Lehti suomalaiselle sijoittajalle
Danske Bank |
24.4.2024

Yhdysvaltalaiset osakkeet – kun maailma marssii jättiläisten tahtii

Mahtiseitsikko, eli niin sanotut ”Magnificent Seven” -yhtiöt hallitsevat amerikkalaisia – ja sitä kautta maailman – ​​osakemarkkinoita. 
 

Amerikkalaiset osakkeet menestyivät hyvin vuonna 2023, ja hyvä veto on jatkunut myös tämän vuoden alussa. Vaikka mennyt tuotto ei ole tae tulevasta, ovat yhdysvaltalaiset osakemarkkinat lähitulevaisuudessakin kooltaan ja vaikutusvallaltaan merkittävin markkina maailmassa – ja siksi aina ajankohtainen maailmanlaajuisesti hajauttavalle sijoittajalle. 

Tekoälyn mahdollisuudet ovat tarjonneet tuottoa viime aikoina perustellustikin, mutta tuovatko pörssijättien hallitseva rooli ja uusien teknologioiden korkeat odotukset jatkossa jo selkeitä riskejä sijoittajalle ja maailmantaloudelle? Olemmeko jo liian harvojen toimijoiden ja sijoitusteemojen kasvun varassa, ja miten tähän olisi syytä suhtautua?  

Magnificient Seven – pavunvarren päässä, pilvien yläpuolella majailevat jättiläiset

Amerikkalaisilla osakkeilla on ollut pitkään hauskoja lempinimiä, jotka kuvaavat markkinoiden suurimpia yrityksiä. Vuosia sitten puhuimme FANG-osakkeista. Sitten siitä tuli FAANG, ja nyt puhumme The Magnificent Sevenistä. Nykyään The Magnificent Seven on yhteinen nimitys näille seitsemälle osakkeelle:

Apple (Mac-tietokoneet, iPhone, Appstore…) 

Microsoft (maailman suurin IT-yritys, joka tuottaa ohjelmistoja kuten Windows ja Office-paketit) 

Alphabet (yritys Googlen, YouTuben jne. takana) 

Amazon (maailman suurin verkkokauppa) 

NVIDIA (teknologiayritys, joka valmistaa muun muassa grafiikkaprosessointiyksiköitä) 

Tesla (sähköautot, akut ja aurinkopaneelit) 

Meta Platforms (ohjelmistoyritys, joka tuottaa Facebookin, Instagramin ja WhatsAppin palveluita) 

Kyseiset yritykset ovat johtavia alueilla, kuten tekoäly, sähköautot, pilvipalvelut (verkkopohjaiset ratkaisut, joissa ohjelmisto on ”pilvessä”) tai muut digitaaliset palvelut. Yhteistä yrityksille on myös merkittävä kasvu viime vuosina.

Yhdysvaltojen ja pörssijättien merkitys sijoittajille

Miksi Yhdysvallat markkinana, ja jättiläiset osana sitä, on sitten niin merkittävä sijoittajille?

Yhteen lyhyeen vastaukseen aihetta on vaikea kiteyttää, mutta merkitys tulee talouden koon lisäksi muun muassa kyseistä markkinaa peilaavien sijoitustuotteiden ja indeksien valtavasta määrästä. Tämän myötä USA:n osakkeet ja pörssijättiläiset pompahtavat jatkuvasti esiin erilaisten maailmanlaajuista pörssiä seuraavien tai teknologiateemaisten indeksien suurimpina sijoituksina. 

Yhdysvallat markkinana on osoittautunut historiassa uusiutumiskykyiseksi sekä laajalti sijoitusmahdollisuuksia sisältäväksi, mutta markkina on muistakin syistä sijoittajille houkutteleva. Koska valtava joukko yksityisiä ja instituutiosijoittajia ympäri maailman seuraa USA:n markkinaa ja käy siellä kauppaa, on markkina erittäin likvidi ja tehokas muodostamaan hintoja. Tällainen on houkutteleva ympäristö monelle sijoittajalle maailman eri kolkista. Tämä myös tarkoittaa, että merkittävä osa maailmanlaajuisesta varallisuudesta, kuten eläkeyhtiöiden tai yksityisten sijoittajien varoista, on hyvin riippuvainen Yhdysvaltojen talouden sekä markkinoiden menestyksestä. On vaikea nykytilanteen valossa nähdä tässä ainakaan nopeaa ja selvää muutosta jatkossakaan.  

Mutta vielä niistä jättiläisistä. Seitsemästä jättiläisestä kerrotaan, että niiden taloudellinen mahti on jo miltei suurempi kuin yhdelläkään maailman maalla. Ja että yhteenlaskettuna seitsikko muodostaisi itsessään jo maailman toiseksi suurimman osakemarkkinan – isomman kuin Japani, Ranska ja Yhdistyneen kuningaskunnan osakemarkkinoiden arvo yhteensä! Elämmekö tämän myötä historiallisesti ennennäkemätöntä pörssitarua, ja tanssitaanko tarussa jatkossakin tannerten tömistessä jättiläisten tahtiin?      

Näihin kysymyksiin etsimme vastauksia Suomen Osakesäästäjien ja Danske Bankin yhteisessä webinaarissa tiistaina 7.5. klo 17.30. Asiantuntijoina aiheen tiimoilta keskustelemassa Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto ja seniorianalyytikko Antti Ilvonen sekä Suomen Osakesäästäjien hallituksen puheenjohtaja Karri Salmi. Tervetuloa mukaan! 

Osallistuminen lähetykseen ja jälkitallenne oheisen linkin kautta Teknologiajättien valtaamat pörssit – Mitä suomalaisen sijoittajan tulisi tietää? - Danske Bank   

Huom! Lue myös webinaarissa esiintyvän Kaisa Kivipellon tuore haastattelu maailman mahdollisuuksista Viisas Raha -sivuilta: Salkkuun muutakin kuin suomalaista! - Sijoittaminen - Viisas Raha
 

Timo Turtiainen

Lisää aiheesta "Danske Bank"