Lehti suomalaiselle sijoittajalle
Mainos

”Osakesijoittajan näkökulmasta pääomasijoittajan omistaminen tarkoittaa sijoitusta listaamattomien yritysten kokoluokkaan ja samalla hyvää toimialahajautusta,” Sievi Capitalin toimitusjohtaja Päivi Marttila sanoo.

Kumppaniartikkeli |

Sievi Capital

Sievi Capital suunnittelee uusia sijoituksia

Sievi Capitalin osakkeeseen sijoittamalla pääsee osalliseksi hyvätuottoisesta listaamattomien yritysten pääomamarkkinasta. Yhtiö tekee sijoituksia pieniin ja keskisuuriin kotimaisiin yrityksiin. 

Viime vuonna Sievi Capitalin toimitusjohtajana aloittaneella Päivi Marttilalla on yrittäjätausta, josta on etua työskentelyssä yrittäjävetoisten kohdeyhtiöiden kanssa. Pitkäaikaisena ja aktiivisena omistajana Sievi Capital tuo paljon osaamista  omistamiinsa yhtiöihin.

”Pystymme enemmistöomistajana tukemaan ja kehittämään yrityksiä monella rintamalla. Emme ole vain omistaja vaan kanssayrittäjä,” toimitusjohtaja sanoo.

Verkostojensa kautta Sievi Capital hakee omistamalleen yritykselle toimialan parhaita osaajia. Tavoitteena on kasvattaa ja kansainvälistää Suomeen keskikokoisia yrityksiä.

”Usein kohdeyhtiöt ovat jo kasvaneet merkittäviksi tekijöiksi kotimaassa, mutta niillä ei ole vielä ollut vakavia satsauksia kansainvälistymiseen. Tyypillisesti kumppania haetaan ensimmäiseksi Pohjoismaista.”

Syksyllä 2018 Sievi Capital julkisti taloudelliset tavoitteensa ja osinkopolitiikkansa.

”Haluamme olla osakesijoittajille kiinnostava ja läpinäkyvä sijoituskohde,” Marttila sanoo.

Läpinäkyvät tavoitteet

Yhtiön tavoitteena on pitkällä aikavälillä vähintään 13 prosentin oman pääoman tuotto. Viimeiset kolme vuotta se on ollut yli 20 prosenttia.

Nettovelkaantumisastetavoite on korkeintaan 20 prosenttia. 2019 kolmannen neljänneksen jälkeen se oli 0,2 prosenttia. Yhtiö voi näin ollen tehdä uusia sijoituksia riippumatta irtaantumisista nykyisistä kohteista.

Sievi Capital pyrkii jakamaan varsinaisena osinkona vuosittain noin kolme prosenttia yhtiön osakekohtaisesta substanssiarvosta, minkä lisäksi yhtiö voi jakaa lisäosinkoa merkittävien irtaantumisten jälkeen.

Tällä hetkellä Sievi Capitalin salkussa on neljä yhtiötä, joista lukkovalmistaja iLOQin myynnistä on jo kauppakirja allekirjoitettu. Noin 21 prosentin osuus digitaalisten lukitusratkaisujen edelläkävijästä tuo Sievi Capitalille noin 40 miljoonaa euroa.

Sievi Capital on omistanut viime vuosina voimakkaasti kansainvälistynyttä yhtiötä vuodesta 2009.

”Sijoitamme omasta taseestamme, mikä mahdollistaa sijoitusajan pituuden joustavuuden,” Marttila sanoo.

Salkkuyhtiöt markkinajohtajia

Kolmessa yhtiössä Sievi Capital on enemmistöomistaja. Vuonna 2016 hankittu Suvanto Trucks on Suomen suurin merkkiriippumaton käytettyjen kuorma-autojen kauppias ja alan suurimpia toimijoita Pohjoismaissa. Viime vuonna yhtiön liikevaihto oli noin 49 miljoonaa euroa.

Keskolta vuonna 2017 hankittu Indoor Group on johtava kodin huonekalujen ja sisustustuotteiden vähittäiskauppias Suomessa ja Virossa.

Konserniin kuuluvat vähittäiskauppaketjut Asko ja Sotka sekä sohvatehdas Insofa. Viime vuoden liikevaihto oli
noin 198 miljoonaa euroa.

”Askolla ja Sotkalla on Suomessa ja Virossa lähes sata kivijalkamyymälää sekä vahvasti kasvava verkkokauppa. Sijoitus on ollut meille oikein hyvä; kahdessa vuodessa jo neljäsosa sijoituksesta on maksettu takaisin.”

Toissa vuonna hankittu KH-Koneet Group on Suomen johtavia maanrakennuskoneiden maahantuojia ja edustaa alan isoimpia merkkejä Euroopasta ja Japanista.

”Yhtiö kansainvälistyy ja näemme mahdolliseksi kasvattaa liiketoimintaa sekä orgaanisesti että yritysostoin,” Marttila kertoo.

Sievi Capitalin viime vuonna julkistettuihin tavoitteisiin sisältyy 1–2 sijoitusta suomalaisiin pk-yrityksiin vuosittain.

Toimitusjohtaja pitää linjauksesta kiinni, vaikka vuosi alkaa olla jo lopuillaan.

”Meillä ei ole toimialarajoituksia, mutta kohdeyhtiöiden pitää täyttää kriteerimme: positiivinen kassavirta jo sijoitushetkellä sekä selkeä yhteinen näkemys yrityksen johdon kanssa, millä tavalla yritys pystyy kasvamaan myös jatkossa,” Marttila linjaa.

 

Mainos