Lehti suomalaiselle sijoittajalle

15 prosenttia Nordean tutkimuksen vastaajista uskoo omistusasuntonsa arvon nousevan koronapandemian seurauksena. Pandemian alkaessa arvon nousuun uskoi 4 prosenttia vastaajista.

Asuntokaupassa myyjän markkinat, vuokrapuolella vuokraajan

Asuntomarkkinoiden veto on jatkunut erittäin vahvana viime kesästä lähtien, ja asuntokauppojen määrä on pysynyt korkealla myös alkuvuonna, Nordean tuoreesta asuntomarkkinakatsauksesta käy ilmi.

Pankin mukaan myytävistä asunnoista alkaakin olla jo paikka paikoin jopa pulaa. Myynnissä olevien asuntojen määrä on laskenut lähes joka puolella Suomea.

– Koko Suomessa myynnissä oli vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä 11 prosenttia vähemmän asuntoja kuin vuotta aiemmin. Esimerkiksi Espoossa, Riihimäellä, Hämeenlinnassa, Kotkassa ja Rovaniemellä myynnissä olevia asuntojen määrä on vähentynyt vielä tätäkin enemmän, kertoo Nordean ekonomisti Juho Kostiainen lehdistötiedotteessa.

Asuntokysynnän vilkastuminen on näkynyt myös asuntojen hintojen nousuna etenkin kasvukeskuksissa. Tämä näkyy myös Nordean tutkimuksessa, jossa luottamus omistusasumisen kannattavuuteen on kasvanut voimakkaasti.

15 prosenttia Nordean tutkimuksen vastaajista uskoo omistusasuntonsa arvon nousevan koronapandemian seurauksena. Pandemian alkaessa arvon nousuun uskoi 4 prosenttia vastaajista, joten kasvua oli selvästi.

Asuntosijoittajien osalta tilanne on haasteellisempi.

– Jos asuntokaupassa on myyjän markkinat, on vuokrapuolella nyt vuokraajan markkinat. Vuokrailmoitusten määrä on noussut paikoittain jopa 50 prosenttia vuodentakaisesta. Valinnanvaraa on, jolloin vuokrasta voi päästä neuvottelemaan, Pajala vinkkaa.

Korkosuojauksella vakuutus korkojen nousun varalle

Asuntovelallisia, asuntosijoittajia ja asunnon ostoa harkitsevia kiinnostaa kovasti, mitä koroille tapahtuu tulevaisuudessa. 70 prosenttia Nordean kyselyyn vastanneista asuntovelallisista kertoi varautuneensa korkojen nousuun eri tavoin.

Suosituimmat tavat varautua ovat säästäminen ja sijoittaminen tai korkosuojatuotteen hankkiminen pankista.

Myös kiinteäkorkoinen laina herättää kiinnostusta suomalaisten keskuudessa. 14 prosenttia asuntovelallisista Nordean tutkimukseen vastanneista ilmoitti suoraan olevansa kiinnostunut kiinteäkorkoisesta lainasta ja 57 prosenttia vastaajista oli varovaisen kiinnostuneita riippuen lainan ehdoista.

– Näkymä talouden toipumisesta koronarokotteen myötä sekä inflaation kiihtyminen ovat kääntänyt pitkät korot nousu-uralle. Lyhyiden korkojen ei kuitenkaan odoteta nousevan nollan yläpuolelle vielä muutamaan vuoteen. Korkomarkkinoilla liikkeet tulevat kuitenkin usein yllättäen, joten nykyisille odotuksille kannata antaa liikaa painoa. Korkosuojaus onkin luonteeltaan vakuutus korkojen nousun varalle, koska korkokehitystä ei voi ennustaa luotettavasti, Kostiainen päättää.

Lisää aiheesta "Markkinat"