Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Investointeihin Shell aikoo käyttää keskimäärin 30 miljardia dollaria. Niistä kolme miljardia on korvamerkitty vuosittain uusille energiamuodoille eli budjetti tuplataan nykyisestä.

Öljyjätti hemmottelee omistajiaan – lupaa jakaa lähivuosina 125 miljardia dollaria

Maailman toiseksi suurin öljy-yhtiö Royal Dutch Shell päivitti strategiansa ja lupasi omistajilleen miljardeja lähivuosina.

Shell ilmoitti uusista strategialinjauksistaan tänään. Yhtiö aikoo kasvattaa osinkoaan sekä omien osakkeiden ostojaan ensi vuodesta lähtien. Kaikkiaan omistajille aiotaan jakaa eri muodoissa 125 miljardia dollaria eli 111 miljardia euroa vuosina 2021-2025.

Mikäli suunnitelma toteutuu, se kaksinkertaistaa öljy-yhtiön viimeisen kymmenen vuoden sisällä omistajilleen jakamat varat. Shellillä on jo meneillään yksi maailman mittavimmista omien osakkeiden osto-ohjelmista. Ensi vuonna umpeutuvan osto-ohjelman puitteissa omia osakkeita on määrä ostaa kaikkiaan 25 miljardilla dollarilla.

Kaikkiaan Shell arvioi jakavansa omistajilleen vuosina 2016-2020 osinkoina ja omien osakkeiden ostojen kautta 90 miljardia. Öljyjätti on maailman aulein osingonjakaja vuotuisella 16 miljardin dollarin potillaan, jakaen osakekohtaista osinkoa 0,47 dollaria neljännesvuosittain.

Yhtiö ei kuitenkaan täsmentänyt tuoreeltaan, kuinka paljon se aikoo jakaa suoraan osinkoina ja paljonko käytettäisiin omien osakkeiden ostoihin.

 

Luja usko omaan tekemiseen

Shellin johto on hyvin luottavainen lähivuosien näkymiin, vaikka öljyn hinta kääntyi vasta viime vuonna selkeämmin uuteen nousuun. Yhtiö ennakoi vuonna 2025 orgaanisen vapaan kassavirtansa olevan 35 miljardia dollaria, kun öljyn hinta olisi 60 dollaria tynnyriltä.

Nykyinen vapaan kassavirran tavoite on 28-33 miljardia dollaria, jonka Shellin pitäisi saavuttaa ensi vuoden loppuun mennessä.

– Strategiamme on ollut erittäin menestyksekäs ja olemme saavuttaneet tavoitteemme, mikä antaa meille luottamusta tulevaisuuteen, toimitusjohtaja Ben van Beurden totesi tiedotteessa.

Yhtiö suuntaa ensivuosikymmenelle kolmen liiketoiminta-alueen varassa: Core Upstream, Leading Transition and Emerging Power. Näistä ensimmäinen sisältää perinteisen öljybisneksen, toiseen on niputettu jalostustoiminnot ja kemikaalit ja kolmas ”keskittyy uusien liiketoimintamallien kehittämiseen, joilla vastataan muutoksiin asiakaskysynnässä”.

Investointeihin Shell aikoo käyttää keskimäärin 30 miljardia dollaria, mutta ei yli 32 miljardia. Niistä kolme miljardia on korvamerkitty vuosittain uusille energiamuodoille eli budjetti tuplataan nykyisestä. Kuluvalla viisivuotiskaudella investointibudjetti on 25-30 miljardia.

 

Markkinat muutoksessa

Kassavirran ennusteen pohjalla oleva öljyn hinnan arvio on sikäli mielenkiintoinen, sillä se on pidemmällä aikavertailulla kohtalaisen matala. Kun taantuma iski vuonna 2014 öljymarkkinoihin, tuolloin luistoon lähdettiin reilun 104 dollarin tynnyrihinnoista. Alimmillaan tynnyri maksoi vajaat 30 taalaa vuonna 2016.

Tämän vuoden alussa WTI-laadun tynnyrihinta on liikkunut 50-66 dollarin välillä. Tänään iltapäivällä Suomen aikaa WTI-tynnyri maksoi 52,69 dollaria eli 1,1 maanantain päätöshintaa vähemmän. Pohjameren Brentillä hinta oli 60,54 dollaria, missä oli 1,2 prosenttia miinusta eiliseltä.

Toisaalta Shellin avokätisyys on ymmärrettävää, sillä isot öljy-yhtiöt joutuvat lähivuosina entistä suurempaan paineeseen kiristyvien ympäristövaatimusten kanssa.

– Haluamme asemoida yhtiön tulevaisuuden energiavaihtoehtoja varten. Tulevaisuuteen kuuluvat edelleen öljy ja kaasu, mutta kuluttajien valinnat tekevät markkinasta aiempaa dynaamisemman, van Beurden sanoi Bloomberg tv:n haastattelussa.

Viime vuodet säästökuurilla olleen Shellin tulos oli viime vuonna selkeästi kilpailijoitaan parempi. Yhtiö aikoo olla maailman suurin energiantuottaja myös vuonna 2030, mikä on kunnianhimoinen tavoite erittäin säännellyllä ja tulevaisuudessa edelleen sääntelyltään kiristyvällä toimialalla – joka on vielä surullisen kuuluisa matalasta tuottavuudesta.

– Maailman täytyy jatkossa kuluttaa energiaa, jolla on pienempi hiilijalanjälki. Siten näemme sähkössä huimasti kasvupotentiaalia. Uskomme, että energia-alan vanhat muodot tulevat jäämään taakse ja korvautumaan sellaisilla muodoilla, jotka ovat lähempänä meidän ydinosaamistamme, van Beurden totesi.

Sijoittajat eivät ainakaan tuoreeltaan vaikuttaneet hurmaantuneen Shellin linjauksista, sillä osake oli Amsterdamin pörssissä iltapäivällä prosentin laskussa 27,59 eurossa.

Katso Ben van Beurdenin videoviesti sijoittajille.

Lisää aiheesta "Markkinat"