Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Biden vai Trump – miten valinta vaikuttaa markkinoihin?

Yhdysvaltojen presidentinvaalien lopputuloksella on vaikutusta myös sijoitusmarkkinoihin.
 

Suomessa presidentinvaalit ovat ratkenneet, mutta Yhdysvalloissa kilpailu kiihtyy. Se käydään istuvan presidentin Joe Bidenin ja entisen presidentin Donald Trumpin välillä.

Vaalivuoden odotetaan heiluttelevan myös markkinoita, vaikka keskuspankkien korkopäätöksillä onkin niihin todennäköisesti suurempi vaikutus. Esimerkiksi Goldman Sachs on luonnehtinut vaaleja ”merkittäväksi markkinatapahtumaksi”.

Wells Fargo Investment Instituten globaalien markkinoiden senioristrategi Sameer Samana uskoo, että toiselle presidenttikaudelleen päässyt painottaa todennäköisesti asioita, joita on painottanut jo ensimmäisellä kaudellaan. Trumpin osalta tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi verohelpotuksia ja Bidenin osalta ympäristömenoja.

− Kumpikaan ei oikeastaan ole muuttanut filosofiaansa tai tavoitteitaan kovin paljon. He saattavat pikemminkin korostaa niitä entisestään, Samana sanoo Reutersille.

Jos Trump voittaisi ja onnistuisi saamaan vuoden 2017 verohelpotukset pysyviksi, se todennäköisesti nostaisi osakemarkkinoita laajasti, uskovat kanadalaisen investointipankki TD Securitiesin analyytikot. Toisaalta verohelpotukset voisivat lisätä pelkoja Yhdysvaltojen kasvavasta budjettivajeesta ja vaikuttaa valtionlainojen hintoihin.

Bidenin voitto taas saattaisi tarkoittaa korkeampia yhteisöverokantoja, mikä luultavasti hillitsisi osakekurssien nousua.

Bidenin uudelleenvalinnasta kuitenkin hyötyisivät todennäköisesti varsinkin aurinkoenergiaan ja muuhun uusiutuvaan energiaan liittyvät osakkeet, uskoo Baker Avenue Wealth Managementin päästrategi King Lip.

Sijoituspalveluyhtiö Neuberger Bermanin analyytikot puolestaan nostavat esiin suuret lääkeyhtiöt, joiden kurssia Trumpin voitto todennäköisesti nostaisi. Trumpin valinnan jälkeen olisi epätodennäköisempää, että lääkkeiden hinnoille asetettaisiin nyt valmisteilla olevia kattoja.

TD Securitiesin analyytikot huomauttavat, että se, missä määrin kumpikaan kykenee viemään läpi omia politiikkojaan, saattaa hyvinkin riippua siitä, kumpi puolue saa enemmistön sekä edustajainhuoneessa että senaatissa.

Miten käy Kiinan?

Trumpin voitto toisi markkinoille epävarmuutta ulkomaankaupan osalta. Trump on ehdottanut tuontitullien nostamista kymmenellä prosentilla Yhdysvaltain valmistusteollisuuden vahvistamiseksi. Kiinalle hän on väläyttänyt vähintään 60 prosentin tullia.

− Trumpin mahdollinen valinta on riski Kiinalle, sanoo Nordean strategi Hertta Alava.

− Kiina itse ei helpota tätä tilannetta.

Hän viittaa Kiinan näkemykseen siitä, että Taiwan kuuluisi Kiinaan. Hän pitää maiden välejä hyvin riskialttiina ja sotilaallista häirintää sekä Kiinaan kohdistuvia sanktioita mahdollisina. 

− Halukkuus sijoittaa Kiinaan on vähentynyt. Kehittyvistä markkinoista ollaan kiinnostuneita, mutta Kiinan kohdalla ollaan epävarmoja, Alava sanoo.

Hän kertoo, että tarjolle onkin tullut esimerkiksi rahastoja, jotka sijoittavat muille kehittyville markkinoille kuin Kiinaan.
 

Lisää aiheesta "Markkinat"