Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Viime vuoden Tesla-kaupoissa painottuivat myynnit ja osake nousi Danske Bankin suomalaisten sijoittajien nettomyydyimpien kärkeen. Kuva: Jetcityimage

Danske: Kurssiraketti Tesla oli viime vuoden vaihdetuin ulkomaalaisosake – Yhdysvaltojen osuus osakekaupasta kolminkertaistui

Danske Bankin suomalaisasiakkaiden viime vuoden vaihdetuimpien osakkeiden listalle nousi useita koronaan liittyviä osakkeita. 

Koronapandemian vaikutukset näkyivät Danske Bankin suomalaisasiakkaiden kaupankäynnissä viime vuonna. Pankin tilastoissa Yhdysvaltojen ja Saksan markkinoilta suosituimpien osakkeiden listoille nousi useita yhtiöitä, jotka ovat mukana koronan vastaisessa taistelussa. Ulkomaisten pörssien kärjestä löytyivät muun muassa Bauer ja Pfizer. Yhdysvalloissa vaihdetuimpien joukkoon nousi rokotetta kehittävä Moderna.

– Osakemarkkinat elivät voimakkaasti viime vuonna. Maaliskuussa markkinat säikähtivät koronaa, ja kurssit laskivat voimakkaasti. Kurssien nouseminen kuitenkin lisäsi kiinnostusta sijoittamiseen. Piensijoittajat ovat pyrkineet etsimään salkkuihinsa nyt myös osakkeita, jotka voivat nousta koronan myötä, pankin senioristrategi Tuukka Kemppainen summaa.

Yhdysvaltojen osuus Danske Bankin suomalaisasiakkaiden kaupankäynnistä kolminkertaistui viime vuonna edellisestä vuodesta ja oli 7,5 prosenttia. Samalla Suomen osuus laski noin 82 prosenttiin.

– Yhdysvaltojen osuus on kasvanut trendinomaisesti. Tätä voi kasvattaa Danske Bankin osakekaupan hinnoittelu, jossa kaikki markkinat ovat samanhintaisia. Joka tapauksessa maantieteellinen hajauttaminen on järkevää.

Pankin tilastojen mukaan vaihdetuin ulkomaalainen osake viime vuonna oli sähköautoistaan tunnettu Tesla, jonka osake vahvistui vuoden aikana reippaasti. Suurin osa Tesla-kaupoista tehtiin loppuvuodesta, jolloin osake oli jo noussut voimakkaasti.

– Tesla-kaupoissa painottuivat kuitenkin myynnit.

 

Miesten ja naisten luotto-osakkeissa vähän eroa

Pankin tilastoissa kaikista osakkeista kärkeen nousi energiayhtiö Fortum, joka oli sekä vaihdetuin että netto-ostetuin osake.

– Suomalaisten osakkeiden netto-ostetuimpien listalle nousi osinko-osakkeita, mutta myös lentoyhtiö Finnair, jota korona on kurittanut lentojen peruuntumisen myötä.

Danske Bankin tilastojen mukaan miesten ja naisten suosikkiosakkeissa ei ollut suurta eroa vuonna 2020. Molempien netto-ostetuimpien osakkeiden kärjestä löytyvät Fortum, Sampo, Finnair ja Wärtsilä. Eroja löytyy sen sijaan kaupankäynnin aktiivisuudessa: pankin miesasiakkaat tekivät seitsemän kertaa enemmän osakekauppaa kuin naiset.

– Vaikka naiset kävivät viime vuonna selvästi enemmän osakekauppaa kuin vuonna 2019, ero sijoitusaktiivisuudessa on edelleen suuri. Vaikuttaa siltä, että naiset suosivat rahastoja, sillä miehet tekivät vain kaksi kertaa enemmän rahastosijoituksia kuin naiset vuonna 2020, Kemppainen toteaa.

 

 

Lisää aiheesta "Markkinat"