Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Omakotitalojen hinnat ovat nousseet Suomessa tänä vuonna eniten sitten vuoden 2010.

Asuntokaupan kiivain vauhti tasaantumassa, asuntolainojen korkojen noususta ei huolta

Asuntomarkkinoilla on ollut vahva vuosi, selviää Handelsbankenin tuoreesta asuntomarkkinakatsauksesta. Kauppamäärät, myyntiajat, ostoaikomukset sekä uusien lainojen nostot kertovat asuntomarkkinoiden vilkkaudesta. Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrien nousu on kuitenkin vaimentanut koronapandemian seurauksena koko maassa tänä vuonna.

Handelsbankenin mukaan koko maassa vanhojen asuntojen hinnat nousevat tänä vuonna 3,8 prosenttia ja 2,5 prosenttia vuonna 2022.

Erityisesti omakotitalojen kauppa on käynyt kiivaaseen tahtiin, ja tämä näkyy omakotitalojen hinnoissa, jotka ovat nousseet tänä vuonna eniten sitten vuoden 2010.

– Odotamme asuntomarkkinoiden aktiviteetin hieman tasaantuvan ensi vuonna, mutta vire säilyy myönteisenä. Hyvä talous- ja työllisyyskehitys tukevat kotitalouksien asunnonvaihtotarpeita, toteaa Handelsbanken Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen.

Hirvosen mukaan talouden toipuminen on edennyt niin pitkälle, että keskuspankit alkavat vähentää pandemiaelvytystään.

– Vaikka viime aikoina markkinoiden korko-odotukset ovat nousseet, EKP pitää keskuspankkikorot matalina lähivuosina. Suomalaisten asuntolainojen korot pysyvät siis edelleen alhaisilla tasoilla, Hirvonen ennakoi.

Pandemia on vaimentanut vuokrien nousua

Runsas vuokra-asuntojen tarjonta suhteessa kysyntään on pitänyt vuokrien nousuvauhdin maltillisena viime ja tänä vuonna. Toisaalta kuluvan vuoden toisella neljänneksellä vuokrissa nähtiin lievä käänne ylöspäin.

– Inflaation nopeutuminen ja asumiskustannusten kallistuminen voivat hyvinkin nopeuttaa vuokrien nousua loppuvuonna ja ensi vuonna. Myös paluu normaaliin ja rajoitustoimien purku lisäävät vuokra-asuntojen kysyntää pandemian aiheuttaman suvantovaiheen jälkeen, arvioi senioriekonomisti Janne Ronkanen.

Lue Handelsbankenin Asuntomarkkinakatsaus kokonaisuudessaan tästä.

Oletko jo lukenut? Asuntolainojen-lainakatto-sailyy-85-prosentissa

 

Etkö ole vielä Osakesäästäjien jäsen? Liity jäseneksi täältä, ja pääset lukemaan Viisaan Rahan digilehden heti.

 

Lisää aiheesta "Markkinat"