Lehti suomalaiselle sijoittajalle

–  Asuntomarkkinoilla on suhteessa talouden epävarmaan tilanteeseen edelleen sen verran vilkasta, että päätimme pitää kiristyksen voimassa ja arvioimme tilannetta uudestaan vuoden jokaisella vuosineljänneksellä, Finanssivalvonnan johtokunnan puheenjohtaja Marja Nykänen kertoo Viisas Raha -lehdelle.

Asuntolainojen lainakatto säilyy 85 prosentissa

Finanssivalvonnan johtokunta päätti 23.9.2021 olla kiristämättä lisää makrovakauspolitiikkaa. Sekä asuntolainojen lainakatto että pankkien muuttuva lisäpääomavaatimus pidetään ennallaan.

Finanssivalvonnan tuoreen päätöksen mukaan muiden kuin ensiasunnon hankintaa varten otettujen uusien asuntoluottojen enimmäisluototussuhde pysyy 85 prosentissa. Ensiasunnon ostajilla lainakatto on jatkossakin 95 prosenttia.

– Vaikka Suomen talouden näkymät ovat suotuisat, koronapandemia varjostaa yhä kansainvälisen talouden kehitystä ja pitää siten yllä rahoitusjärjestelmään kohdistuvaa epävarmuutta. Kotitalouksien korkea velkaantuneisuus on rakenteellinen huoli, jota suurten ja tavanomaista pidempien asuntolainojen yleistyminen pandemian aikana on edelleen voimistanut, johtokunnan puheenjohtaja Marja Nykänen kuvailee tilannetta.

Pandemian aikana kotitalouksien velkaantuneisuutta on kasvattanut erityisesti asuntoluottojen kasvu. Tässä tilanteessa lainanantajien on edelleen tärkeää arvioida lainanhakijoiden maksukyky huolellisesti ja noudattaa pidättyvyyttä lainanhakijan tuloihin nähden suurten ja takaisinmaksuajaltaan tavanomaista pidempien lainojen myöntämisessä.

Suomen asuntomarkkinat eriytyneet

Finanssiala ry (FA) pitää Finanssivalvonnan johtokunnan ratkaisua hyvänä. Suomen asuntomarkkinoilla ei ole FA:n mukaan merkkejä yleisestä ylikuumenemisesta eikä rahoitusvakauteen kohdistuvissa riskeissä muutenkaan ole tapahtunut merkittäviä muutoksia.

– Talous on elpymässä ripeästi koronan jäljiltä, ja Suomen talouskehityksen näkymät loppuvuodelle ovat hyviä. Uusimmat indikaattoritiedot ja talousennusteet osoittavat myös maailmantalouden jatkavan elpymistä, FA:n johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila kuvailee FA:n sivustolla.

Lähiajan kehitys ei kuitenkaan ole vailla riskejä myöntävät sekä Mattila että Nykänen. Suomen asuntomarkkinat ovat lisäksi hyvin eriytyneet, Finanssivalvonnan Nykänen korostaa.

Nykänen ei näe Suomen asuntomarkkinoiden keskimääräistä kehitystä huolestuttava, mutta pääkaupunkiseudulla ja muutamissa maan kasvukeskuksissa asuntojen hintojen nousutahti on ollut selvästi ”reipasta” suhteessa maan yleiseen BKT-kehitykseen.

– Asuntojen luotonanto on jatkunut vilkkaana huolimatta koronapandemiasta. Näkisin myös, että kaupungistuminen, joka on isomman aikavälin kehityssuunta myös meillä Suomessa, tulee isona trendinä jatkumaan. Ihmiset muuttavat sinne missä on työpaikkoja, Nykänen painottaa.

Finanssivalvonnan johtokunta päätti kesäkuussa kiristää makrovakauspolitiikkaa alentamalla muiden kuin ensiasunnon hankintaa varten otettujen asuntolainojen enimmäisluototussuhdetta eli lainakattoa viidellä prosenttiyksiköllä 85 prosenttiin. Taso on nyt sama kuin, mikä se oli ennen koronapandemiaa.

Johtokunta arvioi vuosineljänneksittäin lyhyen ja pitkän aikavälin riskejä Suomen rahoitusjärjestelmän vakaudelle. Tarvittaessa se voi tiukentaa tai keventää vakautta edistäviä niin kutsuttuja makrovakausvälineitä. Johtokunta päättää neljännesvuosittain muuttuvan lisäpääomavaatimuksen ja asuntolainojen enimmäisluototussuhteen suuruuksista.

 

Danske Bankin etu Osakesäästäjien jäsenille

Danske Bank tarjoaa Suomen Osakesäästäjien jäsenille asuntolainan ja sijoitusasuntolainan ilman kuluja. Normaalisti lainan toimitusmaksu on 0,60 % lainan pääomasta, mutta kuitenkin vähintään 300 euroa. 

Etkö ole vielä jäsen? Liity tästä. Loppuvuoden jäsenyys vain 19 euroa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisää aiheesta "Markkinat"