Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Cargotecin lastinkäsittelylaitteita ja satama-automaatioratkaisuja, -ohjelmistoja ja tukipalveluja tuottavan Kalmarin tilaukset jäivät lähes viidenneksen viimevuotista pienemmiksi kolmannella neljänneksellä.

Cargotecin kannattavuus parani – globaalitalouden epävarmuus niisti tilauksia

Lastin- ja kuormankäsittelyn yhtiö paransi vuodentakaisesta, mutta asiakkaat ovat uusien tilausten kanssa aiempaa varovaisempia.

Cargotec kasvatti heinä-syyskuussa liikevaihtoaan 12 prosenttia vuodentakaisesta 901 miljoonaan euroon. Yhtiön huoltoliiketoiminnassa myynti oli kasvanut 13 prosenttia vuositasolla ollen 269 miljoonaa.  Huolto- ja ohjelmistoliiketoiminnan liikevaihto oli viime vuoden tasollaan eli 35 prosenttia konsernin liikevaihdosta.

- Huolto- ja ohjelmistoliiketoiminnan kokonaisliikevaihto viimeisiltä 12 kuukaudelta oli noin 1,2 miljardia euroa, eli etenemme kohti strategista 1,5 miljardin euron tavoitettamme, toimitusjohtaja Mika Vehviläinen totesi osavuosikatsauksessa.

Tulos ennen veroja oli kohentunut seitsemän prosenttia viime vuodesta ja oli 50 miljoonaa. Vertailukelpoinen liikevoitto sen sijaan nousi 18 prosenttia 68,3 miljoonaan euroon, mikä vastaa 7,6 prosenttia kolmannen neljänneksen liikevaihdosta.

- Kalmarin vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 24 prosenttia ja Hiabin 41 prosenttia. Myös alkuvuonna hyvin edistyneet toimenpiteemme Hiabin toimitusketjun haasteiden ratkaisemiseksi etenivät. MacGregorin markkinatilanne jatkui haastavana, ja sen vertailukelpoinen liikevoitto oli negatiivinen. Jatkamme MacGregorin toiminnan sopeuttamista myös viimeisellä neljänneksellä, Vehviläinen kertoi.

Osakettaan kohti Cargotec teki tulosta nyt 0,46 euroa, kun viime vuoden kolmannella neljänneksellä sitä oli 0,58 euroa.

Tilausvirta hiipui

Cargotec keräsi heinä-syyskuussa 858 miljoonan euron edestä uusia tilauksia. Se oli kuitenkin seitsemän prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Huoltoliiketoiminnan tilaukset olivat kohonneet neljä prosenttia vuodentakaisesta 262 miljoonaan.

- Kolmannella neljänneksellä Hiabin saadut tilaukset kasvoivat neljä prosenttia ja MacGregorin kymmenen prosenttia vertailukaudelta. Kalmarin tilaukset laskivat 19 prosenttia. Asiakkaiden kiinnostus satamien automaatioratkaisuja kohtaan vahvistui, mutta päätöksenteko on varovaista, ja investoinnit kohdistuvat enimmäkseen jo toiminnassa olevien satamien vaiheittaisiin uudistamisiin, Vehviläinen totesi.

Silti Cargotecilla oli syyskuun päättyessä 2 251 miljoonan euron tilauskanta. Työtä oli kirjoissa 19 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Näkymät ennallaan

Cargotec toisti helmikuussa antamansa koko vuoden ohjeistuksen eli yhtiö ennakoi edelleen koko vuoden vertailukelpoisen liikevoittonsa paranevan viime vuoden 242,1 miljoonasta eurosta.

Tavoite on realistinen, sillä lastilaiteyhtiölle oli kertynyt tammi-syyskuussa jo 190 miljoona euroa vertailukelpoista liikevoittoa.

Markkinoille Cargotecin luvut olivat hienoinen pettymys, sillä kurssi sukelsi tulospäivänä 1,8 prosenttia 29,60 euroon.

Pörssin pääindeksi OMXH päätti tiistaina 0,4 prosenttia plussalle.

 

Cargotecin osavuosikatsaukseen sisältyi hyvää ja huonoa. Inderesin analyytikko Erkki Vesola kommentoi kolmannen neljänneksen lukuja tuoreeltaan (video 1 min 11 s)

 

Cargotec sijoittajille

Cargotecin koko kolmannen neljänneksen raportti

Heinä-syyskuun osavuosikatsauksen webcast

Lisää aiheesta "Markkinat"