Lehti suomalaiselle sijoittajalle

”Kiinalla käytössään monipuolisemmin keinoja kauppasodassa Yhdysvaltoja vastaan” – Ekonomisti: Ratkaiseva sopimus yhä kaukana

Vaikka Kiina ja Yhdysvallat ovat jälleen tunnustelleet sopua maidenvälisessä kauppasodassa, lopullista sopimusta ei ole edelleenkään näköpiirissä lähiaikoina, sanoo LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnunen.

Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota on laantunut loppukesällä nähdyistä, uusien tullimaksujen nostokierroksista. Maat ovat viestineet kauppaneuvotteluiden jatkumisesta ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpkin on vihjaillut ”välirauhadiilin” mahdollisuudesta.

LähiTapiolan Jyri Kinnunen ei kuitenkaan usko, että kauppasodan ratkaiseva sopimus saataisiin aikaan lähitulevaisuudessa.

 - Viimeisimmistä edistysaskelista huolimatta kauppasodassa ei ole näköpiirissä lopullista ratkaisua. Vaikka välirauhadiili on mahdollinen, Kiina tuskin tulee tekemään merkittäviä myönnytyksiä teollisuuspolitiikassa ja maiden strategiset edut ovat törmäyskurssilla myös jatkossa, Kinnunen sanoo.

Loppukesän aikana Yhdysvallat ja Kiina korottivat maahantuontitullejaan puolin ja toisin, ja lisäsivät uusia tuotteita korotettujen tullimaksujen piiriin. Maiden väliset kauppasuhteet kiristyivät entisestään.

Alkusyksyn kuluessa on saatu lisää merkkejä kauppasodan vaikutuksista maiden talouksiin. Yhdysvalloissa kauppasodasta on aiheutunut suuria ongelmia muun muassa maanviljelijöille ja Wall Street on reagoinut tilanteen kiristymiseen selvästi aiempaa vahvemmin.

Eikä tulevaisuus näytä sen paremmalta, sillä Kiina on etenkin amerikkalaisille vähittäiskaupoille tärkeä tuotantomaa, jolle on erittäin hankalaa löytää vaihtoehtoja. Kaupanalalla monille elintärkeän joulusesongin lähestyessä edessä on valinta: joko viedä korkeammat tullit kuluttajahintoihin ja riskeerata myynnin sakkaus tai hyväksyä kapeammat katteet ja kantaa kohonneet kustannukset itse.

Kiinassa Kinnusen mukaan kauppasota on näkynyt esimerkiksi kokonaisviennissä, joka on kääntynyt laskuun.

Kiinalla enemmän arsenaalia

Johtajien vakuutteluista huolimatta kauppasota aiheuttaa molempien maiden talouksille selviä ongelmia, Kinnunen huomauttaa. Hänen mukaansa Kiinalla on käytössään Yhdysvaltoja monipuolisempi välinearsenaali kauppasodassa, vaikka Yhdysvaltain johdon puheista voisi päätellä muuta.

Kiina voisi käyttää muun muassa seuraavia keinoja:

  • lopettaa juanin arvon puolustamisen
  • elvyttää raha- ja finanssipolitiikalla sekä tukemalla yrityksiä muin julkisin toimin
  • lopettaa Yhdysvaltain velkapapereiden ostot ja/tai myydä nykyisiä omistuksiaan
  • lopettaa Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain välisten neuvottelujen edesauttamisen
  • kehittää läheisempiä kauppasuhteita muihin maihin
  • lisätä aggressiivisia toimia yhdysvaltalaisyrityksiä kohtaan esimerkiksi estämällä yritysten pääsyä Kiinan markkinoille tai aiheuttamalla sääntelyperusteista haittaa, kuten monopolitutkintoja
  • rajoittaa harvinaisten maametallien vientiä

Yhdysvaltain reilun 13 kuukauden päässä häämöttävät presidentinvaalit tuovat oman lisänsä tilanteeseen, Kinnunen toteaa.

 - Jos huippudiili jää Trumpilta tekemättä, hänen intresseissään on varmistaa, että kauppakiistat pysyvät oikeassa valossa näkyvillä, mutta eivät aiheuta liian pahoja ongelmia Yhdysvaltain omalle taloudelle, Kinnunen sanoo.

Samalla sijoitusmarkkinat ovat edelleen herkkiä negatiivisille kauppasotauutisille.

 - Poliittinen epävarmuus korostuu tällä hetkellä sijoitusmarkkinoiden hinnoittelussa. Markkinat reagoivat herkästi uutisiin ja merkittävää kurssiheiluntaa nähdään kumpaankin suuntaan. Sijoittajan tulisi katsoa tilanteessa pitkää aikaväliä ja varmistaa salkkunsa riittävä hajautus, LähiTapiolan Kinnunen muistuttaa.

Lisää aiheesta "Markkinat"