Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Pandemia-ajan peruina perheasunnoilla on edelleen paremmin kysyntää kuin pienillä asunnoilla. Kuva: iStock

”Asuntosijoittajan yhtälö ei kovinkaan positiivinen” – Nyt tarjolla on kuitenkin ostajan markkinat

Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto sanoo epävarmuuden heijastuvan negatiivisesti asuntosijoittamiseen.

Vuokra-asuntomarkkinoilla koettiin melko iso shokki jo pandemia-aikana. Se on näkynyt varsinkin pääkaupunkiseudulla vuokratason alenemisena. Koko maassa vuokrien nousu jatkui, mutta oli Q1:llä selvästi aiempaa hitaampaa.

– Sitä kautta into asuntosijoittamiseen on hieman hiipunut. Pk-seudulla vuokratuotot ovat tulleet alkuvuodesta jopa alaspäin, joten asuntosijoittaminen ei ole tuntunut yhtä houkuttelevalta vaihtoehdolta kuin aiemmin, Minna Kuusisto toteaa.

Hän sanoo Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksista asuntomarkkinoihin oleva toistaiseksi vähän dataa, mutta arvelee sotatilanteen pahentaneen asuntosijoittajien tilannetta.

– Epävarmuus johtaa herkästi siihen, että ihmiset välttävät isojen päätösten tekemistä, jollainen asunnon ostaminen on. Varsinkin kuluttajaluottamus on dramaattisesti romahtanut, kun katsoo esimerkiksi lainanottoaikeita.  Syy lienee sotaa enemmän korkojen nousussa. Toisaalta nyt on asuntokaupassa ostajan markkinat, kun sijoittajia on vähemmän markkinoilla.

Kuusisto ennustaa, etteivät asunnot ole lähiaikojen suosituin sijoituskohde, sillä korotkin ovat nousussa eli asuntosijoittamisen rahoitus kallistuu.

– Yhtälö ei ole tällä hetkellä asuntosijoittajan kannalta kovinkaan positiivinen, kun vuokratuotot tulevat alas, rahoituksen hinta kiristyy ja epävarmuus tulee kaiken päälle, näkymät eivät ole kovin suotuisat asuntosijoittamiselle, Kuusisto sanoo.

Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto

Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto. Kuva: Danske Bank

Omaankin asuntoon voi liittyä sijoittajariskiä

Uusimman Sijoittajabarometrin vastaajista 61 prosenttia pitää omassa käytössä olevaa asuntoa tai mökkiä sijoituskohteena, vaikka niitä ei vastaajien sijoitusvarallisuuden määrää laskettaessa otettu lukuun. Kuusiston mukaan myös omaan asuntoon voi liittyä sijoitusriskiä.

– Kun asuntojen hinnat ovat pitkään nousseet aika mukavasti varsinkin tietyillä alueilla Suomessa, on hyvä huomata, että arvonnousu ei välttämättä jatku samanlaisena. Arviot asuntojen hintojen noususta täksi vuodeksi ovat huomattavasti aiempaa maltillisempia ja on mahdollista, että joillain alueilla nähdään notkahduksia alaspäin. Tämä koskee varsinkin isoissa kaupungeissa olevia pieniä asuntoja, Kuusisto sanoo.

Jo pandemian aikana asunnonostajia ovat kiinnostaneet varsinkin perheasunnot ydinkeskustojen ulkopuolella, kun etätyöskentely on tullut helpommaksi.

– Trendi on ollut poispäin pienistä kantakaupunkiasunnoista isompiin perheasuntoihin. Pandemian lisäksi on muitakin ajureita, jotka ovat johtaneet siihen, että nimenomaan pienistä asunnoista on ylitarjontaa ja isoista kysyntää. Suomalaisilla on tyypillisesti paljon varallisuutta kiinni asunnoissa. Siksi tämä on hyvä ottaa huomioon omankin asunnon kohdalla, Kuusisto neuvoo.

– Jos asuntoon suhtautuu sijoituksena, on hyvä muistaa, että sijoitukseen sisältyy aina riski, eikä historiallinen arvonnousu välttämättä ole tae tulevasta kehityksestä.

Lue lisää:

Kesän pitäisi olla vuokramarkkinoiden korkeasesonkia – Nyt tilanne on asuntosijoittajalle haastava

Investors Housen Roininen: Asuntoaloitusten vähentyminen on paluuta normaaliin

Energian kallistuminen nostaa vastikkeita

Asuntosijoittaminen kiinnostaisi, mutta kuinka edetä? Näillä neuvoilla vältät aloittelijan mokat

Osakesäästäjänä saat enemmän

Osakesäästäjien jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä Viisas Raha -lehden kahdeksan kertaa vuodessa.

Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.

Lisää aiheesta "Markkinat"