitä. Sen vuoksi ylipainotamme osakkeita vain maltillisesti, ahneeksi ei kannata heittäytyä, Kivipelto toteaa.

Elpyvä talous tarjoaa mahdollisuuksia

Kivipellon mukaan talouden tunnusluvut ovat tarjonneet useita positiivisia yllätyksiä kesän aikana.

– Juuri nyt maailmantalouden elpyminen on hyvässä vauhdissa ja samalla näyttää siltä, että koronapandemiaa voidaan hallita kohdennetuilla ja paikallisilla toimilla sen sijaan, että kokonaisia yhteiskuntia pitäisi sulkea kevään tapaan.

– Pidämme todennäköisimpänä, että talouden kasvuvauhti on seuraavan vuoden aikana yhä vahvaa ja että koronakriisiä edeltävä taso lähestyy vähitellen. Kun tehokas koronavirusrokote on saatavilla, se tukee myönteistä kehitystä todennäköisesti vielä lisää.

Koronavirus on kuitenkin yhä merkittävä riski. Uudet laajat tartunta-aallot voivat syksyn aikana hidastaa kasvua ja vahingoittaa taloutta. 

– Jos suotuisa kehitys näyttää hidastuvan, markkinoiden tunnelma voi nopeasti muuttua positiivisesta negatiiviseksi, ja koska kurssit ovat nousseet huomattavasti pohjalukemista, niihin on jo hinnoiteltu sisään paljon myönteistä kehitystä.

– Elvyttävä finanssi- ja rahapolitiikka on ollut talouden ja rahoitusmarkkinoiden kehityksen pääasiallinen veturi siitä lähtien, kun koronapaniikki iski, ja se on merkittävä tekijä myös jatkossa. Elvytystoimet eivät kuitenkaan ole rajoittamaton mahdollisuuksien noutopöytä, ja niiden luoma myötätuuli voi kääntyä myös vastaiseksi.

Poliittiset riskit nousussa

Koronakriisi on aiheuttanut monissa maissa suuren julkisen talouden alijäämän.

–  Se on tuonut mukanaan poliittisia riskitekijöitä, jotka voivat ajoittain aiheuttaa epävakautta markkinoilla.

Pankin sijoitusnäkemyksen mukaan koronakriisin lisäksi yksi suurimmista riskeistä talouskehitykselle ja osakkeiden tuotolle onkin tällä hetkellä poliittisten riskien nouseminen.

–  Esimerkiksi sopimuksettomaan brexitiin liittyvät pelot sekä Yhdysvaltojen ja Kiinan erittäin kireät suhteet ovat tekijöitä, joiden mukanaan tuomina riskeinä ovat talouden elpymisen hidastuminen ja sijoitusmarkkinoiden lisääntynyt epävarmuus, Kivipelto summaa.   

Lisää aiheesta:

Koronakevään suhdannekuva synkkenee

Onko sijoittajien syytä odottaa vielä lisää nousuja? Mitkä tekijät määrittävät kehityksen suunnan?

Lisää aiheesta "Markkinat"