Lehti suomalaiselle sijoittajalle

”Tuotteiden boikotti Kiinassa iskisi Applen tulokseen rajusti”

Kiina voi vastata Yhdysvaltain Huaweihin kohdentamiin pakotteisiin kieltämällä Applen tuotteiden myynnin omilla markkinoillaan. Amerikkalaispankin mukaan siitä syntyisi huomattava lovi teknologiayhtiön tulokseen.

Applen osakekohtainen tulos on vaarassa kutistua noin 29 prosenttia eli 3,35 dollarilla, mikäli Kiina kieltää sen tuotteiden myynnin omilla markkinoillaan vastatoimena Yhdysvaltain Huaweihin kohdentamille pakotteille. Näin arvioi Goldman Sachs tuoreessa raportissaan.

-Määrä vastaa Applen tuloksessa manner-Kiinan ja Hongkongin myynnin osuutta, mutta siihen on huomioitu lisäksi myynti- ja markkinointikulujen pienenemisestä koituneita säästöjä, Goldmanin analyytikko Rod Hall kirjoittaa raportissaan.

Applen mukaan manner-Kiinan myynti muodosti noin 96 prosenttia sen Kiinan markkinoiden kokonaismyynnistä vuosina 2013 ja 2014. Sen jälkeen yhtiö ei ole raportoinut alueellisia lukuja, mutta tutkimusyhtiö Gartnerin tilastojen perusteella iPhonejen kuluvan vuoden toimitusten olleen noin 39 miljoonaa kappaletta koko Kiinan markkinoille, joista 83 prosenttia olisi mennyt manner-Kiinaan, 13 prosenttia Hongkongiin ja vajaat viisi prosenttia Taiwaniin.

 

Tuotanto jatkuu normaalisti?

Suuri osa Applen tuotteista ja niiden osista valmistetaan ja pannaan kasaan Kiinassa, joten kierroksia ottava kauppasota heittää varjonsa myös yhtiön toimitusketjuun.

-Tässä vaiheessa emme odota manner-Kiinassa olevaan iPhone-tuotantoon rajoituksia. Jos Kiina rajoittaisi tuotantoa jollain tavalla, emme usko Applen voivan siirtää merkittävässä määrin puhelintuotantoaan sieltä pois nopeasti. Sellaiset toimet kuitenkin haittaisivat Kiinan omaa teknologiaekosysteemiä ja työllisyyttä, sillä ne kannustaisivat Applea kasvattamaan tuotantomääriään muualla, Hall ennakoi.

Goldman Sachsilla on Applen osakkeelle ”neutraali” suositus, mutta sen tavoitehintaa laskettiin 178 dollariin aiemmasta 184 dollarista.

Keskiviikkona ennen Wall Streetin avausta Applen osake oli ennakkokaupassa 1,1 prosentin laskussa 184,65 dollarissa. Vuoden alusta osake on kuitenkin kohonnut 18,3 prosenttia.

Lisää aiheesta "Markkinat"