Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Välittäjistä 65 prosenttia kertoo omakotitalojen kysynnän kasvaneen paljon tai jonkin verran

Asuntokauppa elpyy – ostajat vahvasti liikkeellä, myyjät heränneet

Välittäjät ennustavat, että kesäkuussa päästään jo liki normaalilukemiiin. "Asuntokaupassa ei ole enää odotettavissa mitään dramaattisia pudotuksia", SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg vakuuttaa.

Suomen Kiinteistönvälittäjien (SKVL) viides poikkeusolojen aikainen kysely kertoo käänteestä asuntokaupan vilkastuneen  merkittävästi toukokuussa. SKVL:n jäsenten kokonaiskauppamäärä jäi enää vain noin 8 prosenttia alle normaalin tason. Huhtikuussa kokonaiskauppamäärien olivat keskimäärin noin 18 prosenttia alle normaalitason koko maassa.

Kyselyyn vastasi yli 70 prosenttia SKVL:n jäse3nistä, joihin kuuluu noin 470  kiinteistönvälitystoimistoa ja 1 600 välittäjää. SKVL:n jäsenten välityksellä tehdään Suomessa yli 40 prosenttia vanhojen asuntojen välittäjien kautta tehdyistä kaupoista.

Kesäkuussa jo lähes normaalitasolle

Välittäjät raportoivat selvän käänteen tapahtuneen ylöspäin ja kaupankäynnin olevan lähes normaalia tai normaalia vilkkaampaa toukokuun lopulla. Asuntojen hinnat ovat pysyneet ennallaan. Erityisesti yli 70-vuotiaiden toimeksiantajien uskallus myydä asuntojaan on noussut selvästi.

– Jo tieto epidemian rauhoittumisesta toi liikettä asunnonvaihtajiin. Perus asunnonvaihtotarve ja vihreään ja valoisaan vuodenaikaan kuuluva vilkas pientalo- ja loma-asuntokauppa tuovat omalta osaltaan lisää nousua kauppamääriin, SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg toteaa kyselyn yhteenvedossa.

– Ennusteemme on, että kauppamäärät nousevat edelleen muutaman prosentin jo kesäkuussa. Alueellisesti nousu ei ole aivan tasaista Suomessa. Suurimmat odotukset osakehuoneistokaupan kasvusta ovat Tampereen, Turun, Oulun ja pääkaupunkiseudun alueella sekä yllättäen myös Kainuussa, Kaakkois-Suomessa ja Keski-Suomessa sekä Pohjanmaalla.

Ostajat ovat vahvasti liikkeellä 

Pääkaupunkiseudulla lähes 70 prosenttia välittäjistä kertoi, että kysyntä ylittää tarjonnan. Myyjät ovat kuitenkin heränneet ja yhteydenottojen määrä on noussut merkittävästi toukokuussa.

– Asuntokaupassa ei ole enää odotettavissa mitään dramaattisia pudotuksia, ja kaupankäynti on kesän myötä normalisoitumassa kuten jo aiemmin ennustimme. Sama ilmiö on toistunut myös muualla Euroopassa ja USA:ssa kauppamäärät ovat palautumassa nopeaan tahtiin, sitä mukaa kun epidemia hellittää, Mannerberg toteaa. 

Vastaajista 44 prosenttia kertoi asuntolainan saannin vaikeutuneen asunnonostajille. Pankkien alhaiset näkemykset talojen vakuusarvioista vaikeuttavat asuntokauppaa merkittävästi.

– Erityisesti Pohjanmaalla, Hämeessä ja Pirkanmaalla pankit ovat poikkeuksellisen nihkeitä lainanmyönnössään.

Omakotitalot selvästi halutuimpia

Kyselyn perusteella kysytyin asumismuoto on nyt omakotitalo. Välittäjistä 36 prosenttia raportoi omakotitalojen kiinnostavan nyt eniten, ja 65 prosenttia vastaajista kertoo omakotitalojen kysynnän kasvaneen paljon tai jonkin verran. Kiinnostus omakotitaloihin on vahvinta pääkaupunkiseudun ulkopuolella Uudellamaalla, Oulussa, Pirkanmaalla, Etelä-Savossa ja Pohjanmaalla.

– Perinteisesti kevät on muutenkin vilkasta pientalokaupassa mutta nyt on havaittavissa, että kiinnostus on korkeampaa jonkin verran kasvukeskusten ulkopuolella sijaitseviin hyväkuntoisiin omakotitaloihin, Mannerberg sanoo.

Loma-asuntokaupan vilkastumisesta koko maassa raportoi 70 prosenttia välittäjistä.

– Ostajat ovat edelleen hyvin tarkkoja mökkien sijainnista ja varustelutasosta. Hyväkuntoinen mökki veden äärellä on selvästi halutuin, jos hintapyyntö on realistinen.

Alueelliset erot kysynnässä ovat suuria.

– Esimerkiksi Etelä-Savossa, Kanta Hämeen alueella, Oulussa, Kainuussa ja Kaakkois-Suomessa sekä Uudellamaalla Porvoon suunnalla ja Hangossa on suurimmat nousut loma-asuntojen kysynnässä. Pohjois-Suomessa myyntikausi on vasta alkamassa kesäkuussa lumen ja tulvien hidastaessa kaupankäyntiä.

Puolet välittäjistä aloittaa jälleen yleisesittelyt

Koronan aikana käyttöön otettu rajoitus yleisistä esittelyistä poistui kesäkuun alussa.

– Tästä huolimatta moni välittäjistä on huomannut yksityisesittelyiden olevan tehokkain tapa esitellä asuntoja ja aikoo jatkaa ainakin toistaiseksi samalla mallilla.

– Alueelliset erot ovat näkyvissä siten, että esimerkiksi Oulussa ja Kainuussa lähes kaikki ovat ottamassa yleisesittelyt käyttöön välittömästi. Pääkaupunkisedulla noin puolet välittäjistä on siirtymässä takaisin yleisnäyttöihin.

Lisää aiheesta:

Asuntokauppa romahti, kohta hiipuvat hinnat - nousu voi silti olla nopeaa

Kesämökit menevät nyt kuin kuumille kiville

Yksityisiä asuntosijoittajia ei pelota hintojen lasku - kolmannes saattaa harkita uusia kauppoja

Vuokranantajat: "Pidä pää kylmänä ja kommunikoi ahkerasti"

Asuntomarkkinat saattavat päästä säikähdyksellä

TUTKIMUS: Yksityiset asuntosijoittajat ovat reiluja vuokranantajia

 

 

Lisää aiheesta "Markkinat"