Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Asuntojen hinnat voivat laskea 1–2 prosenttia tänä vuonna, jos talouden toipuminen on hidasta ja työttömyys lisääntyy.

Asuntomarkkinat saattavat päästä säikähdyksellä

”Finanssikriisistä Suomen asuntomarkkinat selvisivät pienillä vaurioilla, näin voi myös käydä tällä kertaa", Handelsbankenin  pääekonomisti Timo Hirvonen arvioi.

Finanssikriisin aikana Suomen talous supistui kahdeksan prosenttia, mutta kasvoi jo yli kolme prosenttia seuraavana vuonna. Asuntomarkkinat pysyivät verraten hyvin kasassa  ja vanhojen asuntojen hinnat laskivat vain 0,3 prosenttia. Vaihtelut vuoden sisällä olivat kuitenkin suuria ensimmäisellä neljänneksellä vanhojen asuntojen hinnat laskivat 5,5 prosenttia edellisvuodesta, mutta nousivat 7,9 prosenttia viimeisellä neljänneksellä. 

Handelsbankenin tuoreessa asuntomarkkinakatsauksessa todetaan, että on realisista odottaa, että Suomen BKT supistuu tänä vuonna 3–8 prosenttia. 

– Finanssikriisistä Suomen asuntomarkkinat selvisivät pienillä vaurioilla, näin voi myös käydä tällä kertaa, Handelsbanken Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen kommentoi.

Epätietoisuus pandemian laajuudesta ja kestosta pitää kotitaloudet epävarmoina ja vaimentaa asuntomarkkinoiden aktiviteettia.

– Toisaalta matalat korot ja pankkien lyhennysvapaat tukevat kotitalouksien taloustilannetta ja vakauttavat asuntomarkkinoita.

Asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat voivat laskea 1–2 prosenttia tänä vuonna, jos talouden toipuminen on hidasta ja työttömyys lisääntyy.

– On myös todennäköistä, että pandemiakriisin väistyessä asuntomarkkinoiden aktiviteetti piristyy ja asuntojen hinnat voivat nousta jonkin verran. 

Asuntomarkkinoiden eriytyminen jatkuu

Asuntomarkkinoiden isot trendit ovat kaupungistuminen, väestön sisäinen muuttoliike ja vuokra-asumisen suosion kasvu. Asuntojen kova kysyntä kohdistuu suurimpiin kasvukeskuksiin: pääkaupunkiseudulle, Tampereelle, Turkuun ja Ouluun. Samaan aikaan muuttoliike taannuttaa asuntokauppaa väestötappioista kärsivillä alueilla.

– Muuttotappioalueiden vaikeuksille ei ole helpotusta näköpiirissä, ja asuntojen kysynnän ja sen myötä asuntohintojen eriytyminen kasvukeskusten hyväksi todennäköisesti jatkuu, pankin senioriekonomisti Janne Ronkanen toteaa.

Handelsbanken Asuntomarkkinakatsaus (pdf)

Lisää aiheesta:

”Asuntomarkkinoiden piristyminen voi jäädä väliaikaiseksi iloksi”, varoittaa Nordea

Rovaniemi, Kuopio ja Oulu antavat asuntosijoittajalle parhaat tuotot

”Asuntosijoittajan pikavoittojen aika on ohi”, sanoo salkunhoitaja

VM:n kaavailema velkaraja iskisi etenkin pk-seudulla ja ensiasunnon ostajiin – OP: Pienten asuntojen kysyntä voisi laskea

 

Lisää aiheesta "Markkinat"