Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kultaa tukee turvasatamakysynnän lisäksi pohdinnat keskuspankki Fedin rahapolitiikasta.

Öljyn hinta putoaa – kulta kallistuu

Kulta on kiinnostanut sijoittajia viime päivinä ja hinta on ollut reippaassa nousussa. Sen sijaan hiipuvat talousnäkymät ja kesäkaudelle täyttyneet varastot ovat painaneet öljyn lähelle vuoden alun hintoja.

West Texas Intermediate-laadun heinäkuun toimituksen hinta liikkui alkuillasta Suomen aikaa Yhdysvaltain markkinoilla 51,07 dollarissa tynnyriltä, missä oli pudotusta 4,5 prosenttia tiistain päätöstasolta. Pohjanmeren Brentin tynnyrihinta oli laskenut 3,7 prosenttia 59,67 dollariin.

Öljyn alamäen takana ovat Yhdysvalloissa täyttyneet varastot, sillä energiaministeriön tänään julkistaman tilaston mukaan raakaöljyvarastot olivat nousseet toukokuun viimeisellä viikolla 6,8 miljoonalla tynnyrillä, kun markkinoilla odotettiin varastojen vähentyneen 849 000 tynnyrillä.

– Raakaöljyvarastot ovat nyt korkeimmillaan sitten heinäkuun 2017. Niihin on pakattu lähes 44 miljoonaa tynnyriä maaliskuun puolivälistä, ClipperDatan raaka-aineiden tutkimusyksikön johtaja Matt Smith kommentoi MarketWatchille.

Amerikkalaisjalostamot ovat kasvattaneet tuotantoaan samalla, kun tuonti etenkin Persianlahden maista on kasvanut. Analyytikot varoittavatkin jo ylituotannon ja talouskasvun globaalin lukkojarrutuksen ajaneen öljyn jo laskumarkkinan partaalle.

– Jos WTI:n futuurihinta pättää 53,04 dollariin tai sen alle, se tarkoittaa, että hinta on laskenut viimeisimmästä huipustaan 20 prosenttia tai enemmän – eli silloin ollaan karhumarkkinassa. Viimeisimmät huiput lyötiin huhtikuun 23. päivänä 66,30 dollariin, Dow Jones Market Data huomioi.

Brentin kohdalla oltiin alkuillasta 18 prosenttia huhtikuisten huippujen alapuolella ja karhupuolen kynnyshinta olisi 59,656 dollaria.

Öljynviejämaiden järjestö OPEC leikkasi tuotantoaan alkuvuonna, mikä yhdessä Iranin pakotteiden sekä Venezuelan ja Libyan ongelmien kanssa nosti öljyn hintaa pitkin kevättä. OPEC kokoustaa jälleen keskikesällä, jolloin järjestön on määrä päättää, pidetäänkö tuotannonrajoitukset edelleen voimassa vai kenties kiristetäänkö niitä.

Kullan hintapyrähdys on hiipunut iltaa kohti, mutta hinta on kuitenkin pysytellyt selvästi 1 300 dollarissa unssilta. Kuuden päivän ylämäki on silti pisin siinä koettu sitten tammikuun 2018.

Illansuussa elokuun toimituksen hinta liikkui 1 334,30 dollarissa eli 0,4 prosenttia tiistain päätöstasoa ylempänä. Päivällä käytiin kuitenkin jo 1 348,90 dollarissa.

Kultaa tukee turvasatamakysynnän lisäksi pohdinnat keskuspankki Fedin rahapolitiikasta – leikkaako pankki ohjauskorkoaan, paljonko ja milloin – sillä dollareissa hinnoiteltavana raaka-aineena hinta kytkeytyy tiiviisti taalan kurssiin. Kun Fed eilen vihjasi koronlaskun mahdollisuudesta, dollari ei ole päässyt vahvistumaan, mikä on osaltaan tukenut kullan hintaa tänään.

 

Lisää aiheesta "Markkinat"