Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Hoivatilat on erikoistunut päiväkoti- ja hoivakiinteistöjen, koulujen sekä palvelukortteleiden tuottamiseen, omistamiseen ja vuokraamiseen. Se on toteuttanut noin 200 hanketta yli 60 kuntaan. Kuva: Mikael Kunnari/Hoivatilat.

Aedifica ruuvaa ostotarjoustaan Hoivatiloista: tähtäimessä nyt 50 prosentin omistus – ei korota tarjoustaan

Belgialainen hoiva-alan kiinteistöyhtiö tinkii tavoitteestaan saada Hoivatilat ostettua kokonaisuudessaan, mutta ei aio korottaa ostotarjoustaan.

Aedifica muuttaa kaikista Hoivatilojen osakkeista tekemänsä ostotarjouksen ehtoja. Yhtiö toteuttaa ostotarjouksen, jos se saa yli 50 prosenttia Hoivatilojen ulkona olevista osakkeista ja osakkeiden tuottamasta äänimäärästä. Aiemmin tavoitteena oli 90 prosentin omistus ja sitä kautta Hoivatilojen ostaminen kokonaan.

- Näemme Hoivatiloissa houkuttelevan kumppanin, jonka kanssa pääsemme vakiintuneelle pohjoismaiselle markkinalle. Näkemyksemme mukaan tarjoamme yhtiöstä täyden ja reilun hinnan, Aedifican toimitusjohtaja Stefaan Gielens kommentoi.

Belgialaisyhtiö korostaa olevansa pitkäjänteinen ja strateginen omistaja, joka ”pystyy – arvostuksensa ansiosta – maksamaan merkittävän preemion Hoivatiloista”.

- Tarjousvastike, 14,75 euroa per osake, sisältää 83,2 prosentin preemion verrattuna kuluvan vuoden kolmannen neljänneksen EPRA-nettovarallisuuteen (NAV). Tarjottu preemio on erittäin houkutteleva kiinteistöyhtiölle, Aedifica perustelee.

Yhtiö käyttää vertailukohtinaan aiemmin tänä vuonna toteutunutta Technopoliksen kauppaa, jossa Kildare Partners osti viime vuonna Technopoliksen arvostuksella, joka vastasi yhtiön EPRA-nettovarallisuutta, ja toissa vuonna toteutunutta Spondan myyntiä Blackstonelle, joka oli Aedifican mukaan noin kuusi prosenttia vähemmän Spondan EPRA-nettovarallisuuteen verrattuna.

Kirpeä vastaus brittiomistajalle

Viime viikolla Hoivatiloista vajaat yhdeksän prosenttia omistava brittiläinen varainhoitotalo Clearance Capital ilmoitti, ettei se kannata Aedifican ostotarjousta ja pitää sitä liian matalana. Brittiyhtiön mukaan myös useat muut suomalaisyhtiön omistajat jakavat sen kannan – ja että tällaisten, ostotarjouksen hylkäämisen kannalle kallistuvien omistajien potti olisi lähes 30 prosenttia Hoivatilojen kaikista osakkeista.

Kun Aedifica julkisti ostotarjouksensa marraskuun alussa, Hoivatilojen hallitus ilmoitti suosittelevansa sen hyväksymistä osakkaille. Noin 22,5 prosenttia osakkeista omistavista tahoista on sitoutunut hyväksymään ensi viikon maanantaihin eli 2. joulukuuta asti ulottuvan ostotarjouksen.

Tänään belgialaisyhtiö toisti, vastauksena julkisuudessa esitettyihin kommentteihin, näkemyksensä, että tarjousvastike tarjoaa Hoivatiloista täyden ja käyvän hinnan.

- Näkemyksemme mukaan Clearance Capitalin alkuperäinen kritiikki tarjousvastiketta kohtaan heijastaa heidän velvollisuuttaan pyrkiä kaikin tavoin maksimoimaan omien asiakkaidensa tuotot, ja tämä on osa heidän tapaansa työskennellä. Vaikka ymmärrämme tämän, korostamme, että tarjousvastike heijastaa Hoivatilojen arvoa ja tulevaa potentiaalia. Olisimme odottaneet näkevämme uusia tarjouksia korkeammalla hinnalla, mikäli tarjoamme hinta olisi liian alhainen. Uskomme, että kahden toisiaan täydentävän yhtiön yhdistyminen toisi vertaansa vailla olevia hyötyjä molemmille osapuolille. Hoivatilojen kehitys on yhtiön osaavan johdon ansiota, ja olemme innoissamme, että he ovat sitoutuneet tulevaisuuteen Aedifican kanssa, Gielens toteaa.

Peli yhä päällä

Hoivatilojen omistajat vaikuttavat kuitenkin olevan odottavalla kannalla, sillä yhtiön kurssi on liikkunut Helsingin pörssissä selvästi yli Aedifican 14,75 euron käteisvastiketarjouksen.

Iltapäivällä kello 15.15 kurssi oli laskenut 0,3 prosenttia 15,00 euroon.

Samaan aikaan Helsingin pörssin pääindeksi OMXH oli 0,3 prosenttia plussalla.

 

Hoivatilojen omistajille on tarjolla pääasiassa vain hyviä vaihtoehtoja, toteaa Inderesin analyytikko Jesse Kinnunen (video 9 min 35 s)

 

Lisätietoja Aedifican ostotarjouksesta ja tarjousasiakirja löytyy täältä.

Lue lisää: Hoivatiloista syntymässä taistelu? Iso omistaja vastustaa myyntiä Aedificalle: ”Tarjoushinta ei vastaa yhtiön arvoa”

Lisää aiheesta "Markkinat"