Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Presidentti Donald Trump syyttää kiinalaisia viivyttelystä ja merkittävistä kauppasopimuksen sanamuotojen muutoksista.

”Kiinan ja USA:n tullikiistan aiheuttama hermoilu voi jatkua markkinoilla hetkellisesti”

Talousmahtien tullikiista on tuonut jälleen merkittävää epävarmuutta markkinoille, sanoo LähiTapiolan ekonomisti.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump yllätti sijoittajat viime viikolla. Perjantaina Yhdysvallat asetti 25 prosentin tuontitullit kiinalaistuotteille, joiden yhteisarvo on 250 miljardia dollaria. Lisäksi Yhdysvallat on uhannut Kiinaa merkittävillä lisätulleilla.

Päätöksellään Trump pyrkii vauhdittamaan Kiinan ja Yhdysvaltain välisiä kauppasopimusneuvotteluja. Trump syyttää kiinalaisia viivyttelystä ja merkittävistä sopimuksen sanamuotojen muutoksista.

Sijoittajille nopea käänne neuvotteluissa oli ilkeä yllätys, sillä markkinoiden yleinen käsitys oli, että osapuolet olivat lähellä maalia ja kauppaneuvotteluissa päästäisiin sopuun.

- Osa sijoitusmarkkinoilla toimivista tahoista uskoo Trumpin päätöksen olevan neuvottelutaktiikkaa ja sopimuksen lopulta syntyvän muodossa tai toisessa, mutta neuvotteluissa voidaan nähdä myös maiden välinen välirikko, LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnunen sanoo.

Kinnusen mukaan tullikiista on tuonut taas merkittävää epävarmuutta markkinoille.

 - Jos välirikko toteutuu, kauppaneuvottelut jatkunevat silti tulevaisuudessa. Toisaalta vaikka sopimus lähiaikoina syntyisikin, kauppakiistat Yhdysvaltain ja Kiinan välillä tulevat todennäköisesti myös jatkossa nousemaan otsikoihin, koska maiden väliset strategiset eturistiriidat tulevat olemaan merkittäviä myös tulevaisuudessa.

 

Vastatoimia edessä?

Kiina uhkaa kostaa Yhdysvaltain asettamat uudet tullit. Kiinalaisviranomaiset ovat kuitenkin todenneet, että kauppaneuvotteluja jatketaan edelleen Yhdysvaltain kanssa.

Osakemarkkinat ovat olleet alkuvuonna selvässä nousussa etenkin Kiinassa, mikä osaltaan on hyvin sujuneiden kauppaneuvotteluiden ansiota. Kiistan leimahtaminen uuteen roihuun painoi kiinalaisosakkeita pitkin viime viikkoa. Perjantaina kurssilasku vaimeni, ja kurssit kääntyivät taas Aasiassa ainakin hetkellisesti nousuun.

Kurssiheilunnan lisäksi korkeammista tulleista on haittaa Kiinan taloudelle. Kuinka paljon, siitä tarkan arvion esittäminen on Kinnusen mukaan haastavaa. Mutta jo voimassa olevien tullien perusteella Kiinan bruttokansantuotteen kasvu jäisi lisätullien myötä mahdollisesti noin 0,3-0,5 prosenttiyksikköä nykyistä alhaisemmaksi.

Mikäli lisätullit hidastavat talouskasvua, Kinnunen uskoo Kiinan lisäävän elvytystä ja antavan valuuttansa heikentyä. Kiinan vastatoimien vaikutus Yhdysvaltain talouteen on Kinnusen mukaan huomattavasti pienempi.

Kauppakiistan leimahdus uudelleen tuo epävarmuutta osakemarkkinoille ainakin hetkellisesti, arvioi Kinnunen. Sijoittajan kannattaakin huolehtia salkun hyvästä hajautuksesta ja pitää sijoitushorisontti kaukana edessäpäin.  

 - Tässä tilanteessa korostuvat sijoitustoiminnan pitkäjänteisyys ja riskien hajautus, Kinnunen neuvoo.

Lisää aiheesta "Markkinat"