Lehti suomalaiselle sijoittajalle

– Historia on osoittanut, että sijoittajien kannattaa suhtautua varovaisesti osakkeiden myyntiin silloin, kun markkinoilla vallitsee pelkoa, Danske Bankin sijoitusstrategi Tuukka Kemppainen toteaa. Kuva: Danske Bank

"Koronavirus on vain väliaikainen haitta taloudelle ja rahoitusmarkkinoille"

Danske Bank arvioi koronaviruksen vaikutusten jäävän väliaikaisiksi ja ylipainottaa osakkeita edelleen.

Koronavirus tekee rumaa jälkeä osakemarkkinoilla. Maanantaina yhdysvaltalainen laaja SP500-indeksi laski 3,35 prosenttia ja eurooppalainen Stoxx 600 -indeksi laski 3,8 prosenttia.

– Tähän saakka koronavirusta on pidetty etupäässä Kiinan ja Aasian ongelmana, mutta nyt se on yhtäkkiä tullut hyvin lähelle Eurooppaan. Sijoittajat pelkäävätkin nyt, että taudin leviäminen Italiassa haittaa Euroopan talouskasvua, koska Italia on merkittävä EU-maa ja koska EU:n vapaan liikkuvuuden vuoksi tauti voi levitä helposti, Danske Bankin sijoitusstrategi Tuukka Kemppainen toteaa.

Nyt pelätään muun muassa, että palvelusektori kärsii, jos eurooppalaiset kuluttajat jäävät kotiin liikkumisen, ravintolassa syömisen tai elokuvissa käynnin sijaan. Uhkana nähdään myös teollisuustuotannon keskeytykset.

– Näin tapahtui jo Kiinassa, jossa kulutuksen pienentyminen ja työpaikkojen väliaikainen sulkeminen hidastavat arviomme mukaan talouskasvua merkittävästi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Pelkona on saman tapahtuminen Euroopassa.

– Tällä hetkellä talous ja rahoitusmarkkinat eivät niinkään kärsi itse taudista, vaan sen lääkkeistä eli leviämisen estämiseen tähtäävistä toimista, Kemppainen selittää.

Lasku saattaa pidentyä

Kemppaisen mukaan nyt nähty huomattava markkinoiden reaktio ei ole yllättävä.

– Viruksen leviäminen viime päivinä muun muassa Etelä-Koreassa, Iranissa ja Italiassa osoittaa, että taudin taltuttaminen voi kestää ennakoitua pidempään.

– Tähän saakka on yleisesti uskottu, että koronavirus aiheuttaa V:n muotoisen pudotuksen kasvuun. Eli ensin talous hidastuisi rajusti lyhyellä aikavälillä ja nousisi sen jälkeen taas rivakasti.

– Viruksen leviämisen ja pelon kasvamisen vuoksi sijoittajat näkevät nyt U:n muotoisen kehityksen riskin kasvaneen. Siinä lasku jatkuu hiukan pidempään ennen paluuta normaalitilanteeseen. Osakemarkkinoiden suhteellisen voimakasta reaktiota pitäisikin tarkastella juuri tässä valossa, Kemppainen toteaa.

Osakkeet yhä ylipainossa

Danske Bank kuitenkin odottaa talouden piristyvän rivakasti heti, kun tauti on saatu hallintaan.

– Epävarmuus syntyy siitä, ettei ole tiedossa, milloin se tapahtuu ja kuinka suuri pudotuksesta tulee, ennen kuin kehitys muuttuu jälleen suotuisammaksi.

– Arviomme mukaan koronavirus on vain väliaikainen haitta taloudelle ja rahoitusmarkkinoille.

Kemppainen toteaa, että olisi epäammattimaista antaa vuorenvarmoja arvioita siitä, milloin pahin tilanne on ohi ja paluu normaalitilanteeseen alkaa.

– Historia on kuitenkin osoittanut, että sijoittajien kannattaa suhtautua varovaisesti osakkeiden myyntiin silloin, kun markkinoilla vallitsee pelko. Suurimmassa osassa tapauksista negatiiviset vaikutukset ovat olleet suhteellisen lyhytkestoisia, ja se on mielestämme myös tässä tapauksessa todennäköisin skenaario.

Sen vuoksi Danske Bank ei aio muuttaa strategiaansa.

– Ylipainotamme yhä osakkeita hiukan, eli niiden osuus salkuissamme on edelleen jonkin verran pitkän aikavälin tavoitetta suurempi.

 

Lisää aiheesta:

Suomalaisyritykset kärsivät jo monin tavoin koronaviruksen leviämisestä

 

Lisää aiheesta "Markkinat"