Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Componentan jatkuvaa liiketoimintaa on sopimusvalmistusliiketoiminta, joka sisältää valimot Porissa ja Karkkilassa sekä konepajat Jyväskylässä, Härmässä, Kurikassa, Leppävedellä sekä Sastamalassa.

Componentalta tulosvaroitus – taustalla Ruotsin tytäryhtiön konkurssi

Valuratkaisujen toimittajan liikevaihto jää tänä vuonna selvästi aiemmin ennakoidusta.

Componenta laskee kuluvan vuoden tulosohjaustaan liikevaihdon osalta. Yhtiö arvioi konsernin jatkuvien toimintojen liikevaihdon olevan tänä vuonna 55-65 miljoonaa euroa. Aiemmin yhtiö oli odottanut liikevaihdon yltävän 90-110 miljoonaan euroon.

Uuteen ohjeistukseen sisältyy Komas oy syyskuun alusta lukien, mutta siitä on poistettu konkurssiin menneen ruotsalaisen tytäryhtiön Componenta Främmestadin liikevaihto.

Kannattavuuden eli käyttökatteen osalta ohjeistus säilyi ennallaan eli Componenta odottaa käyttökatteen säilyvän positiivisena. Viime vuonna konsernin liikevaihto oli 120,7 miljoonaa euroa ja käyttökate 3,7 miljoonaa.

Ruotsin tytäryhtiö konkurssiin

Länsi-Ruotsissa sijaitseva Componenta Främmestad AB jätti konkurssihakemuksen paikalliseen käräjäoikeuteen keskiviikkona.

- Componenta Främmestad AB:n kannattavuuden parantamiseksi on tehty määrätietoisesti töitä jo pitkään, mutta kun toimintaa ei saatu käännettyä pysyvästi kannattavaksi, ei yhtiön toimintaa ollut järkevää jatkaa. Yhtiön asiakkuuksien kannattavuus oli heikko, eikä tätä onnistuttu neuvotteluissa asiakassopimuksien uusimisesta merkittävästi parantamaan. Toimintaan sitoutui myös huomattavasti pääomaa, tuotteiden jalostusaste oli alhainen ja suurin osa liiketoiminnasta oli konsernin ulkopuolelta tulevien valujen jalostusta ja välitystoimintaa, Componentan toimitusjohtaja Marko Penttinen kuvailee konkurssihakemuksen taustaa.

Lisäksi konsernissa viime vuosien mittaan toteutetut muutokset olivat kutistaneet Främmestadin strategista merkitystä emoyhtiölle.

Componenta Främmestad on ollut vaikeuksissa jo pidempään: sen saneerausohjelma vahvistettiin Skaraborgin käräjäoikeudessa 3. heinäkuuta 2017. Yhtiö maksoi viime vuoden maaliskuussa noin 2,3 miljoonaa euroa konsernin ulkoisia saneerausvelkoja sekä 0,6 miljoonan euron palkkatakauksen Ruotsin valtiolle.

Aiemmin Componenta-konserniin kuuluneen Turkin yhtiön 2,5 miljoonan euron suuruiselle saneerausvelkasaamiselle oli sovittu erillinen vuoteen 2024 ulottuva maksuohjelma, joka oli sidottu Componenta Främmestad AB:n käyttökatteeseen ja vuosittainen enimmäissuoritus oli 25 prosenttia käyttökatteesta. Kyseisen velan vuoden lyhennys lykkääntyi tänä vuonna vuodella eteenpäin, koska yhtiön käyttökate oli negatiivinen maksusopimuksen mukaisella tarkastelukaudella 1.7.2018 - 30.6.2019.

- Componenta Oyj:llä ja Componenta Finland Oy:llä ei ole Componenta Främmestad AB:n vastuiden puolesta annettuja takauksia tai muita vakuuksia. Ruotsin tytäryhtiön konkurssin myötä konsernin saneerausvelat pienenevät 2,5 miljoonalla eurolla ja ovat 12,7 miljoonaa. Myös Componenta Främmestad AB:n taseessa muissa rahastoissa esitetty pääomalaina 27 miljoonaa euroa poistuu konkurssin myötä Componenta-konsernin taseesta. Componenta Främmestad AB:n konkurssi ei vaaranna Componenta Oyj:n, Componenta Finland Oy:n eikä konsernin omia pääomia. Konkurssin ei myöskään arvioida vaarantavan konsernin toiminnan jatkuvuutta. Componenta Främmestad AB tullaan esittämään konsernitilinpäätöksessä lopetettuna toimintona, yhtiö kuvailee tiedotteessaan.

Jatkossa keskittyminen sopimusvalmistukseen

Componenta Främmestad AB:n konkurssiin hakeutumisen jälkeen Componentan jatkuvaa liiketoimintaa on sopimusvalmistusliiketoiminta, joka sisältää valimot Porissa ja Karkkilassa sekä konepajat Jyväskylässä, Härmässä, Kurikassa, Leppävedellä sekä Sastamalassa. Konsernissa on noin 700 työntekijää.

Componenta tarjoaa kansainvälisesti toimiville ajoneuvo-, kone- ja laitevalmistajille valettuja ja koneistettuja komponentteja, takeita, hydrauliikkaputkia sekä levyleikkeitä.

- Pääsemmekin jatkossa keskittymään ydinliiketoimintamme mukaisiin kappale- ja sarjakokoihin sekä kehittämään Suomen palveluvalikoimamme monipuolisuutta tarjoamalla valettuja ja koneistettuja komponentteja yhden luukun periaatteella. Tästä syntyy merkittävää etua erityisesti kone- ja laitevalmistajille, jotka hakevat laatua ja tehokkuutta asennusvalmiista komponenteista, Penttinen toteaa.

Laskupörssin kärkiputoaja

Uutinen Ruotsin tytäryhtiön konkurssista sysäsi Componentan kurssin Helsingin pörssissä selvään laskuun. Kello 11.25 osake oli vajonnut 9,1 prosenttia tiistain päätöstasoltaan 0,125 euroon. Suuri pudotus oli nostanut Componentan pörssin laskijalistan kärkipaikalle.

Samaan aikaan Helsingin pörssin pääindeksi oli 1,1 prosentin laskussa.

Tämän vuoden aikana Componentan kurssista on sulanut 16,6 prosenttia ja viimeisen vuoden sisällä lähes 31 prosenttia.

Lisää aiheesta "Markkinat"