Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Nesteen Porvoon jalostamo. Kuva: Neste

Öljyn hinnan toipuminen sai sijoittajat tankkaamaan Nestettä

Dansken toukokuun kaupankäyntitilastoista Neste oli netto-ostetuin osake Suomen osakemarkkinalta. Yhdysvaltojen ostetuin oli Beyond Meat ja Saksan Fresenius Mediacal Care.

Danske Bankin yksityisijoittajille kertyi toukokuussa euromääräisesti enemmän myyntejä kuin ostoja ja sijoittajat kevensivät erityisesti amerikkalaisia osakkeita.

– Markkinoita tukivat toukokuun aikana Kiinan asettama esimerkki talouden elpymisestä rajoitustoimien purkamisen jälkeen, eri maissa käynnistynyt talouksien asteittainen avautuminen sekä varovaisen positiiviset uutiset lääkekehitysrintamalta koronavirukseen liittyen. Vaikka talous onkin kärsinyt koronaviruksesta rajusti, pitkäkestoinen talouden taantuma voidaan arviomme mukaan välttää, Dansken senioristrategi Kaisa Kivipelto sanoo pankin tiedotteessa.

– Riskejäkin on toukokuussa noussut horisonttiin muun muassa kiristyneiden Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteiden muodossa, mutta toistaiseksi tilanne ei ole pahentunut niin, että osakemarkkinat olisivat huolestuneet liikaa.

– Kautta kaupankäyntitilastojen on nähtävissä pientä mielenkiintoa myös syklisempiin osakkeisiin, mutta kuitenkin ostetuimpien joukosta löytyy vielä useita defensiivisiä tai muuten rakenteellisista kasvutrendeistä hyötyviä osakkeita.

Suomessa netto-ostetuin Neste

Dansken Suomen kaupankäyntitilastoista Neste nousi toukokuussa vaihdetuimpien joukkoon ja oli myös netto-ostetuin osake.

– Nesteen tuloksentekokykyyn vaikuttaa yhäkin öljyn hintataso, vaikka uusiutuvan dieselin osuus on nykyään merkittävä. Toukokuussa öljyn hinta on toipunut kohtuullisesti ja lisäksi tuotemarginaalit ovat olleet hyvillä tasoilla, ja tämä on mahdollisesti kannustanut sijoittajia lisäämän omistuksia myös Nesteessä, Kivipelto arvioi.

Yhdysvalloissa toukokuun ostetuimmaksi nousi kasvispohjaisista kasvisburgerpihveistään tunnetuksi tullut Beyond Meat. Vaihdetuimmaksi nousi teleoperaattori AT&T, joka raportoi huhtikuun lopussa odotusten mukaisen tuloksen.

– Toukokuussa osake sai mahdollisesti lisää tukea lähestyvästä HBO Maxin julkaisusta, jonka osa AT&T:n asiakkaista saavat ilman erillistä maksua.

Saksan netto-ostetuin oli dialyysihoitoihin erikoistunut Fresenius Mediacal Care. Vaihdetuimpien kärkisijaa piti toukokuussa Volkswagen.

Saksasta sijoittajat innostuivat ostamaan myös Lufthansan osakkeita.

– Lentoyhtiöt ovat kärsineet merkittävästi koronaviruksen rajoitustoimista, mutta talouksien vähittäinen avaaminen yhdessä Lufthansalle kohdennetun 9 miljardin euron tukipaketin kanssa on lisännyt mielenkiintoa yhtiön osakkeeseen.

Lisää aiheesta:

Neste avasi Euroopan ensimmäisen RFID-teknologiaan perustuvan itsepalvelukaupan

Neste teki vahvan alkuvuoden – näkymät koronan peitossa

Nesteellä ”kaikkien aikojen paras vuosi” – Toimitusjohtaja: Haluamme toteuttaa kasvustrategiaamme entistä nopeammin

Lisää aiheesta "Markkinat"