Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Asuntokauppa käynnistyi nihkeästi – valopilkkuina Helsingin lisäksi Espoo ja Turku

Tammi-maaliskuussa myytiin yhteensä 15 649 asuntoa, joista vanhoja oli 13 420 ja uusia 2229. Vanhojen asuntojen kauppa jäi tammi-maaliskuussa 2,8 prosenttia ja uusien 13 prosenttia verrattuna viime vuoteen.

Aktian aluejohtaja Jockum Andersin toteaa, että vuoden ensimmäiset kuukaudet ovat yleensä hiljaisempaa aikaa.

"Tulevat kuukaudet näyttävät, mihin suuntaan asuntomarkkinat kehittyvät”, Andersin toteaa Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tiedotteessa.

Välittäjät odottavat mökkikaupan piristävän asuntokauppaa loppukeväästä.

 

Vaikka koko maan tasolla kauppaa käytiin alkuvuonna vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, jatkavat Helsinki, Espoo ja Turku vetovoimaisina. Helsingissä myytiin tammi-maaliskuussa 1,2 %, Espoossa 4,8 % ja Turussa 6,7 % enemmän asuntoja kuin viime vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

 

Numeroiden valossa asuntokaupan huippuvuosi oli 2017, mutta kasvu taittui koko Suomen mittakaavassa vuoden 2018 ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Lasku ei ole kuitenkaan ollut kuitenkaan jyrkkä ja kauppamäärät ovat edelleen korkealla tasolla esimerkiksi vuoteen 2016 verrattuna, jonka jälkipuoliskolla uudistuotannon myyntiluvut lähtivät nopeaan kasvuun.

Kerrostaloasunnon keskimääräinen myyntiaika oli 61 päivää pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa 152 päivää. Kerrostalokaksion myyntiaika Helsingissä on 52 päivää, Espoossa 67 päivää ja Vantaalla 78 päivää.  

Omakotitalon myyntiaika pääkaupunkiseudulla oli 108 päivää ja muualla Suomessa 152 päivää.  

 

Hintakehitys Helsingissä ja Turussa muuta maata voimakkaampaa

Asuntojen hinnat ovat kohonneet muuta Suomea voimakkaammin Helsingissä ja Turussa vuodesta 2015 lähtien. Hintakehitys on ollut maltillisempaa Tampereella, Espoossa ja Oulussa. Vantaan hintakehitys seuraa näiden perässä hieman poukkoilevampana. Lahdessa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Porissa vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat ovat laskeneet vuoteen 2015 verrattuna.

 

Helsingissä vanhan kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta maaliskuussa oli 5313 euroa, Espoossa 3883 euroa, Vantaalla 2930 euroa, Tampereella 2904 euroa, Turussa 2572 euroa ja Oulussa 2168 euroa. Asuntojen hinnat Helsingissä ja Espoossa ovat selvästi kalliimpia ja hintakehitys on ollut nopeampaa kuin muualla Suomessa. Asuntojen hintakehitys Turussa on ollut nopeampaa kuin esimerkiksi Vantaalla ja Tampereella. Neliöhinnat Turussa ja Tampereella ovat nyt hyvin lähellä Vantaan hintatasoa.  Alkuvuonna hinnat nousivat viime vuoden keskiarvoon nähden Helsingissä 1,9 %, Espoossa 0,6 % ja Vantaalla 0,9 %.  
 

 

Vauhtia kiinteistökauppaan alentamalla varainsiirtoveroa  

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Maria-Elena Cowell toivoo uudelta hallitukselta toimia asuntokaupan vauhdittamiseksi. Keskusliitto on kirjannut hallitusohjelmatavoitteisiinsa asunto-osakkeiden ja kiinteistöjen varainsiirtoverokannan yhtenäistämisen kahteen prosenttiin. 

”Varainsiirtoverokannan yhtenäistämisen vaikutus verokertymään olisi kohtalaisen pieni, vuoden 2017 tasolla noin 60 miljoonaa euroa. Verokannan yhtenäistäminen vaikutukset verotuloon voivat jäädä vielä laskelmia pienemmäksi omakotikaupan volyymin kasvaessa”, toteaa Cowell.

Tavoitteina on myös lyhentää myyjän virhevastuuaikaa nykyisestä viidestä vuodesta. Avainasemassa ovat ammattitaitoiset kuntotarkastajat ja KH-korttien mukaiset asuntokaupan kuntotarkastukset. Vastuu tulisi määritellä entistä tarkemmin. ”Turvallinen asuntokauppa on kaikkien osapuolten etu, ja sen edistämiseen tarvitaan laajapohjaista yhteistyötä. Fise Oy:n Kunto-hanke on tärkeä askel kuntotarkastajien pätevyyden parantamiseksi ja todentamiseksi”, Cowell sanoo. 

 

Lisää aiheesta "Markkinat"