Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Airbnb-vuokraamisen pysähtyminen tuo markkinoille pieniä asuntoja.

Asuntokauppa romahti, kohta hiipuvat hinnat - nousu voi silti olla nopeaa

Ensi vuonna tarjonnan niukkuus kääntää hinnat nousuun kasvukeskuksissa, jos paluu arkeen sujuu ilman isoja takapakkeja.

Korona romahdutti asuntokaupan ja huhtikuun ennakkotiedot kertovat kauppamäärien pudonneen 40 prosenttia helmikuusta. helmikuuhun. Hypon tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat tänä vuonna koko maassa kaksi prosenttia ja pääkaupunkiseudulla noin puoli prosenttia.

– Kasvukeskuksissa hinnat kääntyvät ensi vuonna selvään nousuun, mikäli paluu arkeen jatkuu ilman isoja takapakkeja. Ennustamme, että pääkaupunkiseudulla hinnat nousevat ensi vuonna kolme prosenttia, ja koko maan tasolla nousu asettuu 1,5 prosenttiin, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus arvioi.

– Samalla, kun korona romahdutti asuntokaupan, pantiin jäihin uusien rakennuskohteiden aloituksia, pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.

Brotheriuksen näkemys perustuu ajatukseen, että kriisin iskiessä ensin jäätyvät kauppamäärät, sitten hiipuvat hinnat ja lopulta epidemian hellittäessä kasvukaupungit toipuvat ripeästi. Mallia on haettu historian tapahtumista: finanssikriisistä sekä aiemmista tautipandemioista, kuten ruton ja koleran etenemisestä aikansa suurissa kaupungeissa.

– Samalla, kun korona romahdutti asuntokaupan, pantiin jäihin uusien rakennuskohteiden aloituksia, joten asuntoja valmistuu kesästä 2021 eteenpäin vähemmän kuin niille olisi tarvetta. Tämä näkyy heikompana tarjontana ja sitä kautta korkeampina hintoihin tulevina vuosina, Brotherus arvioi.

Asuntomarkkinakatsaus 2/2020 =100, asuntokaupat KVKL, kausitasoitettu. Lähde: Macrobond, Hypo

Koronalla on siis pitkäaikainen vaikutus asuntomarkkinoihin, eikä tämän vuoden alun kauppamääriin päästä vielä pitkään aikaan.

– Samalla tavoin kävi finanssikriisin jälkeen 2008 vuoden talousmyllerryksen jälkimainingeissa.

Airbnb-vuokraamisen pysähtyminen tuo markkinoille pieniä asuntoja

Nopeasti yleistynyt Airbnb-vuokraaminen pysähtyi maaliskuussa kuin seinään, koska matkailijat eivät liiku, eikä komennustyöntekijöiden majoitukseen yhtäkkiä olekaan tarvetta.

– Paikallisesti Airbnb:n hyytyminen tekee asuntomarkkinoihin suuren muutoksen. Tyypillisesti tällaiseen väliaikaismajoitukseen tarjottavat asunnot ovat pieniä, mutta sijaitsevat hyvien liikenneyhteyksien piirissä. Osa asunnoista menee jatkossa myyntiin ja osa siirtyy pitkäaikaiseen vuokraukseen. Voi odottaa, että uuden tarjonnan vuoksi hinnat ja vuokrat saattavat jopa hieman laskea, Brotherus sanoo.

– Voi arvioida, että tässä mielessä tilanteen voittajia ovat ensi asuntoaan etsivät ostajat, joille tulee aiempaa enemmän valinnanvaraa.

Eniten Airbnb-toiminnan piirissä on ollut asuntoja Helsingissä, mutta alueellisesti niillä on suurempi merkitys Lapin turismikeskuksissa. Helsingissä vapaarahoitteisista yksiöistä lähes kymmenen prosenttia on Airbnb-asuntoja. Rovaniemellä ja Kittilässä niiden osuus yltää noin kymmeneen prosenttiin kaikista vapaarahoitteisista vuokra- ja vapaa-ajan asunnoista.

Lähteet: Hypo, Tilastokeskus, AirDNA

Lisää aiheesta:

Yksityisiä asuntosijoittajia ei pelota hintojen lasku - kolmannes saattaa harkita uusia kauppoja

Vuokranantajat: "Pidä pää kylmänä ja kommunikoi ahkerasti"

Asuntomarkkinat saattavat päästä säikähdyksellä

TUTKIMUS: Yksityiset asuntosijoittajat ovat reiluja vuokranantajia

Vuokranantaja huolehdi vakuutuksista - viisi harhaluuloa sijoitusasunnon vakuuttamisesta

”Asuntosijoittajan pikavoittojen aika on ohi”, sanoo salkunhoitaja

Lisää aiheesta "Markkinat"